Φλέγεται το Ισραήλ-Δεκάδες χιλιάδες πολίτες στον δρόμο

708

Φωτιές άναψαν στο Τελ Αβίβ ορισμένοι από τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν ενάντια στην απόφαση του Νετανιάχου να αποπέμψει τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ.

Χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στον δρόμο αργά το βράδυ χθες Κυριακή (φωτογραφία, επάνω, από το AP/Oren Ziv) σ’ ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου του υπουργού Αμυνας, ο οποίος είχε προτρέψει την κυβέρνηση να σταματήσει ένα ιδιαίτερα αμφισβητούμενο σχέδιο για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος.

Μεγάλα πλήθη στο Τελ Αβίβ

Το τηλεοπτικό υλικό του Reuters δείχνει μεγάλα πλήθη να μπλοκάρουν τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ καθώς και ομάδα διαδηλωτών ν’ ανάβει φωτιά στη μέση του αυτοκινητόδρομου.

Ο Γκάλαντ έγινε προχθές, Σάββατο, το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του δεξιού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου που είπε ότι δεν θα υποστηρίξει την αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος, τονίζοντας ότι οι διαδηλώσεις, στις οποίες μετέχει ένας αυξανόμενος αριθμός εφέδρων του στρατού, επηρεάζουν επίσης τις τακτικές δυνάμεις και υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια.

Ζήτησε επίσης να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και υπογράμμισε ότι «οι μεγάλες αλλαγές σ’ εθνικό επίπεδο πρέπει να γίνονται μέσω της διαβούλευσης και του διαλόγου».

«Αυτή τη στιγμή, για το καλό της χώρας μας, είμαι διατεθειμένος να πάρω οποιοδήποτε ρίσκο και να πληρώσω οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε ο Γκάλαντ στην τηλεοπτική του ομιλία.

Η απάντηση αργά χθες βράδυ, με τον πρωθυπουργό να τον παύει από τα καθήκοντά του.

Παραίτηση του πρόξενου στη Νέα Υόρκη

«Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε να παύσει από τα καθήκοντά του τον υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ», ανέφερε η σύντομη ανακοίνωση.

Λίγο μετά την αποπομπή του, ο Γκάλαντ, 64 ετών, έγραψε στο Twitter: «Η κατάσταση ασφαλείας του Ισραήλ ήταν πάντα και θα είναι πάντα η αποστολή της ζωής μου».

Αμέσως μετά από αυτήν την εξέλιξη ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι παραιτείται σ’ ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του υπουργού Αμυνας.

«Δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω να εκπροσωπώ αυτήν την κυβέρνηση», έγραψε στο Twitter ο Ασάφ Ζαμίρ.

«Πιστεύω ότι είναι καθήκον μου να διασφαλίσω πως το Ισραήλ παραμένει φάρος δημοκρατίας και ελευθερίας στον κόσμο» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας