Fukuyama-Trump στόχευε στην έξοδο ΗΠΑ από ΝΑΤΟ και συμμαχία με Putin

887
Trump στόχευε στην έξοδο ΗΠΑ

Αν εκλεγεί ο Trump στις επόμενες εκλογές, θα είναι μεγάλο το αντίκτυπο στις εξελίξεις στην Ευρώπη και στον πόλεμο στην Ουκρανία, σημείωσε ο Fukuyama

«Αυτός ο πόλεμος δεν είναι για την Ουκρανία και την επέκταση του ΝΑΤΟ αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων», δήλωσε ο φημισμένος Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής στο Στάνφορντ Francis Fukuyama, σε πάνελ όπου βρέθηκε μαζί με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της MYTILINEOS, στο συνέδριο του Economist.
«Αν η Ρωσία κρατήσει το Νότο της Ουκρανίας, θα μπορέσει να έχει κάποιο θετικό αφήγημα γύρω από την έκβαση της ειδικής της επιχείρησης», σημείωσε ο κ. Fukuyama, λέγοντας ότι η Ρωσία ποντάρει στο ότι η διεθνής κοινότητα θα κουραστεί με αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος ενδέχεται να είναι μακρύς.
Σε ό,τι αφορά μάλιστα ειδικά τη θέση των ΗΠΑ, ο καθηγητής του Στάνφορντ σημείωσε ότι αν εκλεγεί ο Trump στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν σε ενάμισι χρόνο, η Αμερική θα οδηγηθεί σε μια από τις μεγαλύτερες συνταγματικές κρίσεις της ιστορίας.
Ο Trump στόχευε να βγάλει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και να λειτουργήσει ως σύμμαχος του Putin, ανέφερε ο κ. Fukuyama, σημειώνοντας ότι η έκβαση στις επόμενες αμερικανικές εκλογές θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις εξελίξεις στην Ευρώπη.
«Ποιος γνωρίζει ποιες είναι θέσεις του Trump για την Ουκρανία;», διερωτήθηκε μεταξύ άλλων.

Μυτιληναίος: Η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα ασφάλειας εφοδιασμού αλλά τιμών

Ο κ. Ευ. Μυτιληναίος από την πλευρά του εστίασε κυρίως στην ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη άσκησε πίεση για πολιτικές βιωσιμότητας και πράσινης μετάβασης χωρίς να αξιολογήσει αν μπορούν να τις αντέξουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες.
«Δεν δώσαμε την απαραίτητη σημασία στην ασφάλεια εφοδιασμού και τώρα η Ευρώπη είναι σε κίνδυνο, εκτίμησε, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη κινδύνευε με ύφεση αλλά τώρα ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος».
Η Ελλάδα, είπε ο κ. Μυτιληναίος, μπορεί να βασιστεί στους λιγνίτες και στα υδροηλεκτρικά της, αλλά και στο LNG. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το κόστος.
Σε 2-3 χρόνια που θα έχει για παράδειγμα διπλασιαστεί η παραγωγή του Κατάρ ή της Αμερικής θα είναι καλύτερα τα πράγματα αλλά τώρα οι τιμές θα είναι υψηλές.
Η Ελλάδα επίσης προμηθεύεται αέριο και μέσω του ΤΑΡ.
Ως εταιρεία, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, αφενός έχουμε ήδη κλείσει την απαιτούμενη χωρητικότητα σε LNG, αλλά και επιταχύνουμε σε επενδύσεις πράσινης μετάβασης σε φωτοβολταϊκά και αποθήκευση ενέργειας.
Επισήμανε επίσης ότι η Ευρώπη, αλλά και οι ελληνικές εταιρείες θα είναι εκεί για να συνδράμουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε ότι η χώρα δεν θα έχει πρόβλημα με security of supply (ασφάλεια εφοδιασμού) αλλά με το ύψος των τιμών.
Εκτίμησε ότι η Ρωσία δεν θα κόψει τις ροές. Σε κάθε περίπτωση η εταιρεία έχει φροντίσει για την έγκαιρη προμήθεια LNG
Σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ανακούφιση των καταναλωτών είπε πως είναι σε σωστή κατεύθυνση.
Όσον αφορά τον μηχανισμό, εκτίμησε ότι οι μεγάλες εταιρείες θα μπορούν να αναλάβουν το ρίσκο, αλλά οι μικρές θα δυσκολευθούν.
Τέλος, αποκάλυψε ότι έκανε εισήγηση στην εκτελεστική επιτροπή της MYTILINEOS για μείωση κατά 20% της ενεργειακής κατανάλωσης σε όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, τονίζοντας ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η τελική λύση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας