Γαλλία και υποκρισία της ΕΕ: Ροζ…ατομική βόμβα στην πράσινη ενέργεια

1205

Έξαλλες έχουν γίνει χώρες της ΕΕ  με την Γαλλία και την -οριακή- νίκη της, στην προσπάθειά της να συμπεριλάβει την πυρηνική ενέργεια στους νέους κανόνες της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ως γνωστόν, οι διαπραγματευτές από τις χώρες μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία την Πέμπτη σχετικά με την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (REDIII) – μια προσπάθεια να ενισχυθεί η πράσινη ενέργεια ώστε να επιτευχθεί η η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η συμφωνία θέτει ως υποχρεωτικό στόχο για το σύνολο της ΕΕ, την συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας κατά 42,5% έως το 2030 – από τον στόχο του 32%, που ισχύει αυτήν την στιγμή.

Παραχώρηση

Η Γαλλία -η οποία υστερεί σε σχέση με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ όσον αφορά το ποσοστό ανανεώσιμης ενέργειας που παράγει εξαιτίας της εξάρτησής της, από την πυρηνική ενέργεια– διεκδίκησε να προσδώσει στο υδρογόνο που παράγεται από την ατομική ενέργεια -το λεγόμενο ροζ υδρογόνο- εξέχοντα ρόλο στην πράσινη νομοθεσία.

Απέτυχε, αλλά κέρδισε μια παραχώρηση που θα επιτρέπει στις χώρες με μεγάλη παραγωγή ατομικής ενέργειας να υπολογίζουν μέρος αυτού του υδρογόνου για χρήση από την βιομηχανία

Η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Ανιές Πανιέ-Ρουνάχερ χαιρέτισε τη συμφωνία ως«σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» που σηματοδοτεί «μια αλλαγή παραδείγματος … για την αναγνώριση της ποικιλομορφίας των επιλογών των ενεργειακών μιγμάτων στην Ευρώπη».

Αλλά αυτή η νίκη είχε κόστος.

Τους άφησε «απ΄έξω»

Η Γαλλία είχε συσπειρώσει μια ομάδα οκτώ άλλων χωρών – οι περισσότερες από την Κεντρική Ευρώπη – για να υποστηρίξουν την εκστρατεία της. Αλλά τελικά ο συμβιβασμός μπορεί να ωφελήσει μόνο τις χώρες με πολύ μεγάλα ποσοστά πυρηνικής ενέργειας, ουσιαστικά τη Γαλλία και τη Σουηδία. Αυτό βάζει στο περιθώριο συμμάχους της με χαμηλό ή μηδενικό ποσοστό πυρηνικής ενέργειας, όπως η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Βουλγαρία.

«Νομίζω ότι είναι το τέλος της ομάδας [των] χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως την είδαμε», δήλωσε διπλωμάτης από χώρα της ΕΕ που μίλησε στο Politico, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. «Ο τρόπος με τον οποίο η Γαλλία χρησιμοποίησε τα άλλα κράτη μέλη από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για να πετύχει διάταξη που λειτουργεί μόνο για τη Γαλλία είναι κάτι που έκανε πολλές [άλλες χώρες] έξαλλες».

Οργή και από Γερμανία- Αυστρία

Εξοργίζει επίσης ένα μπλοκ χωρών που τάσσονται σθεναρά κατά της πυρηνικής ενέργειας και περιλαμβάνουν τη Γερμανία και την Αυστρία.
Επτά από αυτές έγραψαν κοινή επιστολή προειδοποιώντας ότι η συμπερίληψη του υδρογόνου που παράγεται από την πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να « θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη των  κλιματικών στόχων» και να μειώσει τις φιλοδοξίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι ανησυχίες

«Η προσπάθεια να κηρυχθεί η πυρηνική ενέργεια ως βιώσιμη και ανανεώσιμη πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά», δήλωσε η αυστριακή υπουργός Ενέργειας Λεονόρ Γκέβεσλερ μετά τη συμφωνία.

Η ανησυχία τους είναι ότι το να επιτραπεί το παραθυράκι του ροζ υδρογόνου θα υπονομεύσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

Αμέσως μετά την Γερμανία

Η προσωρινή συμφωνία αφήνει επίσης μια πικρή γεύση μεταξύ των μικρών χωρών-μελών που έχουν ήδη εξοργιστεί για την πρόσφατη προσπάθεια της Γερμανίας να εμποδίσει τη σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από την ΕΕ το 2035.

«Υπάρχει μια γενική απογοήτευση στο Συμβούλιο για τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία και η Γαλλία παίζουν με διαφορετικούς κανόνες από τα άλλα κράτη μέλη», δήλωσε ένας διπλωμάτης από τρίτη χώρα της ΕΕ. «Προσπαθούν επίσης να προωθήσουν τα πολύ στενά εθνικά τους συμφέροντα».

Ένας διπλωμάτης από μια μικρότερη χώρα της ΕΕ πρόσθεσε: «Γιατί οι δύο μεγαλύτερες χώρες κάνουν πάντα το δικό τους;»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας