Γελοίο! Το «σχέδιο» κυβέρνησης για τιμές αερίου είναι σε τιμές εισαγωγέων

790
Γελοίο! Το «σχέδιο» κυβέρνησης

Mια πρόταση για την εισαγωγή ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών» για το φυσικό αέριο» με στόχο τον περιορισμό των υψηλών ενεργειακών τιμών και την πάταξη του πληθωρισμού διαμόρφωσαν η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πολωνία για τις τιμές χονδρικής που όμως δείχνουν την ουσιαστικά δέσμευση των χωρών αυτών στις ορέξεις των προμηθευτών με τους φορολογούμενους να πληρώνουν το μάρμαρο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο διάδρομος θα εφαρμοσθεί σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δεν θα περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές ούτε σε ειδικές χρήσεις του φυσικού αερίου» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόταση.

Ουσιαστικά, το σχέδιο προβλέπει την επιβολή ενός ευέλικτου αλλά σε αρκετά υψηλά επίπεδα πλαφόν, προκειμένου να διατηρηθεί το ενδιαφέρον από τους προμηθευτές και να μην υπάρχει πρόβλημα στα επίπεδα προσφοράς, προστατεύοντας ταυτόχρονα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μάλιστα γίνεται αναφορά στην πιθανότητα οι συναλλαγές να γίνονται σε ακόμη πιο υψηλές τιμές, από αυτές που ορίζει ο «διάδρομος», αν αυτό συμφωνηθεί και κριθεί απαραίτητο, ώστε να προσελκυστούν προμηθευτές και να μην υπάρχει ζήτημα επάρκειας.

Παράλληλα το εν λόγω σχέδιο με βάση τα όσα αναφέρει το Reuters δεν έχει σκοπό να συμπιέσει τις τιμές σε ένα τεχνητά χαμηλό επίπεδο, ενώ θα ισχύει σε υφιστάμενα μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου, καλύπτοντας όλους τους προμηθευτές και για όλες τις χρήσεις.

Το σχέδιο για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται επί τάπητος στην άτυπη Σύνοδο που πραγματοποιείται στην Πράγα, με την Ελλάδα και άλλες 15 χώρες να έχουν προσυπογράψει επιστολή-αίτημα προς την Κομισιόν.

Κι ενώ αρχικά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε απορρίψει την πρόταση, οι επικρίσεις που δέχθηκε από αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες, την ανάγκασαν να αναδιπλωθεί και να αποστείλει επιστολή της προς τους «27» πριν τη Σύνοδο, δίνοντας το πράσινο φως για την εφαρμογή του μέτρου υπό όρους.

Οι όροι αυτοί έχουν να κάνουν με την παροχή απαραίτητων διασφαλίσεων πως το πλαφόν δεν θα οδηγήσει σε ελλείψεις και προβλήματα επάρκειας. Σημειώνεται πως την αντίθεσή της στην επιβολή πλαφόν έχει εκφράσει η Γερμανία και οι δορυφόροι της (Ολλανδία, Αυστρία).

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία ανακοίνωσε ένα εθνικό σχέδιο 200 δισ. ευρώ για την προστασία της οικονομίας της από την αύξηση των τιμών της ενέργειας προκάλεσε επικρίσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για αθέμιτο ανταγωνισμό και κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς, καθώς πολυάριθμα κράτη δεν είναι σε θέση να αποδεσμεύσουν τέτοια ποσά για να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις τους.

Επιπλέον στοιχεία για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης έκανε σήμερα και ο Κ.Σκρέκας ου ανέφερε ότι εφόσον επιλυθούν τα θέματα που συνδέονται με τη ρευστότητα που διακινείται στα hubs, κατά τον κ. Σκρέκα, το πλαφόν θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανώτατο όριο που θα διασφάλιζε χαμηλές τιμές και δεν θα εξέτρεπε την πορεία των φορτίων LNG σε άλλες αγορές που είναι ένας από τους κύριους φόβους των βόρειων χωρών.

Ωστόσο στην πρόταση περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη ότι μια χώρα εφόσον αδυνατεί να προμηθευτεί αέριο για διάφορους λόγους, θα μπορεί να αγοράσει ακόμη και σε τιμή πάνω από το πλαφόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας