H Αίγυπτος αναπτύσσει συστήματα S-300 εντός λιβυκού εδάφους

1353
s

Η Αίγυπτος φέρεται να είναι “ύποπτη” για την ανάπτυξη του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 (SAM) στη Λιβύη. Φωτογραφίες του φερόμενου εξοπλισμού στην πόλη Ρας αλ-Ανούφ, η οποία βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας, εμφανίστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα δημιουργώντας ανησυχίες στην Άγκυρα.


Παρά το γεγονός ότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί που ακριβώς βρίσκεται το σύστημα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κάιρο θα συνεχίσει να στέλνει επίμονα μηνύματα στους περιφερειακούς αντιπάλους του σχετικά με την ανάγκη τερματισμού της κλιμάκωσης στη Λιβύη. Την Τετάρτη έγινε επίσημη αποστολή του Ρωσικού μαχητικού Su-35 στην αιγυπτιακή πλευρά.

Προφανώς, το σύστημα που εμφανίστηκε κοντά στην πόλη του λιμανιού αποδίδεται στις Ένοπλες Δυνάμεις (AF) της Αιγύπτου, οι οποίες υποστηρίζουν τον διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χάφταρ. Είναι αλήθεια ότι μέχρι στιγμής το Κάιρο δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την είσοδό του στο έδαφος της Λιβύης – υπήρξαν αναφορές μόνο για τη συγκέντρωση του εξοπλισμού του στα σύνορα με την Jamahiriya.

Στα τέλη Ιουλίου, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, Υποστράτηγος Μωάμεθ Φαρίντ, διεξήγαγε ανασκόπηση των δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή που συνορεύει με τη Λιβύη. Σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων της Αραβικής Δημοκρατίας, συνταγματάρχη Tamer Rifai, πραγματοποιήθηκε έλεγχος της «πολεμικής ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων προς τη δυτική στρατηγική κατεύθυνση, στο πλαίσιο του γενικού σχεδίου της Γενικής Διοίκησης για τη διασφάλιση αυστηρών μέτρων για την προστασία των συνόρων του κράτους και της εθνικής του ασφάλειας στην ξηρά, στην θάλασσα και στον αέρα με την αλληλεπίδραση όλων των κύριων όπλων μάχης και των τακτικών σχεδιασμών”.

Αναφέρθηκε ότι ο στρατηγός συζήτησε με το προσωπικό διοίκησης της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας σχετικά με  “την πρόοδο των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί και την τακτική της ανταπόκρισης σε μια ταχεία και απότομη αλλαγή στην κατάσταση κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.”

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι έχει ήδη επισημάνει αρκετές φορές ότι δεν αποκλείει το σενάριο στρατιωτικής επέμβασης σε γειτονική χώρα προκειμένου να «τερματιστεί η αιματοχυσία και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων». Το Κάιρο επιμένει στη νομιμότητα μιας τέτοιας εκστρατείας σε σχέση με την επίσημη εντολή των ανατολικών αρχών της Λιβύης.

Σε συνομιλία του με NEWS.ru, ο στρατιωτικός ειδικός Γιούρι Λαμίν, ωστόσο, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να κριθεί η παρουσία των S-300 στη Λιβύη από τις φωτογραφίες που εμφανίστηκαν στα κοινωνικά δίκτυα.

Εκτός από τη σύγκρουση στη Λιβύη, είναι δύσκολο να εξεταστούν οι αναφορές που  σχετίζονται με την ενίσχυση των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων με την απόκτηση του πρώτου ρωσικού μαχητικού Su-35. Ούτε η ρωσική ούτε η αιγυπτιακή πλευρά έχουν ακόμη προβεί σε επίσημα σχόλια σχετικά για την προαναφερθήσα  αποστολή.

Είναι πιθανό να γίνει αυτό προκειμένου να αποφευχθεί η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες είναι κατηγορηματικά κατά μιας τέτοιας συμφωνίας. Εξειδικευμένες πηγές αφιερωμένες σε αμυντικά θέματα ανέφεραν ότι η πρώτη παρτίδα μαχητικών Su-35 έφυγε από το εργοστάσιο αεροσκαφών στο Komsomolsk-on-Amur και κατευθύνθηκε προς το ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας για να φτάσει από εκεί στην Αίγυπτο.

*Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

**Πηγή: www.bulgarianmilitary.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας