Γάζα-«Σκηνικό καταστροφής»–Το νοσοκομείο Αλ-Άκσα «πλημμύρισε» με νεκρούς και τραυματίες

533

Η πολύνεκρη επίθεση του Ισραήλ στο σχολείο του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα έχει «πλημμυρίσει» το νοσοκομείο Αλ-Άκσα με θύματα και τραυματίες, με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να το περιγράφουν ως «βυθιζόμενο πλοίο».

«Δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σφαγιάστηκαν ενώ κοιμόντουσαν», καταγγέλλει η Oxfam International.

Αιγύπτιοι και Καταριανοί διαμεσολαβητές φαίνεται να λένε ότι αναμένουν ότι η Χαμάς θα υποβάλει την επίσημη απάντησή της στην τελευταία πρόταση για κατάπαυση του πυρός τις επόμενες ημέρες, καθώς η πίεση συνεχίζει να αυξάνεται και στο Ισραήλ και στην παλαιστινιακή οργάνωση για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα σταματήσει τον καταστροφικό πόλεμο.

Δείτε live

11:41 Al Jazeera: Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δύο άτομα στα δυτικά της Ράφα

Ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε ότι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων δυτικά της πόλης Ράφα.

11:32 Οι IDF λένε ότι δεκάδες μαχητές σκοτώθηκαν στην κεντρική Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής πυρήνα εκτόξευσης ρουκετών της Χαμάς

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν δεκάδες μαχητές εν μέσω μιας συνεχιζόμενης επιχείρησης στην ανατολική Μπουρέιτζ και στην ανατολική Ντέιρ αλ-Μπάλαχ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας και διεξάγεται από την 98η Μεραρχία.

Τα στρατεύματα εντόπισαν φρεάτια τούνελ και κατεδάφισαν υποδομές που χρησιμοποιούν «τρομοκρατικές οργανώσεις» στην περιοχή, αναφέρουν οι IDF.

Ο επικεφαλής ενός πυρήνα της Χαμάς που εκτοξεύει ρουκέτες σκοτώθηκε επίσης σε αεροπορική επιδρομή στην κεντρική περιοχή της Γάζας, προσθέτουν οι IDF.

Οι IDF συνεχίζουν επίσης την επίθεσή τους στη Ράφα της νότιας Γάζας, όπου όπως λένε τα στρατεύματα της 162ης Μεραρχίας εντόπισαν επιπλέον φρεάτια τούνελ και όπλα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει επίσης τις επιχειρήσεις στον διάδρομο Νετζαρίμ στην κεντρική Γάζα, με την Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών να αναπτύσσεται στην περιοχή, μαζί με την 99η Μεραρχία.

Στρατιώτης των IDF στη Γάζα.

11:23 Σχεδόν στο 80% η ανεργία στη Γάζα

Η ανεργία στη Λωρίδα της Γάζας έχει φτάσει σχεδόν στο 80% από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο, ανέφερε την Παρασκευή η υπηρεσία εργασίας του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα το μέσο ποσοστό ανεργίας σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη να ξεπερνά το 50%.

Η ανεργία στη Λωρίδα της Γάζας έχει φθάσει το 79,1%, ενώ στη Δυτική Όχθη η ανεργία έφθασε σχεδόν το 32%, ανέφερε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) στην τέταρτη αξιολόγησή της για τις επιπτώσεις του πολέμου στην απασχόληση. Τα στοιχεία δίνουν ένα συνδυασμένο ποσοστό ανεργίας 50,8%.

«Αυτό δεν περιλαμβάνει τους Παλαιστίνιους που έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να βρουν δουλειά», δήλωσε η Ρούμπα Τζάραντατ, περιφερειακή διευθύντρια της ΔΟΕ για τα αραβικά κράτη, αναφέρει το Reuters.

«Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη», προειδοποίησε η Τζάραντατ.

Το Reuters αναφέρει ότι περίπου οι μισοί από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας ακόμη και πριν από τον πόλεμο.

«Φανταστείτε με αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο ανεργίας, οι άνθρωποι δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τροφή για τον εαυτό τους και για τις οικογένειές τους», δήλωσε η Τζάραντατ.

«Αυτό επηρεάζει επίσης την υγεία τους… Ακόμη και αν έχουν χρήματα, δεν υπάρχουν νοσοκομεία που να μπορούν να εξυπηρετήσουν την καταστροφική κατάσταση που επικρατεί εκεί», τόνισε.

«Στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ιδιαίτερα στη Δυτική Όχθη, η μείωση των εισοδημάτων έχει ωθήσει πολλές οικογένειες σε μεγάλη φτώχεια», δήλωσε η ίδια.

11:14 Το Περιφερειακό Συμβούλιο του Εσκόλ ανακοίνωσε ότι ρουκέτα έπεσε σε μη κατοικημένη περιοχή μετά τις σειρήνες που ακούστηκαν νωρίτερα

Μετά από σειρήνες που προειδοποιούσαν για ρουκέτες στις συνοριακές κοινότητες Μαγκέν και Έιν ΧαΜπεσόρ της Γάζας, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο του Εσκόλ εντόπισε μια ρουκέτα που είχε προσγειωθεί σε μη κατοικημένη περιοχή.

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές.

11:05 CNN: Το Κατάρ απειλεί να απελάσει τους ηγέτες της Χαμάς μετά από πιέσεις των ΗΠΑ

Το CNN μετέδωσε ότι το Κατάρ απείλησε τους ηγέτες της Χαμάς με απέλαση εάν η οργάνωση δεν δεχθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, μια απειλή για την οποία οι ΗΠΑ πίεσαν τις τελευταίες ημέρες.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς απάντησε στο δημοσίευμα λέγοντας ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο απέλασης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ ασκούν πίεση για να προωθήσουν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, για την οποία ενδιαφέρεται η Χαμάς.

«Η διαφορά είναι ότι εμείς θέλουμε μια συμφωνία που να διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος προσθέτει ότι η απόφαση για την αποδοχή ή την απόρριψη μιας πρότασης εναπόκειται στην ηγεσία της οργάνωσης στη Γάζα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποπομπή της ηγεσίας της Χαμάς δεν θα έχει «κανένα αποτέλεσμα και μπορεί μόνο να σκληρύνει τη θέση της Χαμάς».

Ο αξιωματούχος της Χαμάς προσθέτει ότι θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει τις ΗΠΑ στο να χάσουν το πλεονέκτημα, καθώς η ηγεσία θα μετεγκατασταθεί στην Τουρκία, τον Λίβανο ή ακόμη και το Ιράν.

10:55 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας

Η εφημερίδα Israel Hayom ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται εν μέσω διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων και στον τερματισμό του πολέμου.

10:46 Οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον Παλαιστίνιων ψαράδων

Ανταποκριτής του Al Jazeera μετέδωσε ότι ένας αριθμός Παλαιστίνιων ψαράδων τραυματίστηκε μετά από πυρά ισραηλινών δυνάμεων σε λιμάνι δυτικά της Ράφα.

10:37 Για «κρατική τρομοκρατία» κατηγορούν το Ισραήλ οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι

Την Πέμπτη, τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε σχολείο της UNRWA στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 6.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν αυτό χτυπήθηκε χωρίς προειδοποίηση.

«Ξύπνησα από τις κραυγές των γυναικών και είδα κομματιασμένα μέλη σωμάτων. Μια γυναίκα έχασε δύο ή τρία παιδιά», δήλωσε στο Al Jazeera ο Ομ Μοχάμεντ Ουάσι, ένας εκτοπισμένος Παλαιστίνιος.

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από το νοσοκομείο Αλ-Άκσα στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, δήλωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων και των θυμάτων είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

«Πρόκειται για κρατική τρομοκρατία», δήλωσε ο Ναϊέμ Χαλίλ, άλλος εκτοπισμένος Παλαιστίνιος. «Το Ισραήλ στοχεύει τα ιδρύματα του ΟΗΕ. Το Ισραήλ παραβίασε όλους τους διεθνείς νόμους, πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές. Εδώ και 76 χρόνια, οι Παλαιστίνιοι απευθύνονται σε όλον τον κόσμο χωρίς καμία ανταπόκριση. Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ εφαρμόζονται σε όλες τις άλλες χώρες, εκτός από το Ισραήλ. Αυτό είναι υποκρισία», υπογράμμισε ο ίδιος.

10:27 Σειρήνες ακούγονται σε Μαγκέν και Έιν ΧαΜπεσόρ, κοινότητες κοντά στη Γάζα

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF στο Telegram, σειρήνες ακούγονται σε Μαγκέν και Έιν ΧαΜπεσόρ, κοινότητες κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

10:18 Νέες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα – Για 15 νεκρούς από τα ξημερώματα μιλά ανταποκριτής του Al Jazeera στο πεδίο

Ανταποκριτής του Al Jazeera αναφέρει ότι 15 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς που στόχευσαν διάφορες περιοχές στο κέντρο της Γάζας από τα ξημερώματα.

10:08 Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Γκαντζ αναμένεται να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό

Το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ αναμένεται να παραιτηθεί από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης το Σάββατο μετά τη λήξη της προθεσμίας που έθεσε τον περασμένο μήνα για την ανάπτυξη ενός σαφούς σχεδίου «για την επίτευξη νίκης» στη Γάζα.

Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του Ισραήλ, Kan, ο Γκαντζ προτίθεται να υποβάλει την παραίτησή του λόγω της μη διαμόρφωσης του συγκεκριμένου σχεδίου.

Οι οικογένειες των ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα κάλεσαν τον Γκαντζ να μην παραιτηθεί μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων με τη Χαμάς.

Το γραφείο του Νετανιάχου έχει προγραμματίσει διευρυμένη υπουργική συζήτηση για την Κυριακή, αμέσως μετά την προθεσμία που έδωσε ο Γκαντζ, μετέδωσε το Kan.

Στην περίπτωση παραίτησης του Γκαντζ αναφέρονται και άλλα ισραηλινά ΜΜΕ, όπως οι Times of Israel.

Ισραηλινά ΜΜΕ λένε ότι ο Μπένι Γκαντζ αναμένεται να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

09:59 Παρατηρητές πολέμου: Η αυτοπεποίθηση της Χαμάς ότι θα επιβιώσει από τον πόλεμο έχει «παγιωθεί»

Η Χαμάς «παραμένει βέβαιη» ότι μπορεί να επιβιώσει από τον τρέχοντα πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρουν αμυντικές δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η σιγουριά της παλαιστινιακής οργάνωσης για την επιβίωσή της έχει «παγιωθεί» από τότε που το Ισραήλ μείωσε τις στρατιωτικές μονάδες που αναπτύσσονται στη Γάζα τον Δεκέμβριο.

Σημειώνοντας ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι «οι στρατιωτικές του δυνάμεις βρίσκονται σε καλή κατάσταση», το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP) δήλωσαν ότι οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα περιπλέκονται από την τακτική της Χαμάς να μάχεται και στη συνέχεια να αποσύρεται σε περιοχές που δεν υπάρχουν ισραηλινές δυνάμεις για να «ξεκουραστεί και να ανασυγκροτηθεί».

Η τελευταία κοινή έκθεση ISW/CTP αναφέρεται επίσης σε δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, στο οποίο Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Χαμάς έχει στραφεί σε τακτικές «ανταρτών», τις οποίες οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση μπορεί να διατηρήσει «για μήνες».

Η Χαμάς συνεχίζει να έχει πρόσβαση σε όπλα που είτε εισάγονται λαθραία στη Γάζα είτε κατάσχονται από τις ισραηλινές δυνάμεις, δήλωσαν οι αξιωματούχοι στο Reuters.

Δείτε σχετική ανάρτηση για τη στάση της Χαμάς από το CTP:

 

09:49 Δύο πτώματα ανασύρθηκαν στην περιοχή Σάμπρα της πόλης της Γάζας

Η πολιτική προστασία της Γάζας αναφέρει ότι δύο πτώματα και αρκετοί τραυματίες ανασύρθηκαν μετά τη στοχοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις ενός σπιτιού κοντά στο τέμενος ας-Σαλά στη συνοικία Σάμπρα της πόλης της Γάζας.

09:40 Υποψήφια των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι η πιθανή χρήση βρετανικών όπλων σε «εγκλήματα» στη Γάζα αποτελεί «ντροπή»

Υποψήφια του Εργατικού Κόμματος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο καταδίκασε την πιθανή χρήση βρετανικής κατασκευής όπλων σε «εγκλήματα πολέμου» στη Γάζα, μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σχολείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι.

«Είναι ντροπή το γεγονός ότι όπλα βρετανικής κατασκευής θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη εγκλημάτων όπως αυτό», ανέφερε η Ζάρα Σουλτάνα, η οποία διεκδικεί να διατηρήσει την έδρα της στο Κόβεντρι Σάουθ στις 4 Ιουλίου, σε ανάρτησή της στο X.

 

Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος είναι υποψήφιος για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, έχει δεχθεί αυξανόμενες πιέσεις για να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ.

Τον περασμένο μήνα, ο βουλευτής των Εργατικών, Τζόναθαν Άρσγουορθ δήλωσε ότι δεν ήθελε να δει βρετανικά όπλα να χρησιμοποιούνται στην επίθεση του Ισραήλ στην πόλη Ράφα.

Οι Εργατικοί δεν έχουν δεσμευτεί να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ αν κερδίσουν τις εκλογές, αλλά έχουν δεσμευτεί να επανεξετάσουν τις εξαγωγές και να λάβουν απόφαση με βάση τις πιο πρόσφατες νομικές συμβουλές.

09:30 Ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν πολλές επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μεταδίδει ότι έγιναν πολυάριθμες επιδρομές ισραηλινών στρατευμάτων και στρατιωτικών οχημάτων σε κοινότητες, χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά τη δολοφονία νωρίτερα τριών νέων στην Τζενίν.

Χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στην κηδεία για τους τρεις Παλαιστίνιους νέους, ηλικίας 17 έως 24 ετών, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις την Πέμπτη.

Οι περιοχές στις οποίες έγιναν έφοδοι κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί της Παρασκευής:

 • Στη γειτονιά Αμπού Σνέινα στην πόλη της Χεβρώνας
 • Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές πήραν θέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Έιν στη Ναμπλούς, ενώ έγινε έφοδος σε ένα σπίτι στον καταυλισμό και έρευνες σε κτίρια στα περίχωρα του καταυλισμού, σύμφωνα με το Wafa. Οι κάτοικοι της περιοχής ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό για να αποτρέψουν την εισβολή
 • Τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε επιδρομή στις πόλεις Σιλάτ, αλ-Νταχρ και αλ-Φαντακουμίγια που βρίσκονται νότια της Τζενίν, όπου σπίτια Παλαιστινίων ερευνήθηκαν από στρατιώτες που συνοδεύονταν από αστυνομικούς σκύλους
 • Ισραηλινοί στρατιώτες έριξαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χρησιμοποίησαν ένα επιβλαβές αέριο κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τους ντόπιους Παλαιστίνιους, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να αντισταθούν σε επιδρομή στο χωριό Χουσάν, δυτικά της Βηθλεέμ
 • Τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν επίσης στην κοινότητα του χωριού Χάλετ αλ-Φάρα, νότια της Χεβρώνας, όπου έψαξαν και λεηλάτησαν σπίτια πριν αποχωρήσουν

09:21 Η στιγμή που κτίριο κατοικιών βομβαρδίζεται στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ

Οι IDF συνεχίζουν να βομβαρδίζουν σχεδόν σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Βίντεο αποτυπώνει τη στιγμή που κτίριο κατοικιών βομβαρδίζεται στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα.

 

09:11 Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα σε διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στο Μόντρεαλ

Η αστυνομία του Μόντρεαλ έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ την Πέμπτη.

Η αστυνομία σχημάτισε αρχικά ένα οδόφραγμα στο δρόμο, αλλά καθώς η διαδήλωση διογκώθηκε και επεκτάθηκε στην πλατεία της πανεπιστημιούπολης, αναπτύχθηκαν περισσότεροι αστυνομικοί με εξοπλισμό των ΜΑΤ. Μια ώρα μετά την έναρξη της διαμαρτυρίας, η αστυνομία εισήλθε στο κτίριο διοίκησης, όπου οι διαδηλωτές είχαν οχυρωθεί.

Έκλεισαν τα παράθυρα και αφαίρεσαν τα υλικά των διαδηλωτών.

Η Αλληλεγγύη για τα Παλαιστινιακά Ανθρώπινα Δικαιώματα (SPHR) του ΜακΓκιλ δημοσίευσε μια λεπτομερή δήλωση στο Telegram, επικρίνοντας το πανεπιστήμιο για την απόρριψη των αιτημάτων τους να αποεπενδύσουν από εταιρείες που συνδέονται με το Ισραήλ.

«Οι φοιτητές οχυρώθηκαν στο εσωτερικό για να διεκδικήσουν το πανεπιστήμιο, το οποίο συνεχίζει να χρηματοδοτεί και να υποστηρίζει τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Καθώς οι σιωνιστικές δυνάμεις προελαύνουν στη Ράφα, διαπράττοντας φρικαλεότητες, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΜακΓκιλ διατηρούν ξεδιάντροπα τις οικονομικές και ακαδημαϊκές διασυνδέσεις τους», σημειώνεται.

Δείτε βίντεο:

 

09:02 Μικρός Παλαιστίνιος τραυματίστηκε μετά από έκρηξη έπειτα από την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Χαν Γιουνίς

Ο μικρός Μοχάμεντ τραυματίστηκε μετά από έκρηξη από υπολείμματα πυρομαχικών που άφησε πίσω του ο ισραηλινός στρατός στη Χαν Γιουνίς στη Γάζα.

Δείτε σχετικό βίντεο από το Quds News Network:

 

08:52 Ο ΟΗΕ προειδοποιεί τον ισραηλινό στρατό για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου μετά την επίθεση σε σχολείο του ΟΗΕ

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ δήλωσε ότι η αποτυχία του ισραηλινού στρατού να εξασφαλίσει «διάκριση, αναλογικότητα και προφύλαξη» στις επιθέσεις του που έχουν σκοτώσει Παλαιστίνιους αμάχους θα μπορούσε να ισοδυναμεί με παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Απαντώντας μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους σε σχολείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας, το γραφείο του ΟΗΕ για τα δικαιώματα δήλωσε ότι ο ισχυρισμός του Ισραήλ ότι Παλαιστίνιοι μαχητές χρησιμοποιούσαν το σχολείο δεν δικαιολογεί μια τέτοια επίθεση.

Η παρουσία μαχητών «δεν θα επέτρεπε ούτε θα δικαιολογούσε παραβιάσεις» των αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου για τη διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών κατά τη διεξαγωγή επιθέσεων, καθώς και για την αναλογικότητα και την προφύλαξη ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν στοχοποιούνται άμαχοι, ανέφερε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

«Σημειώνουμε με ανησυχία ότι η επίθεση αυτή ακολουθεί ένα χτύπημα την περασμένη εβδομάδα σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων που άφησε πίσω του τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους νεκρούς», ανέφερε το γραφείο του ΟΗΕ για τα δικαιώματα.

08:43 Νέα επίθεση των IDF σε στόχους της Χεζμπολάχ

Οι IDF λένε ότι χτύπησαν στρατιωτικά κτίρια της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

 

08:34 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

 • Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ και τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν σε επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι, που βρίσκεται επίσης στο κέντρο της Γάζας.
  Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απέτισε φόρο τιμής στο προσωπικό του ΟΗΕ που έχασε τη ζωή του κατά την εκτέλεση του καθήκοντος πέρυσι, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει «πλήρης απολογισμός» για τους 135 υπαλλήλους της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας
 • Το Ισραήλ αντιτίθεται κατ’ ιδίαν σε μια προσπάθεια των ΗΠΑ να περάσει ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα οδηγούσε σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αναφέρει το Associated Press
 • Νυχτερινές επιδρομές του ισραηλινού στρατού πραγματοποιήθηκαν σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά τη δολοφονία την Πέμπτη τριών Παλαιστινίων νέων στην Τζενίν
 • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει προσκληθεί να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου στις 24 Ιουλίου
 • Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Παλαιστίνης προκρίθηκε στον τελικό γύρο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία της, με ισοπαλία 0-0 εναντίον του Λιβάνου, αναφέρει το AP

Η Εθνική Παλαιστίνης. Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Ibraheem Al Omari

08:24 Μπάιντεν: Ο Νετανιάχου ακούει τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την επιχείρηση στη Ράφα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη στο ABC News ότι πιστεύει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έλαβε υπόψη του τις αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη Ράφα της νότιας Γάζας.

«Νομίζω ότι με ακούει. Θα πήγαιναν στη Ράφα με πλήρη ισχύ, θα εισέβαλαν σε όλη τη Ράφα, θα έμπαιναν στην πόλη… Δεν το έκαναν αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Και αυτό που έκαναν είναι ότι δέχθηκαν μια σημαντική συμφωνία», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στην ισραηλινοαμερικανική πρόταση τριών σταδίων που παρουσίασε στις 31 Μαΐου.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι η Χαμάς πρέπει ακόμη να αποδεχθεί την πρόταση. «Υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, υποστηρίζεται από τους Σαουδάραβες, υποστηρίζεται σχεδόν από ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Θα το δούμε, είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή», τόνισε ο Μπάιντεν.

Ερωτηθείς αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστηρίζει τη συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι, ο Μπάιντεν απάντησε «δημοσίως δήλωσε ότι το κάνει».

«Πρέπει να φτάσουμε σε κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε.

Δείτε βίντεο από τη συνέντευξη:

 

08:16 «Σκηνικό καταστροφής» – Το νοσοκομείο Αλ-Άκσα «πλημμύρισε» με νεκρούς και τραυματίες

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα, 245η ημέρα του πολέμου, τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας