Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Οι αυξήσεις μισθών φταίνε για τον πληθωρισμό!

851

Αν σας …είχε λείψει η ατάκα «οι αυξήσεις των μισθών φταίνε για τον πληθωρισμό», μην ανησυχείτε καθόλου. Είναι πάλι εδώ και μάλιστα από τα πλέον επίσημα χείλη: Την Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, του οργάνου δηλαδή που εποπτεύει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας για λογαριασμό του κοινοβουλίου και δίνει – ως «ανεξάρτητος» εμπειρογνώμονας =τις απαραίτητες κατευθύνσεις.

Έτσι λοιπόν μόλις μερικά 24ωρα μετά την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού στο …υπέρογκο ύψος των 706 ευρώ καθαρά, από την κυβέρνηση εμφανίστηκε η Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, για να μας πει το εξής: Είναι οι αυξήσεις των μισθών αυτές που οδηγούν στην αύξηση του πληθωρισμού! Όπως, επίσης πως μεγάλες και ανεπανόρθωτες καταστροφές περιμένουν όποιον «ξεχάσει» αυτή την αρχή! Επανέφερε δηλαδή τη γνωστή θεωρία που ακούμε δεκαετίες τώρα από την Τράπεζα της Ελλάδας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, τους συνδέσμους Εξαγωγέων και άλλους συναφείς οργανισμούς που εκπροσωπούν το εγχώριο κεφάλαιο.

Η έκθεση του Γραφείου

Όπως μας πληροφορεί στην τριμηνιαία ενδιάμεση έκθεσή του προχώρησε «σε ανάλυση ενός σεναρίου πληθωριστικών πιέσεων. Σε αυτό το σενάριο ο υπερβάλλων πληθωρισμός προέρχεται μέσω έντονων απαιτήσεων για αύξηση ονομαστικών μισθών σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από αυτό που προκύπτει από το άθροισμα πληθωρισμού και παραγωγικότητας»!

Έτσι, λοιπόν, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αναφέρει πως ακόμη και αυτές οι πενιχρές αυξήσεις μισθών που προβλέπονται οδηγούν σε «ένα αντιπαραγωγικό και αυτοτροφοδοτούμενο σπιράλ αυξήσεων μισθών και τιμών, οδηγώντας τελικά τον πληθωρισμό σε υψηλότερο επίπεδο κατά μία ποσοστιαία μονάδα για το 2024, στο 3,9%».

Στη συνέχεια μαθαίνουμε πως πιθανή αύξηση των μισθών θα φέρει …μεγάλες συμφορές στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής μας λέει ότι «με υψηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με τους βασικούς εμπορικούς εταίρους, η ελληνική οικονομία θα έχει απώλειες σε όρους διεθνούς ανταγωνιστικότητας, με συνέπεια α) μείωση εξαγωγών, β) μείωση απασχόλησης, πραγματικών μισθών και ιδιωτικής κατανάλωσης, γ) μείωση επενδύσεων». Όλο αυτό – πάντα σύμφωνα με τους συντάκτες της 3μηνιαίας έκθεσης – «καταλήγει σε απώλειες ΑΕΠ κατά περίπου 2,4 δισ. ευρώ – που αντιστοιχεί σε 1,2% του ΑΕΠ – σε ορίζοντα τριετίας. Επιπλέον, οι απώλειες ΑΕΠ συνεπάγονται απώλειες δημοσίων εσόδων». Επιπρόσθετα «θέτει σε κίνδυνο την εμπέδωση πληθωριστικών προσδοκιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συνιστά ενδεχόμενο ρίσκο απαγκίστρωσης αυτών των προσδοκιών και συνακόλουθα απόκλισης του πληθωρισμούαπό τον στόχο του 2,0% που έχει θέσει η ΕΚΤ μεσοπρόθεσμα για το σύνολο της Ευρωζώνης. Απόκλιση του πληθωρισμού από τον στόχο θα έχει αρνητικές συνέπειες για το σύνολο της οικονομίας».

Προσοχή, προσοχή!

Ύστερα από όλη αυτή την καταστροφολογία το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής «θεωρεί ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε όποιες υπέρμετρες αυξήσεις ονομαστικών μισθών. Ειδικότερα οι αυξήσεις θα πρέπει να είναι ανάλογες των δυνατοτήτων της οικονομίας ώστε να μην υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα της».

Μάλιστα στην ίδια έκθεση ο Κωστής Χατζηδάκης (υπουργός Οικονομικών) και η Δόμνα Μιχαηλίδου παρουσιάζονται σαν να …παίζουν με μία οικονομική «ωρολογιακή βόμβα», επειδή έδωσαν αύξηση 1 ευρώ την ημέρα στον κατώτατο μισθό!.

Με πιο απλά λόγια είναι οι …δύσμοιρες οι επιχειρήσεις αυτές που θα υποφέρουν προκειμένου να ενσωματώσουν τις αυξήσεις στον βασικό μισθό! Κι από την ικανότητά τους αυτή θα κριθεί το πώς θα πάνε τα πράγματα.

Όλα αυτά από έναν οργανισμό που αναγκάζεται στην ίδια έκθεση να παραδεχθεί πως είναι «ο πληθωρισμός τροφίμων που σύμφωνα με την ανάλυση του Γραφείου συνεισέφερε κατά 56% στον συνολικό ετήσιο πληθωρισμό μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, αφαιρώντας από την αγοραστική δύναμη του εισοδήματος κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών». Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ότι οι αυξήσεις που δίνονται αντισταθμίζονται, αν δεν υποβαθμίζοντα, από τις συνεχείς αυξήσεις στο κόστος ζωής.

Φυσικά για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ούτε καν διανοείται να προτείνει αύξηση του εισοδήματος. Αντιθέτως, δηλώνει πως η λύση βρίσκεται σε «παρεμβάσεις πολιτικής προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του ανταγωνισμού σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Επίσης, πολιτικές ενίσχυσης της διαφάνειας τιμών». Πιο συγκεκριμένα ζητά «εκτεταμένη χρήση ιστοσελίδων και apps τύπου marketwatch ανά συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, με συχνή επικαιροποίηση, online, των τιμών που εμφανίζονται στο «ράφι» για διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας