Φωτιές-Σχέδια αντιπυρικής προστασίας κατόπιν εορτής–Δεν υλοποιήθηκαν για Έβρο, Βοιωτία, Ρόδο, Αττική

1062

Ο σχεδιασμός για αντιπυρική δράση αφορούσε και τις περιοχές που κάηκαν, ωστόσο οι μελέτες για την υλοποίησή δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

α αντιπυρικά σχέδια για τις δασικές πυρκαγιές θα καταρτιστούν τον χειμώνα αφού έχουν γίνει στάχτη πάνω από 1 εκατ. στρέμματα. Όπως αποκαλύπτει η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), έχει υπάρξει τραγική καθυστέρηση στη διαδικασία ανάθεσης των συμβάσεων πυροπροστασίας για μια σειρά δασικές περιοχές, μεταξύ των οποίων και αυτές που κάηκαν φέτος το καλοκαίρι.

Η ΠΕΔΔΥ παρουσιάζει με ανακοίνωσή της το χρονικό της διαδικασίας για την ανάθεση των σχετικών μελετών και συμβάσεων που γίνονται μέσω ΤΑΙΠΕΔ, από το οποίο φαίνεται ότι μια διαδικασία που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022 δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί με ολέθρια αποτελέσματα για τα δάση της χώρας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Οι σχετικές προσκλήσεις προς τους μελετητές για να αναλάβουν τις σχετικές μελέτες είχαν γίνει από τον Νοέμβριο του έτους 2022 μέσω του ΤΑΙΠΕΔ (με τη γνωστή πλέον διαδικασία που το ΥΠΕΝ αναθέτει διαγωνιστικές διαδικασίες στο ΤΑΙΠΕΔ λόγω της δυνατότητάς του να επιταχύνει τις διαδικασίες ανάθεσης και παραλαβής των μελετών).

«Εν τω μεταξύ τα δάση στον Έβρο, τη Ρόδο τη Βοιωτία, την Αττική κάηκαν…»

Η υποβολή προσφορών από τους ενδιαφερόμενους μελετητές έγινε στις αρχές Νοεμβρίου (7/11/2022). Το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε από τους μελετητές να καταθέσουν τα δικαιολογητικά που ζητούσε για την ανάθεση των μελετών στις αρχές Φεβρουαρίου (6/2/2023), οι οποίοι σχεδόν αμέσως υπέβαλαν τα δικαιολογητικά που ζητήθηκαν (16/2/2023).

Από την ημερομηνία αυτή χρειάστηκαν κάποιοι μήνες (12/5/2023) για να ενημερωθούν οι ανάδοχοι για την ανακήρυξή τους ως προσωρινών αναδόχων και να κληθούν να καταθέσουν τις σχετικές εγγυητικές επιστολές (24/8/2023 η πρόσκληση για υποβολή εγγυητικών και από 1/9/2023 η υποβολή τους)

Εν τω μεταξύ τα δάση στον Έβρο, τη Ρόδο τη Βοιωτία, την Αττική κάηκαν…».

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι μελέτες για τη μείωση της έντασης και της έκτασης των δασικών πυρκαγιών, δεν έχουν ανατεθεί ακόμη.

Οι 7 συμβάσεις για την κατάρτιση των Σχεδίων Αντιπυρικής Προστασίας αφορούν περιοχές χωρικής αρμοδιότητας των Δασαρχείων:

Η ΠΕΔΔΥ κάνει λόγο και για καθυστερήσεις τη φετινή περίοδο αφορούν τόσο στην ανάθεση των έργων πρόληψης μέσα από το πρόγραμμα «antinero II» όσο και στα απαραίτητα αντιπυρικά σχέδια, τα οποία ανατέθηκαν από το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ καθυστερημένα όταν τα δάση μας είχαν πλέον παραδοθεί στη μοίρα τους.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2021, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε τις απευθείας αναθέσεις των δασοτεχνικών εργασιών και έργων και όρισε ως φορέα ανάθεσης το ΤΑΙΠΕΔ.

«Ο τρόπος αυτός επιλέγεται με την αιτιολογία της υποστελέχωσης των δασικών υπηρεσιών (για την οποία όμως ευθύνονται διαχρονικά όλες οι Κυβερνήσεις) και την περιορισμένη δυνατότητά τους να αναλάβουν το βάρος του όλου σχεδιασμού, επισημαίνει η ΠΕΔΔΥ που εντοπίζει προβλήματα και στο επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος:

«Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στα δάση μας που σαφώς συνδέονται με τα έργα πρόληψης που προηγήθηκαν αλλά και με τον γενικότερο επιχειρησιακό σχεδίασμά – δόγμα – που ακολουθήθηκε στην πράξη από το Π.Σ, φάνηκε ότι υπάρχουν αδυναμίες τόσο στην αποτελεσματικότητα του Π.Σ. (πρόβλημα επιχειρησιακό) όσο στον προγραμματισμό και εκτέλεση των έργων πρόληψης, τα οποία είναι λάθος να παραβλέπουμε».

Ως λύση για να προστατευθούν τα δάση μας που πλέον είναι λιγότερα μετά τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο, η ΠΑΔΔΥ προτείνει:

«Η πολιτεία να ενισχύσει το ρόλο και την οικονομική δυνατότητα των Δασικών Υπηρεσιών να εκπονούν διαχειριστικά σχέδια για όλα τα δάση της Χώρας, να εφαρμόζουν στην πράξη την επιστημονική γνώση και το νομοθετικό πλαίσιο σε όλα τα αντικείμενα που διαχειρίζονται και να εποπτεύουν με επάρκεια τα έργα που υλοποιούνται από διάφορους ιδιωτικούς φορείς στα δάση.

Για τους σκοπούς αυτούς είναι απαραίτητο να στελεχωθούν επιστημονικά οι δασικές υπηρεσίες, με κατ’ εξαίρεση διαδικασίες ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν επιστημονικά όλους τους δασοκομικούς σκοπούς με τους οποίους συνδέεται η διαχείριση των δασών (απόληψη ξυλώδους όγκου, προστασία εδαφών, οικοσυστημικές υπηρεσίες και αναψυχή), να ολοκληρώνουν έγκαιρα τα προληπτικά και προκατασταλτικά έργα για τη μείωση του αριθμού των πυρκαγιών και τη μείωση των καμένων εκτάσεων και να μπορούν να υποστηρίζουν την μεταπυρική αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και των ζημιών στα έργα υποδομής, ως βασικοί συντελεστές του συστήματος Πολιτικής Προστασίας της Χώρας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας