Φουκουσίμα: Οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό ενός κατεστραμμένου αντιδραστήρα (φώτο)

804

Μικροσκοπικά drones, κατάφεραν και έφεραν στο «φως» εικόνες από το εσωτερικό ενός κατεστραμμένου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Οι εικόνες, δείχνουν μετατοπισμένο εξοπλισμό ελέγχου και παραμορφωμένα υλικά, αλλά αφήνουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα, υπογραμμίζοντας το δύσκολο έργο του παροπλισμού του σταθμού.

Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο φορέας ρύθμισης του εργοστασίου είναι οι πρώτες από το εσωτερικό της κύριας δομικής στήριξης που ονομάζεται βάθρο στο πρωτογενές δοχείο συγκράτησης του αντιδραστήρα Νο 1 που έχει πληγεί περισσότερο, μια περιοχή ακριβώς κάτω από τον πυρήνα του αντιδραστήρα.

Οι αξιωματούχοι ήλπιζαν εδώ και καιρό να φτάσουν στην περιοχή αυτή για να εξετάσουν τον πυρήνα και τα λιωμένα πυρηνικά καύσιμα που έσταξαν εκεί όταν τα συστήματα ψύξης του εργοστασίου υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι το 2011.

Προηγούμενες προσπάθειες με ρομπότ δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην περιοχή.

Η διήμερη έρευνα με τη χρήση μικροσκοπικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Tokyo Electric Power Company Holdings, ή TEPCO, η οποία έδωσε τις φωτογραφίες στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Περίπου 880 τόνοι εξαιρετικά ραδιενεργών λιωμένων πυρηνικών καυσίμων παραμένουν στο εσωτερικό των τριών κατεστραμμένων αντιδραστήρων. Η TEPCO προσπαθεί να μάθει περισσότερα για τη θέση και την κατάστασή του, ώστε να διευκολυνθεί η απομάκρυνσή του και να μπορέσει να παροπλιστεί το εργοστάσιο.

Οι έγχρωμες εικόνες υψηλής ευκρίνειας που κατέγραψαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δείχνουν καφέ αντικείμενα με διάφορα σχήματα και μεγέθη να κρέμονται από διάφορα σημεία του βάθρου.

Τμήματα του μηχανισμού κίνησης της ράβδου ελέγχου, που ελέγχει την πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση, και άλλου εξοπλισμού που είναι προσαρτημένος στον πυρήνα έχουν αποκολληθεί.

Οι αξιωματούχοι της TEPCO δήλωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να πουν από τις εικόνες αν τα κρεμασμένα κομμάτια ήταν λιωμένο καύσιμο ή λιωμένος εξοπλισμός χωρίς να λάβουν άλλα δεδομένα, όπως τα επίπεδα ακτινοβολίας.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν έφεραν δοσίμετρα για τη μέτρηση της ακτινοβολίας επειδή έπρεπε να είναι ελαφριά και ευέλικτα.

Οι κάμερες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών δεν μπορούσαν να δουν τον πυθμένα του πυρήνα του αντιδραστήρα, εν μέρει λόγω του σκότους του δοχείου συγκράτησης, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Οι πληροφορίες από το σκάφος θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε μελλοντικές έρευνες για τα λιωμένα συντρίμμια, οι οποίες αποτελούν κλειδί για την ανάπτυξη τεχνολογιών και ρομπότ για την απομάκρυνσή τους, είπαν.

Αλλά το μεγάλο ποσό που παραμένει άγνωστο για το εσωτερικό των αντιδραστήρων υποδηλώνει πόσο δύσκολο θα είναι. Οι επικριτές λένε ότι ο στόχος των 30-40 ετών για τον καθαρισμό του εργοστασίου που έχουν θέσει η κυβέρνηση και η TEPCO είναι υπερβολικά αισιόδοξος.

Η τρομακτική διαδικασία παροπλισμού έχει ήδη καθυστερήσει για χρόνια λόγω τεχνικών εμποδίων και της έλλειψης δεδομένων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας