Ισχυρές ενδείξεις ότι η χώρα εξετάζει ακόμη και την προσφυγή της στο ΔΝΤ
Μόνο όταν υποχωρεί η παλίρροια φαίνεται ποιος κολυμπά γυμνός, έχει πει ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ. Για την Τουρκία, τώρα φαίνεται να πλησιάζει η ώρα της αλήθειας.
Με τη λίρα να υποχωρεί συνεχώς έναντι του δολαρίου καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στη χώρα, η οποία έχει μεταξύ άλλων τεράστιο χρέος σε ξένο νόμισμα και χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν. Τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα που φέρουν τη χώρα να εξετάζει ακόμη και προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι που πάντως έχει διαψεύσει κατηγορηματικά η Άγκυρα. Οι προσδοκίες αυτές είχαν δημιουργηθεί μετά και από δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστάλινα Γκεοργκίεβα ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να έχει εποικοδομητική συνεργασία με όλα τα μέλη περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν όμως θα δεχόταν πολύ δύσκολα μια προσφυγή στο ΔΝΤ για λόγους κύρους και κινδύνου να υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας. Πληροφορίες θέλουν επίσης την Τουρκία να βρίσκεται σε συνομιλίες για πιθανή στήριξη από τις ίδιες τις ΗΠΑ, μέσω παροχής γραμμής οικονομικής στήριξης με τη χρήση χρηματοπιστωτικών προϊόντων όπως τα swaps.
Η ισοτιμία της λίρας Τουρκίας δείχνει την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στις αγορές για την πορεία της χώρας εν μέσω της πανδημίας και όχι μόνο. Ενώ στις αρχές του Φεβρουαρίου ένα δολάριο αγόραζε 6 λίρες, τώρα αγοράζει πάνω από 6,7. Πρόκειται για υποχώρηση πάνω από 10% σε διάστημα λίγων μόνο εβδομάδων.
Αδειάζουν τα ταμεία
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα υποχώρησαν στα επίπεδα των 27 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για μείωση κατά 5 δισ. δολάρια σε σύγκριση με την εβδομάδα πριν από αυτή και για μείωση κατά 11 δισ. δολάρια σε σύγκριση με τα αποθέματα που είχε η χώρα στα τέλη του Φεβρουαρίου. Τα αποθέματα μειώνονται μεταξύ άλλων από τις προσπάθειες της κυβέρνησης τους τελευταίους δώδεκα μήνες να σταθεροποιήσει τη λίρα προχωρώντας σε αγορές του εθνικού της νομίσματος από τις διεθνείς αγορές. Οι εταιρείες της Τουρκίας που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο έχουν χρέη σε ξένο νόμισμα που ξεπερνούν τα 300 δισ. δολάρια, με το ένα τρίτο από αυτά να είναι δάνεια βραχυπρόθεσμης διάρκειας. Καθώς η οικονομική κατάσταση χειροτερεύει, πολλές εταιρείες βλέπουν τους τζίρους και τα έσοδά τους να μειώνονται με αποτέλεσμα εάν υπολογιστεί και η πτωτική πορεία της λίρας στις διεθνείς αγορές οι υποχρεώσεις των εταιρειών αυτών σε ξένο νόμισμα να έχουν αυξηθεί κατά 20% μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο, σύμφωνα με υπολογισμούς του ιστότοπου foreingpolicy. com
Ο επικεφαλής επικοινωνίας της Τουρκίας Φαρετίν Αλτουν ανέφερε σε δημοσίευσή του στο Twitter ότι οι συμφωνίες για swap μεταξύ των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να διευρυνθούν για να περιλαμβάνουν και την Τουρκία. Αξιωματούχος της χώρας είχε αναφέρει επίσης την προηγούμενη εβδομάδα ότι έχουν πραγματοποιηθεί συνομιλίες με την Παγκόσμια Τράπεζα και με εταίρους του G20 για να διασφαλιστεί χρηματοδότηση, σύμφωνα με το Reuters.
Η FED έχει ανακοινώσει ότι διαθέτει πηγές χρηματοδότησης 450 δισ. δολ. μέσω swaps με άλλες κεντρικές τράπεζες. Όμως το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και πολιτικό, καθώς προϋπόθεση αποτελεί η ανεξαρτησία της εκάστοτε κεντρικής τράπεζας και η Άγκυρα έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ότι παρεμβαίνει στη δική της.