«Φίλια πυρά» κατά της κυβέρνησης-Βάλουν ακόμα και τα «πετσοταϊσμένα» ΜΜΕ

1259
«Φίλια πυρά» κατά της κυβέρνησης-

Σειρά πολιτικών παρακολουθούσε η ΕΥΠ και «βρέθηκε» ως βιτρίνα για να αναταράξει το σκηνικό ο «ακίνδυνος» Ν. Ανδρουλάκης – Σε περίοπτη θεση στη λίστα της ΕΥΠ και του «Τμήματος Προστασίας του Κράτους και της Δημοκρατίας» της Γενικής Ασφάλειας, τόσο με κυβέρνηση Τσίπρα όσο και τώρα με Μητσοτάκη, ο Π. Λαφαζάνης.

Η περίοδος της χάριτος για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται ότι τελείωσε, καθώς η χώρα ετοιμάζεται για εκλογές (το αργότερο σε έναν χρόνο θα έχουμε) και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος προσπαθεί να κρατίσει τα προσχήματα. 

Το σκάνδαλο των υποκλοπών φαίνεται ότι ήταν το τελειωτικό χτύπημα για την κυβέρνηση, αφού ακόμη και τα πλέον φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, που πήραν αρκετές χιλιάδες ευρώ από την λίστα Πέτσα έχουν αιχμηρά άρθρα με τα οποία ασκούν κριτική στο Μαξίμου.

Σαφείς αποστάσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη παίρνει με σειρά άρθρων το Βήμα της Κυριακής, που έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Κομμάτια και θρύψαλα».

Άλλες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, όπως η Καθημερινή διατυπώνουν μια σειρά από ερωτήματα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ η κυριακάτικη Εστία συνοψίζει την υπόθεση σε ένα τίτλο: « Ήθελαν το ΠΑΣΟΚ θυγατρική της Νέας Δημοκρατίας και τώρα το πληρώνουν ακριβά».  

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας για τις υποκλοπές, που υπογράφει δημοσιογράφος (Α. Κωβαίος) που μέχρι πρότινος υποστήριζε τις κυβερνητικές πολιτικές, είναι καταιγιστικό. Με τίτλο «Παγιδευμένο στις αντιφάσεις το Μαξίμου», ξεκινάει με τη διαπίστωση: «Σε αιφνίδια αλλά ταυτοχρόνως βαθιά κρίση αξιοπιστίας βυθίζεται η κυβέρνηση, και ειδικότερα ο στενός κύκλος του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος..

..Η αλληλουχία των γεγονότων και η προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης από τα ηγετικά κυβερνητικά στελέχη φανέρωσαν νευρικότητα και προκάλεσαν σειρά σπασμωδικών αντιδράσεων, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές ως προς την παροχή επαρκών εξηγήσεων…

..Η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την προηγούμενη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε με ανεξήγητη καθυστέρηση και ενώ το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων κυριαρχούσε στην επικαιρότητα ήδη από την Παρασκευή – και αυτά μόλις μία εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Εκεί είχε συζητηθεί η υπόθεση της παράνομης χρήσης του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator και λίγο-πολύ είχε επιχειρηθεί να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες το θέμα…

..Από τη στιγμή εκείνη κι έπειτα η κυβέρνηση και ο στενός κύκλος του Μεγάρου Μαξίμου περιέπεσαν σε διαδοχικές αντιφάσεις, άκομψους και ατυχείς επικοινωνιακούς χειρισμούς, που έχουν μεταβάλει σε δραματικό βαθμό την πολιτική ατμόσφαιρα στη χώρα».

To ρεπορτάζ της εφημερίδας συνοψίζει τα «κρίσιμα σημεία »:

Ποιος ήταν ο λόγος της «νόμιμης», «τυπικά επαρκούς, όμως πολιτικά μη αποδεκτής» κατά τον πρωθυπουργό παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη; Οι απαντήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου περιορίζονται στο ότι οι λόγοι δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν.

Τι μεσολάβησε σε αυτό το διάστημα και υπό ποια πίεση και ανησυχία η κυβέρνηση έσπευσε να δημοσιοποιήσει το ζήτημα;

..Η υπόθεση των υποκλοπών συνιστά πλέον για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Πρωθυπουργό ένα σημείο καμπής.. η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με αποκαλύψεις και περιστατικά για τα οποία αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η ίδια. Υπό αυτή την έννοια, εκτιμάται και διαφαίνεται ότι θα βρίσκεται απολογούμενη επί μακρόν..

..Οι πρώτες ενέργειες, όπως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Τετάρτης, με τις «Επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών», ελάχιστα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας».

Σε άλλο άρθρο γνώμης, που υπογράφει ο διευθυντής της εφημερίδας Α. Καρακούσης («Ελέφαντες στο δωμάτιο»), σημειώνεται μεταξύ των άλλων:

«Κακά τα ψέματα, ο κ. Μητσοτάκης φέρει την πολιτική ευθύνη της επιλογής των προσώπων, που αν μη τι άλλο πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του και μπήκαν στον πειρασμό να μετατρέψουν έναν μηχανισμό εθνικής ασφάλειας σε εργαλείο πολιτικού εκβιασμού, παραβιάζοντας τις αρχές και αξίες που εκείνος διεκήρυττε…».

Η εφημερίδα δείχνει να πιστεύει ότι έρχονται και άλλες αποκαλύψεις. που θα φέρουν σε ακόμη δυσκολότερη θέση τον πρωθυπουργό.

Γράφει σχετικά ο κ. Καρακούσης:

«Οσο θα περνά ο καιρός και δεν θα δίδει αξιόπιστες απαντήσεις, τόσο η κυβερνησιμότητά του (Μητσοτάκη-ΣΣ) θα φθίνει. Πολύ δε περισσότερο αν αποκαλυφθούν και άλλες αστήρικτες και πολιτικά προβληματικές υποκλοπές».

Κοινή συνισταμένη της Καθημερινής και του Βήματος είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης καλείται να δώσει ουσιαστικές εξηγήσεις. Το πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της εφημερίδας («Προδομένη χώρα») καταλήγει:

«Αν κάτι οφείλει ο κ. Μητσοτάκης είναι να πει όλη την αλήθεια για το σκάνδαλο των υποκλοπών, να αφήσει απερίσπαστη τη δικαιοσύνη να ερευνήσει σε βάθος τα πεπραγμένα της ΕΥΠ και να επιμείνει, έστω πληγωμένος και υπονομευμένος, με όποιο κόστος στη θεσμική θωράκιση της Δημοκρατίας μας».

Παρόμοια κατάληξη στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο («Χωρίς εναλλακτική») της Kαθημερινής:

«Ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.. θέλει να μάθει τι πραγματικά συνέβη στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Και στη συνέχεια να βεβαιωθεί ότι δεν θα ξανασυμβούν και πως θα υπάρξουν αλλαγές σε πρόσωπα και θεσμούς που θα διασφαλίσουν ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα, χωρίς να παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας μας».

«Λευκή απεργία» των κυβερνητικών στελεχών

Στην παραπολιτική σελίδα του Βήματος, υπογραμμίζεται ότι «οι περισσότεροι των υπουργών και των κυβερνητικών βουλευτών δεν έσπευσαν να υπερασπιστούν τον Πρωθυπουργό. Προτίμησαν την ασφάλεια των διακοπών τους, αποφεύγοντας την όποια έκθεση. Μόνο ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Δημήτρης Καιρίδης βγήκαν να υπερασπιστούν ευθέως την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη στα τηλεοπτικά δίκτυα…

Ο Μάκης Βορίδης ξέμεινε σε εκείνο το ταπεινό ξενοδοχείο του Γυθείου και ο Κυριάκος Πιερρακάκης προτίμησε την επίσης λακωνική πατρογονική εστία στις Κροκεές…

Εμφανείς επίσης έγιναν οι απουσίες από το προσκήνιο του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος φέρεται να είπε σε στενό κύκλο ότι «στην πολιτική υπάρχουν στιγμές που μπορούν να ανατραπούν τα πάντα».

Αγνοείται επίσης ο σκανδαλωδώς ευνοημένος από τον κ. Μητσοτάκη αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, όπως και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο οποίος οφείλει αν μη τι άλλο να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις τη Δικαιοσύνη στο έργο αποκάλυψης του σκανδάλου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας