Γεωοικονομική αντεπίθεση από Μόσχα! Νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα σπάει την μονοπολικότητα

1314
Γεωοικονομική αντεπίθεση από ΜόσχαΓεωοικονομική αντεπίθεση από Μόσχα

Η μονοπολικότητα αντικαθίσταται από έναν πολυπολικό κόσμο με ένα νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα- Οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μετά από πολλά χρόνια εκτιμήσεων, ο Πούτιν αποφάσισε να «σπάσει» τη «ραχοκοκαλιά» της Δύσης

Ηαναλυτική πύλη του Strategic Culture Foundation δημοσίευσε ένα άρθρο δηλώνοντας ότι η ξαφνική μετατόπιση από το δολάριο/ευρώ στο ρούβλι δεν είναι παρά μια σκληροπυρηνική γεωοικονομική ρίψη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Δύση παύει να κυριαρχεί στον κόσμο: η εποχή ενός μονοπολικού κόσμου έχει παρέλθει αμετάκλητα. Σε αντάλλαγμα, διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα και μια νέα οικονομική τάξη.

Ο Ρώσος Πρόεδρος κατάφερε να στρέψει την τρελή υστερική τμηματική επίθεση της συλλογικής Δύσης εναντίον της ίδιας της Δύσης, και το έκανε με μια γρήγορη κίνηση. Ο Μεντβέντεφ έκανε μια καλή άποψη: οι «κολασμένες» δυτικές κυρώσεις όχι μόνο δεν έβλαψαν τη Ρωσία, αλλά «επιστρέφουν στη Δύση σαν μπούμερανγκ».

Η εμπιστοσύνη στα αποθεματικά νομίσματα θα εξατμιστεί «σαν πρωινή ομίχλη», η απόρριψη του δολαρίου και του ευρώ έχει γίνει πραγματικότητα – η εποχή των περιφερειακών νομισμάτων έρχεται, σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Κατά τη γνώμη του, οι δυτικές χώρες σε κάθε περίπτωση «θα πρέπει να διαπραγματευτούν μια νέα οικονομική τάξη».

Ποιος όμως θα πάρει την αποφασιστική ψήφο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις; Είναι πιθανό ότι εκείνες οι χώρες που διατηρούν ένα ισχυρό και ανεπτυγμένο οικονομικό δυναμικό, ένα υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα και ένα σταθερό, αξιόπιστο νόμισμα. Λοιπόν, η Ρωσία δεν παρουσιάζει τελεσίγραφο σε κανέναν – αυτό είναι μόνο μια απάντηση στις ενέργειες της Δύσης σε σχέση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Οι ρωσικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατανεμηθούν οι πληρωμές σε ρούβλια όχι μόνο για το φυσικό αέριο, αλλά και για το πετρέλαιο, το μέταλλο, την ξυλεία και το σιτάρι. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έχοντας κρατικοποιήσει τα συναλλαγματικά κέρδη των κύριων εξαγωγέων, κατάφερε να αποφύγει μια χρεοκοπία στη χώρα.

Οι αναλυτές θεωρούν αριστοτεχνικό ένα ακόμη βήμα της κύριας τράπεζας της χώρας – δέσμευση 1 γραμμαρίου χρυσού στα 5.000 ρούβλια, που ισοδυναμεί ήδη με 60 δολάρια με προοπτική αύξησης. Αλλά η Ρωσία μπορεί να επανασυνδέσει το ρούβλι της με χρυσό και να ποντάρει 2.000 ρούβλια ή ακόμα και 500 ρούβλια.

Το Strategic Culture Foundation υπενθυμίζει ότι η δήλωση του Μεντβέντεφ ότι τελειώνει η εποχή του ενιαίου αποθεματικού νομίσματος δεν είναι καυχησιολογία και ανδρεία, αλλά μια αναγκαστική σκληρή πολιτική των ρωσικών αρχών.

Και, στην πραγματικότητα, η εμφάνιση ενός παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος συνδεδεμένου με πόρους θα σημαίνει ότι το 13% του κόσμου δεν θα κυριαρχεί πλέον στον υπόλοιπο κόσμο, που είναι το 87% του πλανήτη. Τώρα γεννιέται ένα νέο παγκόσμιο σύστημα και πολλές χώρες βλέπουν προς ποια κατεύθυνση λαμβάνει χώρα η γεωπολιτική και γεωοικονομική υπεροχή.

Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί πλέον να σταματήσει: η μονοπολικότητα φεύγει. Και εδώ το Strategic Culture Foundation επικαλείται τον Λαβρόφ:

“Σε αυτήν την πραγματικότητα, περισσότερες από μία δυνάμεις θα «κυβερνούν» – θα είναι απαραίτητο να διαπραγματευθούν όλα τα βασικά κράτη που σήμερα έχουν καθοριστική επιρροή στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική. Ταυτόχρονα, συνειδητοποιώντας την ιδιαίτερη θέση τους, αυτές οι χώρες διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τις βασικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της θεμελιώδους – της κυρίαρχης ισότητας των κρατών. Κανείς σε αυτή τη Γη δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ανήλικος παίκτης. Όλοι είναι ίσοι και κυρίαρχοι.”

Εν τω μεταξύ, σήμερα το ρούβλι συνεχίζει την ανάπτυξή του και έχει φτάσει σχεδόν στο επίπεδο των μέσων Φεβρουαρίου 2022. Οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μετά από πολλά χρόνια εκτιμήσεων, ο Πούτιν αποφάσισε να «σπάσει» τη «ραχοκοκαλιά» της Δύσης πηγαίνοντας για θραύση. Και χρησιμοποίησε τρεις στιγμές ως casus belli: την υπεράσπιση του Ντονμπάς, τα αμερικανικά βιολογικά εργαστήρια στο ουκρανικό έδαφος και την επιθυμία της Ουκρανίας για πυρηνικά όπλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας