Έρχονται στη Γη οι πρώτες ντομάτες που καλλιεργήθηκαν στο Διάστημα

1255

Η δυνατότητα καλλιέργειας φυτών στο Διάστημα για φρέσκα τρόφιμα και μια βελτιωμένη εμπειρία διαβίωσης του πληρώματος είναι σημαντική για μελλοντικές αποστολές μακράς διάρκειας, λέει η NASA.

Οι πρώτες ντομάτες που καλλιεργήθηκαν στο Διάστημα θα επιστρέψουν στη Γη το Μεγάλο Σάββατο, καθώς η NASA ολοκλήρωσε μια επιτυχημένη έρευνα για την παραγωγή φρέσκων τροφίμων για τους αστροναύτες.

Το πρωτότυπο «πλήρωμα» με τις… διαστημικές ντομάτες «αναχώρησε» από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 15 Απριλίου, με ένα διαστημόπλοιο ανεφοδιασμού Dragon της SpaceX, το οποίο θα μεταφέρει σχεδόν 2.000 κιλά προμηθειών και επιστημονικών πειραμάτων.

Στο πείραμα Veg-05, οι αστροναύτες που επέβαιναν στον ISS καλλιέργησαν ντομάτες-νάνους στο μικροσκοπικό θερμοκήπιο του εργαστηρίου, αποκτώντας τρεις  συγκομιδές.

Στη συνέχεια, οι ντομάτες καταψύχθηκαν και εξετάστηκαν ως προς τη διατροφική τους αξία.

Μπορούμε να τα καταναλώσουμε στη Γη;

«Η δυνατότητα καλλιέργειας φυτών στο Διάστημα για φρέσκα τρόφιμα και για μια βελτιωμένη εμπειρία διαβίωσης του πληρώματος είναι σημαντική για μελλοντικές αποστολές μακράς διάρκειας», έγραψε η NASA σε ανάρτησή της.

Το υλικό θα μπορούσε να προσαρμοστεί για χρήση στη Γη, για την παροχή φρέσκων προϊόντων σε όσους δεν έχουν πρόσβαση σε κήπους, αλλά και ως φυτοθεραπεία για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες», προσέθεσε.

Η καλλιέργεια τροφίμων και φυτών στο Διάστημα έχει αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων πειραμάτων από διάφορες διαστημικές υπηρεσίες από τη δεκαετία του 1980, όταν ένα σοβιετικό πλήρωμα καλλιέργησε το πρώτο λουλούδι στον διαστημικό σταθμό Salyut 7.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας