Γεράκι κατά Ρωσίας η νέα Ιταλίδα πρωθυπουργός, Μελόνι-Ρήξη Ιταλίας με Ρωσία

1442

Ο Ρώσος πρέσβης έχει κληθεί στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών το πρωί της Δευτέρας (3/10/2022)

 Τεταμένες είναι οι σχέσεις Ρωσίας – Ιταλίας στον απόηχο της απόφασης της Gazprom να κλείσει τις στρόφιγγες αερίου προς τη Ρώμη.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ιταλία Sergey Razov κλήθηκε τη Δευτέρα (3/10/2022) από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει το Tass.
«Ο Ρώσος πρέσβης έχει κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα στις 11 το πρωί (12 μ.μ. ώρα Ελλάδας)», ανέφερε η διπλωματική αποστολή.
Από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου, η Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR) και η Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk (LPR) καθώς και η Περιφέρεια herson και η Περιφέρεια Zaporozhye διεξήγαγαν δημοψήφισμα όπου η πλειοψηφία των ψηφοφόρων επέλεξαν να ενταχθεί στη Ρωσία.
Η Ιταλία καταδίκασε έντονα την ένταξη τεσσάρων νέων περιοχών στη Ρωσία και δεσμεύτηκε για την υποστήριξη της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Η  Gazprom ανέστειλε τις παραδόσεις αερίου

Ωστόσο αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι η ρωσική Gazprom ανέστειλε πλήρως τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Eni επικαλούμενη «την αδυναμία μεταφοράς αερίου μέσω της Αυστρίας», όπως ανακοίνωσε η ιταλική εταιρεία ενέργειας, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου.
«Η Gazprom μάς ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την παράδοση του απαιτούμενου όγκου σήμερα, επικαλούμενη την αδυναμία να μεταφέρει αέριο μέσω της Αυστρίας», επεσήμανε η Eni.
Η ιταλική ενεργειακή εταιρεία αργά το Σάββατο (1 Οκτωβρίου 2022 ανακοίνωσε ότι δεν θα παραλάβει καμία ποσότητα του φυσικού αερίου που έχει παραγγείλει από την ρωσική Gazprom στις 2 Οκτωβρίου και ότι η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει στάσιμη και την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022.
Κατά συνέπεια σήμερα «η ροή ρωσικού αερίου προς την Eni μέσω του σημείου εισόδου στο Ταρβίζιο θα είναι μηδενική», πρόσθεσε.
Η κίνηση της Gazprom φαίνεται να στοχεύει μόνο την Ιταλία, η οποία λαμβάνει το φυσικό αέριο της Gazprom από έναν αγωγό που διέρχεται από την Αυστρία.
Ο Andreas Rinofner, εκπρόσωπος της OMV, η οποία εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο στην Αυστρία, δήλωσε ότι περισσότερες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου διατέθηκαν πρόσφατα στην OMV AG με έδρα τη Βιέννη.
Αν και η Ιταλία «απογαλακτίζεται» από το ρωσικό φυσικό αέριο, η εξέλιξη του Σαββάτου (1/10) υπογραμμίζει πόσο ευάλωτα είναι τα ευρωπαϊκά κράτη στις επανειλημμένες κινήσεις του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin να ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα… των ορυκτών καυσίμων στη Γηραιά Ήπειρο.

Η απάντηση της Gazprom

Από την πλευρά της η Gazprom ανακοίνωσε ότι «η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου βάσει των συμβάσεων της Gazprom Export LLC μέσω του εδάφους της Αυστρίας έχει ανασταλεί λόγω της άρνησης του αυστριακού φορέα να επικυρώσει τις ποσότητες διέλευσης», σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.
Διευκρίνισε ότι ο λόγος σχετίζεται με τις ρυθμιστικές αλλαγές που έγιναν στην Αυστρία στα τέλη Σεπτεμβρίου και διαβεβαίωσε ότι εργάζονται για λύση του προβλήματος μαζί με Ιταλούς αγοραστές.

Αυστρία: Η Gazprom γνώριζε εδώ και μήνες τις αλλαγές στους κανόνες διέλευσης του φυσικού αερίου

Η αυστριακή ρυθμιστική αρχή E-Control ανέφερε σε tweet το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2020 ότι η Gazprom, όπως και άλλοι συμμετέχοντες στην αγορά, γνώριζε τις αλλαγές εδώ και μήνες.
Η επιβράδυνση των οικονομικών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης της συνοδεύτηκε από διαφωνίες σχετικά με συμβατικές ρήτρες και τους κανονισμούς διέλευσης φυσικού αερίου, καθώς ο Putin συνεχίζει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. .
Η Gazprom δηλώσε ότι συνεργάζεται με Ιταλούς αγοραστές για την επίλυση του ζητήματος.
Η αυστριακή ενεργειακή αρχή Spa επιβεβαίωσε τη διακοπή και απέδωσε την ευθύνη στη Gazprom.
Η αυστριακή κυβέρνηση είπε επίσης ότι εργάζεται για το θέμα σε τεχνικό επίπεδο.
Εκπρόσωπος της εταιρείας εκμετάλλευσης αγωγών Trans Austria Gasleitung GmbH αρνηθηκε να σχολιάσει.

Ο αγωγός TAG

Ο κύριος όγκος του ρωσικού αερίου που παραδίδεται στην Ιταλία περνά από την Ουκρανία μέσω του αγωγού TAG ο οποίος φτάνει ως το Ταρβίζιο στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με την Αυστρία.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Eni, τον οποίο επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο AGI, «εργαζόμαστε για να εξακριβώσουμε με τη Gazprom αν είναι εφικτό να επαναληφθεί η ροή προς την Ιταλία»
Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μειώνονται συνεχώς μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και την επιβολή εναντίον της κυρώσεων.
Η Eni είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ότι αποσύρεται από τον αγωγό φυσικού αερίου Blue Stream τον οποίο έλεγχε εξ ημισείας με τη Gazprom
Σύμφωνα με την Eni, η Gazprom την έχει ειδοποιήσει ότι δεν θα μπορεί να προμηθεύσει το φυσικό αέριο που ζητά η Ιταλία λόγω της αδυναμίας μεταφοράς του μέσω Αυστρίας.

Σταματούν πλήρως οι ροές

Το αυστριακό υπουργείο Ενέργειας πιστεύει ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να λάβει φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream
Στην αυστριακή πόλη Baumgarten, στα σύνορα με τη Σλοβακία , υπάρχει το Κεντρικό Ευρωπαϊκό Gas Hub – μια διεθνής πλατφόρμα εμπορίας φυσικού αερίου, η οποία είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες στην Ευρώπη .
Περίπου το ένα τρίτο όλων των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη διέρχεται από αυτό , συμπεριλαμβανομένου αυτού που παρέχεται μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream.

Τα προβληματα με τους αγωγούς και η δολιοφθορά

Τους τελευταίους μήνες, οι παραδόσεις μέσω του Nord Stream έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω προβλημάτων με την επισκευή των αεριοστροβίλων της Siemens που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις.
Και στις 26 Σεπτεμβρίου, ανακαλύφθηκε διαρροή αερίου στο Nord Stream και στο Nord Stream 2 , και σε τέσσερα σημεία ταυτόχρονα.
Ο διαχειριστής της Nord Stream AG είπε ότι το ατύχημα ήταν άνευ προηγουμένου και ήταν αδύνατο να εκτιμηθεί το χρονοδιάγραμμα επισκευής.
Το σεισμικό κέντρο της Σουηδίας κατέγραψε ισχυρές υποβρύχιες εκρήξεις στην περιοχή.
Οι αρχές της Γερμανίας και της Δανίας δεν αποκλείουν ότι η αιτία της έκτακτης ανάγκης ήταν δολιοφθορά.
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε το περιστατικό πράξη διεθνούς τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Vladimir Putin , «οι κυρώσεις δεν αρκούν για τους Αγγλοσάξονες», έχουν αρχίσει να καταστρέφουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή υποδομή.

Προμήθεια από την Αφρική

Τη ίδια ώρα η Ιταλία τα καταφέρνει χάρη στους μακροχρόνιους δεσμούς της με χώρες της Αφρικής προσπαθεί να ενταχθεί σε εναλλακτικές διαδρομές διέλευσης του φυσικού αερίου
Τις εβδομάδες αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής ενεργειακής Eni, Claudio Descalzi επισκέφθηκε μεγάλο αριθμό από τις αφρικανικές χώρες που εξάγουν φυσικό αέριο.
Στο πλαίσιο της περιοδείας του αυτής συναντήθηκε με αξιωματούχους της Αλγερίας, της Αγκόλας, της Αιγύπτου και του Κονγκό συχνά συνοδευόμενος από ανώτερους αξιωματούχους της ιταλικής κυβέρνησης.
Η κρατικά ελεγχόμενη Eni και μέσω αυτής η Ιταλία πέτυχε, έτσι, να αναπτύξει περαιτέρω τις υφιστάμενες σχέσεις συνεργασίας με τις χώρες αυτές και να διασφαλίσει πρόσθετες εισαγωγές φυσικού αερίου, που θα υποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό το αέριο της Ρωσίας.
Οπως τονίζει ο Martin Mackenzie, ειδικός θεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην εταιρεία ερευνών Wood Mackenzie, η Ρωσία ήταν και για την Ιταλία ο σημαντικότερος προμηθευτής της σε αέριο επί πολλά χρόνια.
Η χώρα είχε, όμως, ευρύτερο φάσμα προμηθευτών και μακροχρόνιες σχέσεις με την Αφρική.
Εν μέρει λόγω της μακράς εμπειρίας της από οικονομικές κρίσεις, κατόρθωσε να ελιχθεί και δεν θα χρειαστεί να επιβάλει δελτίο στα καύσιμα.
Και η κυβέρνησή της θριαμβολογεί.
Οπως επισημαίνει ο Alberto Piatti., πρώην υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας και πρώην μέλος του Δ.Σ. της Eni, «το ότι χαίρει εκτίμησης ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Eni, Descalzi, σε πολλές αφρικανικές χώρες αποτελεί σαφώς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ιταλίας».
Η Ρώμη επέδειξε μια ευελιξία που δεν μπόρεσαν να μιμηθούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

H διόρθωση των εισαγωγών

Η Ιταλία κατανάλωσε πέρυσι 29 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου που ήταν το 40% των εισαγωγών της.
Τώρα υποκαθιστά σταδιακά περίπου τα 10,5 δισ. κ.μ. από άλλες χώρες.
Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της θα προέλθει από την Αλγερία, που θα αυξήσει τις εξαγωγές αερίου στην Ιταλία κατά σχεδόν 20% στα 25,2 δισ. κ.μ. και θα αποτελεί εφεξής τον κυριότερο προμηθευτή ενέργειας για τη Ρώμη, καθώς θα αντιπροσωπεύει το 35% των εισαγωγών της.
Και το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές ενέργειας στην Ιταλία έχει ελαχιστοποιηθεί.
Από την επόμενη άνοιξη, άλλωστε, θα αρχίσει να εισάγει LNG από Αίγυπτο, Κατάρ, Κονγκό, Νιγηρία και Ανγκόλα

Italy Secures Enough Supplies for Winter Without Gas From Russia - BNN  Bloomberg

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας