Φλέγεται μαλακό υπογάστριο Ρωσίας: Εισβολή Τατζικιστάν στο Κιργιστάν–Βαριές απώλειες

11288

Φλέγεται το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας με την κατάπαυση του πυρός στα σύνορα Τατζικιστάν-Κιργιστάν να έχει ήδη σπάσει για τρίτη φορά τις τελευταίες ημέρες. Οι δυνάμεις του Τατζικιστάν έχουν εισβάλλει σχεδόν 5 μίλια εντός του Κιργιστάν καταλαμβάνοντας περιοχές και στρατιωτικές θέσεις υψώνοντας την σημαία της χώρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας Κιργιστάν υπάρχουν 24 νεκροί και 121 τραυματίες. Το Τατζικιστάν δεν έχει δώσει πληροφορίες σχετικά με τις απώλειες του, αλλά ανεπίσημες πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 20 θύματα (ο αριθμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος).

Πρόκειται για τις πλέον σφοδρές συγκρούσεις των τελευταίων ετών με το Τατζικιστάν να κάνει χρήση συστημάτων πυροβολικού, Bayraktar TB2 ενώ συνεχίζει να μεταφέρει τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης στα σύνορα με το Κιγργιστάν.  Μια φάλαγγα BTR-80 του στρατού του Τατζικιστάν εντοπίστηκε κοντά στην Ισφάνα.

Το Κοινοβούλιο του Κιργιστάν δήλωσε  ότι εάν η εισβολή στο έδαφός του από τις δυνάμεις του Τατζικιστάν δεν σταματήσει, τότε θα υπάρξει στρατιωτικός νόμος και θα διαταχθεί Γενική Επιστράτευση στη χώρα.

Παράλληλα, το Υπουργείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης του Κιργιστάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή Μπάτκεν όπου έχουν λάβει χώρα οι περισσότερες σφοδρές μάχες με τις δυνάμεις του Τατζικιστάν. 

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Κιργιστάν δημιουργούν σημεία ελέγχου γύρω από την πόλη Μπάτκεν ενώ ζητήθηκε από τους πολίτες να εκκενώσουν άμεσα την περιοχή αυτή.

Συνολικά μέχρι τώρα περίπου 120.000 Κιργίζοι απομακρύνθηκαν από τις περιοχές Μπάτκεν και Λέιλεκ του Κιργιστάν λόγω της συνεχιζόμενης συνοριακής σύγκρουσης με το Τατζικιστάν.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη για το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας και ο κίνδυνος να εξελιχθεί η σύγκρουση σε ολοκληρωτική σύρραξη είναι ορατός. Υπενθυμίζουμε όπως αποκάλυψε χτες το WarNews247, ότι η Ρωσία μεταφέρει ενισχύσεις από τις βάσεις της στις δύο αυτές χώρες προς την Ουκρανία.

Συνεπώς δημιουργείται ένα κενό το οποίο οι Τατζίκοι με τις ευλογίες της Τουρκίας θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν…

Δείτε βίντεο από τις συγκρούσεις

Σφοδρές συγκρούσεις στα σύνορα Κιργιστάν – Τατζικιστάν

Η συνοριοφυλακή του Κιργιστάν έκανε λόγο για «σφοδρές μάχες» με το γειτονικό Τατζικιστάν, υποστηρίζοντας ότι πρόσθετες δυνάμεις των Τατζίκων και εξοπλισμών μετακινήθηκαν στα σύνορα των δύο χωρών της κεντρικής Ασίας.

Στην ανακοίνωσή της η συνοριοφυλακή αναφέρει ότι οι δυνάμεις της εξακολουθούν να αποκρούουν τις επιθέσεις των Τατζίκων.

Ο επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής εθνικής ασφάλειας του Κιργιστάν φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, ότι οι απώλειες είναι μεγάλες.

Νωρίτερα σήμερα, οι πρόεδροι των δύο χωρών, ο Κιργίζιος Σαντίρ Τζαπάροφ και ο Τατζίκος Εμομάλι Ραχμόν, είχαν διατάξει τα στρατεύματά τους να αποσυρθούν από την περιοχή των συνόρων.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός.

Τα σύνορα μεταξύ του Τατζικιστάν και του Κιργιστάν είναι τακτικά το θέατρο φονικών συγκρούσεων.
Σχεδόν τα μισά από τα 970 χιλιόμετρα των συνόρων αμφισβητούνται και η πρόοδος για την οριοθέτησή τους ήταν πολύ αργή τα τελευταία χρόνια.

Το 2021 σημειώθηκαν χωρίς προηγούμενο συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο μέρη, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων και τροφοδοτώντας φόβους για μια κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Δείτε βίντεο από τις μάχες

Κιργιστάν: Τουλάχιστον 24 νεκροί – Δεν «έπιασε» η εκεχειρία

Το Κιργιστάν ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις συνοριακές συγκρούσεις με το Τατζικιστάν κατά την νέα αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο.

«24 πτώματα μεταφέρθηκαν στα κέντρα ιατρικής περίθαλψης της περιοχής του Μπατκέν» στο νοτιοδυτικό Κιργιστάν, στην μεθόριο με το Τατζικιστάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Κιργιστάν.

Το Κιργιστάν ανακοίνωσε χθες Παρασκευή εκεχειρία με το Τατζικιστάν, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται ωστόσο ότι παραβιάζουν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Νωρίτερα χθες ο πρόεδρος του Κιργιστάν Σαντίρ Τζαπάροφ και ο ομόλογός του του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν συνομίλησαν στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) που διεξήχθη στο Ουζμπεκιστάν.

«Συμφώνησαν να δώσουν εντολή στους αρμόδιους θεσμούς να παύσουν πυρ και να αποσύρουν τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό από τη γραμμή επαφής», σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας του Κιργιστάν.

Η εκεχειρία τέθηκε σε εφαρμογή στις 16:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) χθες, αλλά οι Κιργίζιοι συνοριοφύλακες πολύ γρήγορα κατηγόρησαν τον στρατό του Τατζικιστάν ότι «άνοιξε εκ νέου πυρ».

Το βράδυ εκτίμησαν ότι η κατάσταση είναι «τεταμένη», επισημαίνοντας ότι εξακολουθούν «να απωθούν επιθέσεις του εχθρού», ο οποίος έχει δεχθεί ενισχύσεις «με βαρύ εξοπλισμό και οχήματα».

Οι Τατζίκοι συνοριοφύλακες απάντησαν με ανακοίνωσή τους, καταγγέλλοντας «τα πυρά από την πλευρά του Κιργιστάν» εναντίον «τριών χωριών του Τατζικιστάν».

Σύμφωνα με το Μπισκέκ, οι δυνάμεις του Τατζικιστάν βομβάρδισαν χθες την πόλη Μπατκέν, που βρίσκεται κοντά σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών. Το υπουργείο Υγείας του Κιργιστάν ανακοίνωσε ότι 87 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομείο χθες.

Δείτε βίντεο

19.000 απομακρύνθηκαν

Η Κρατική Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας του Κιργιστάν έκανε λόγο χθες για χρήση «βαρέων τεθωρακισμένων, πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών και της αεροπορίας» από το Τατζικιστάν.

«Όλες οι επιθέσεις από ξηράς και αέρος βρίσκουν την απάντησή τους από την κιργιζική πλευρά, κάτι που εμποδίζει οποιαδήποτε κατάληψη εδάφους», πρόσθεσε.

«Το Κιργιστάν δεν πέρασε τα σύνορα, όλα άρχισαν όταν (οι Τατζίκοι) εισήλθαν στο έδαφός μας», υποστήριξε ο επικεφαλής της Επιτροπής Καμτσιμπέκ Τασίεφ.

Κάτοικοι πολλών συνοριακών χωριών διέφυγαν από τη ζώνη των μαχών, δήλωσε το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων του Κιργιστάν, το οποίο ανακοίνωσε τη δημιουργία κέντρων υποδοχής, κάνοντας λόγο για δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους.

Το τοπικό γραφείο της Ερυθράς Ημισελήνου ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 19.000 άνθρωποι που κατοικούν στη Μπατκέν απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους.

Δείτε βίντεο από τις συγκρούσεις

 

 

Image

Image

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας