Γ.Στόλτενμπεργκ: «Λυπηρό η Κίνα να μη συμμετάσχει στη Σύνοδο της Ελβετίας

546

Είναι πραγματικά άλυτος γρίφος για οποιονδήποτε λογικό άνθρωπο, το τι ακριβώς επιδιώκουν οι διοργανωτές της περιβόητης Συνόδου της Ελβετίας για ειρήνη στην Ουκρανία, χωρίς την συμμετοχή της Ρωσίας. Και είναι ακόμα περισσότερο άλυτος, όταν οι χώρες της Δύσης που θα συμμετάσχουν, ήδη έχουν αρχίσει  προετοιμασίες  εμπλοκής και διεύρυνσης του πολέμου…..

Π.Δ.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του επέκρινε τη Κίνα για την απόφασή της να μη συμμετάσχει στη Σύνοδο που θα οργανώσει η Ελβετία για την Ουκρανία.

Μιλώντας στο δημόσιο περιφερειακό γερμανικό δίκτυο NDR, ο κ. Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «λυπηρή» την απόφαση του Πεκίνου.

Η Ελβετία έχει προσκαλέσει 160 χώρες στη Σύνοδο αυτή (15η-16η Ιουνίου). Η Ρωσία, ο Στρατός της οποίας εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2022, δεν έλαβε πρόσκληση.

Η κινεζική διπλωματία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως δεν θα συμμετάσχει.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ εξήγησε πως υπάρχει μεγάλη απόκλιση στον τρόπο που οργανώθηκε και στις προσδοκίες της Κίνας και της διεθνούς κοινότητας.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού δήλωσε πως η εξέλιξη δεν τον εξέπληξε. Τόνισε πως όχι μόνο το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει την εισβολή, αλλά ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψαν μερικές ημέρες προτού ξεσπάσει ο πόλεμος συμφωνία στην οποία τονιζόταν συνεργασία «χωρίς όρια».

 

Ακόμη, ο Νορβηγός κατήγγειλε πως η Κίνα πωλεί προχωρημένες τεχνολογίες, μικροηλεκτρονικά και άλλα είδη στην ρωσική πολεμική βιομηχανία, επιτρέποντας στη Μόσχα να συνεχίζει τον πόλεμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας