Γερμανία: Δύο στις πέντε εταιρείες εγκλωβισμένες στο υψηλό κόστος

869
εγκλωβισμένες στο υψηλό κόστος

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα λουκέτα στην Κίνα οδηγούν σε ασυνήθιστα υψηλές αυξήσεις κόστους και τιμών για τις γερμανικές εταιρείες. Δύο στις πέντε επιχειρήσεις μπορούν να μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες με δυσκολία ή καθόλου, σύμφωνα με νέα μελέτη του Ινστιτούτου της γερμανικής Οικονομίας (IW).

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, των πρώτων υλών και των ενδιάμεσων εισροών καθώς και το μελλοντικά υψηλότερο κόστος εργασίας ασκούν σήμερα ισχυρές πιέσεις στις επιχειρήσεις στη Γερμανία. Οι καταναλωτές αισθάνονται επίσης τις επιπτώσεις. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι εταιρείες σε θέση να μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος παραγωγής στους πελάτες τους – αυτό είναι το αποτέλεσμα της επιχειρηματικής έρευνας του IW, για την οποία ερωτήθηκαν περισσότερες από 2.000 εταιρείες τον Ιούνιο.

Υψηλότερο κόστος στις βιομηχανικές εταιρείες

Οι τελικοί καταναλωτές αισθάνονται την υψηλή πίεση των τιμών άμεσα μέσω του υψηλού κόστους ενέργειας, αλλά και έμμεσα μέσω του υψηλότερου κόστους παραγωγής, από το οποίο οι εταιρείες υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό: Μέχρι το τέλος του έτους, το 95% των βιομηχανικών εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν ότι το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, οι ακριβότερες πρώτες ύλες και οι εισροές θα έχουν αντίκτυπο στις δικές τους τιμές.

Ως εκ τούτου, περίπου τα 2/3 των βιομηχανικών επιχειρήσεων αυξάνουν τις τιμές για τους πελάτες τους σε υψηλό ή μέτριο βαθμόΤο υπόλοιπο 1/3 βλέπει ελάχιστες ή καθόλου δυνατότητες να το πράξει. Η διαφορά είναι ιδιαίτερα μεγάλη στον κατασκευαστικό κλάδο: εκτός από την αύξηση των τιμών αγοράς των πρώτων υλών, η υψηλή ζήτηση και η έλλειψη εξειδικευμένων εργατών αυξάνουν το κόστος εδώ, αλλά μόνο 1 στις 10 εταιρείες στον κατασκευαστικό κλάδο μπορεί να μετακυλήσει αυτό το σοκ κόστους στους πελάτες σε μεγάλο βαθμό.

Η κατάσταση είναι διαφορετική για τους παρόχους υπηρεσιών: δεν χρειάζονται τόση ενέργεια και πρώτες ύλες – έτσι το κόστος τους δεν έχει αυξηθεί τόσο πολύ όσο εκείνο της βιομηχανίας. Περίπου το 40% μετακυλύει το αυξημένο κόστος σε υψηλό ή μέτριο βαθμό και περίπου οι μισοί σε χαμηλό βαθμό. Το 8% εκατό δεν μπορεί να μετακυλήσει καθόλου το υψηλότερο κόστος.

“Εάν οι εταιρείες κολλήσουν με απότομα αυξανόμενο κόστος παραγωγής, αυτό έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες”, λέει ο συγγραφέας της μελέτης και οικονομικός εμπειρογνώμονας Michael Grömling. “Οι επιχειρήσεις δεν διαθέτουν τότε τα απαραίτητα ίδια κεφάλαια για επενδύσεις, κυρίως για να διαμορφώσουν την επερχόμενη διαρθρωτική αλλαγή. Το σημερινό σοκ του κόστους δεν πρέπει να επιτραπεί να αναπτύξει μια δική του δυναμική – για παράδειγμα, μέσω της απότομης αύξησης του κόστους εργασίας”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας