Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Εκστρατεία Αντισεισμικής Ενημέρωσης

Ο  καθηγητής Σεισμολογίας,  Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είναι Mέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του οργανισμού «Safe Greece» και Επιστημονικός Συνεργάτης της UNESCO και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συχνά σε συνεντεύξεις μου και σε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα επικοινωνίας, αναφέρομαι στην Εκστρατεία Αντισεισμικής Ενημέρωσης την οποία, ξεκινήσαμε από χρόνια κα τη συνεχίζουμε χωρίς διακοπή.

Πολλοί με ρωτούν, που αποσκοπεί αυτή η εκστρατεία, σε ποιους απευθύνεται και με ποιους τρόπους επιδιώκεται η πραγματοποίηση του σκοπού της.

Ας δούμε, λοιπόν, περί τίνος πρόκειται…

Αποτελεί «κοινό μυστικό» το γεγονός ότι η χώρα μας πλήττεται συχνά από σεισμούς. Η Ελλάδα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία, από άποψη σεισμικότητας, κατέχει την πρώτη θέση στη Μεσόγειο και την Ευρώπη και την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά την Ιαπωνία, Νέες Εβρίδες, Περού, νησιά Σολομώντα και Χιλή.

Ίσως, μερικοί έχουν την αντίληψη ότι έχουμε εξαλείψει το πρόβλημα των σεισμών, δεδομένου ότι από το 1995 εφαρμόζεται στη χώρα ένας σύγχρονος αντισεισμικός κανονισμός, για τη δόμηση ανθεκτικών κτιρίων, ο οποίος μάλιστα επικαιροποιήθηκε το 2000. Η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη για το λόγο ότι στη χώρα μας εξακολουθούμε να έχουμε μεγάλο ποσοστό παλιών κατασκευών, σχεδόν το 50%, οι οποίες ή χτίστηκαν με λιγότερο σύγχρονο κανονισμό ή δεν έχουν ακολουθήσει κάποιο τέτοιο κανονισμό.  Εξάλλου, τα προβλήματα που δημιουργούν οι σεισμοί, δεν εξαντλούνται μόνο στις ολικές καταρρεύσεις των κτιρίων. Ακόμη και οι μερικές καταρρεύσεις δημιουργούν εκτεταμένα προβλήματα. Συνεπώς, η αντισεισμική προστασία παραμένει ένα πάντα επίκαιρο θέμα.

Ασχολούμενος με τα σχετικά θέματα επί πολλά χρόνια διαπιστώνω, και επιβεβαιώνω συνεχώς, το μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού στα θέματα της αντισεισμικής προστασίας.  Γι’ αυτό το λόγο, όλοι οι σχετικοί επιστήμονες θα πρέπει να συμβάλουμε στη βελτίωση της κατάστασης δεδομένου ότι οι ενημερωτικές δράσεις των κεντρικών φορέων, όπως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο ΟΑΣΠ, δεν επαρκούν να καλύψουν τη μεγάλη ανάγκη ενημέρωσης σε όλη τη χώρα.

Μαζί με τους συνεργάτες μου, προσπαθούμε εθελοντικά προς αυτή την κατεύθυνση από χρόνια. Και συνεχίζουμε με σκοπό τη διάδοση της αντισεισμικής ενημέρωσης σε όλη τη χώρα. Αυτή η προσπάθεια περιλαμβάνει τη διοργάνωση εκδηλώσεων, π.χ. ομιλίες σεμινάρια, ασκήσεις και συνέδρια, με τη σύμπραξη ποικίλων φορέων, όπως κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, δήμων, σχολείων, εθελοντικών οργανώσεων. Προσπαθούμε επίσης με τη συγγραφή και δημοσίευση ενημερωτικών άρθρων, με συνεντεύξεις και με τη διάδοση νέων επιστημονικών επιτευγμάτων.

Αυτή η ενημερωτική προσπάθεια δεν περιορίζεται μόνο στους σεισμούς και την αντισεισμική προστασία. Συχνά επεκτείνεται σε φαινόμενα που συνοδεύουν τους σεισμούς, όπως τα τσουνάμι, αλλά και σε άλλους φυσικούς κινδύνους που απειλούν τη χώρα μας, όπως οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις και οι δασικές πυρκαγιές.    

Παρά τις πολλές αντιξοότητες, συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό τη δική μας Εκστρατεία Αντισεισμικής Ενημέρωσης.

Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας