Goldman Sachs: «Αυξήσεις 2τρισ.€ στους λογαριασμούς ενέργειας των Ευρωπαίων

474
λογαριασμούς ενέργειας των Ευρωπαίων

Αιτία οι κυρώσεις στη Ρωσία για τα μάτια του Ζελένσκι που καταστρέφει την Ουκρανία

Οι λογαριασμοί ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθούν κατά δύο τρισ. ευρώ στο αποκορύφωμα των τιμών, στις αρχές του επόμενου έτους σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc., η εκτίμηση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη για κρατικές παρεμβάσεις.

Οι κυβερνήσεις αυτά έκαναν πως δεν τα έβλεπαν όταν επέβαλαν τις κυρώσεις στην Ρωσία ή το ήξεραν και το έκρυβαν;

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, με επικεφαλής τον Alberto Gandolfi και τη Mafalda Pombeiro, σε σημείωμα της Κυριακής, στο αποκορύφωμα των τιμών, οι λογαριασμοί ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ευρώπης.

«Κατά την άποψή μας, η αγορά συνεχίζει να υποτιμά το βάθος, το εύρος και τις δομικές επιπτώσεις της κρίσης. Πιστεύουμε ότι αυτά θα είναι ακόμη πιο έντονα από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70» γράφουν οι αναλυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την επίδραση των ρυθμιστικών προσπαθειών.

Οι αναλυτές, πάντως, σημειώνουν ότι ορισμένα από τα βήματα που εξετάζονται -συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών και του λεγόμενου δασμολογικού ελλείμματος- θα μπορούσαν να ισορροπήσουν τις τιμές, εξομαλύνοντας την αύξηση των δασμών, περιορίζοντας τη βραχυπρόθεσμη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και εκτονώνοντας σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμιστικό κίνδυνο.

Εξοικονόμηση 650 δισ. ευρώ σε λογαριασμούς ρεύματος από ενδεχόμενο πλαφόν στην ηλεκτρική ενέργεια

Η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας έχει προκαλέσει μια βιασύνη από την πλευρά των κυβερνήσεων, προκειμένου να αμβλύνουν τις πιέσεις που επιφέρουν τα υπέρογκα κόστη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και την αναστολή της εμπορίας παραγώγων ενέργειας. Παράλληλα, Γαλλία και Γερμανία αποφάσισαν να υποστηρίξουν τη φορολόγηση των απροσδόκητων ενεργειακών κερδών.

Η εισαγωγή ανώτατων τιμών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου 650 δισ. ευρώ σε λογαριασμούς ρεύματος στην ΕΕ και να προσφέρει στους καταναλωτές και τις αγορές κάποια ανακούφιση, επιτρέποντας παράλληλα στις κυβερνήσεις να απόσχουν -έστω και προσωρινά- από τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών, προσθέτουν οι αναλυτές της Goldman.

Τα πλαφόν στην ενέργεια δεν θα έλυναν πλήρως το πρόβλημα

Οι επενδυτές θα πρέπει να προτιμούν τις μετοχές σε εταιρείες που αναπτύσσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεδομένου ότι θα ωφεληθούν από δομικά υψηλότερες και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τιμές ενέργειας, σημειώνουν οι αναλυτές, υποδεικνύοντας την RWE AG, την Energias de Portugal SA και την Orsted A/S.

Πάντως, σύμφωνα με τους Gandolfi και Pombeiro, τα ανώτατα όρια στις τιμές ενέργειας δεν θα έλυναν πλήρως το πρόβλημα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί ένα δασμολογικό έλλειμμα για να μοιραστεί η αύξηση των λογαριασμών σε ένα διάστημα 10-20 ετών.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας θα πρέπει να είναι σε θέση να τιτλοποιούν αυτές τις μελλοντικές πληρωμές, γεγονός που θα τους επιτρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική επιβάρυνση του ισολογισμού τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας