Με πολλά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα η σύμβαση για τα F-16

943
f-16

Υπεγράφη σήμερα η επιστολή προσφοράς και αποδοχής της σύμβασης με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των 85 αεροσκαφών F-16 σε F-16 VIPER, όπως ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) .
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:«Σε εφαρμογή απόφασης του ΚΥΣΕΑ και κατόπιν εξουσιοδοτήσεως του κ. ΥΕΘΑ ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ υπέγραψε την 30η Απριλίου 2018 την επιστολή προσφοράς & αποδοχής (Letter of Offer & Acceptance) που αφορά την σύμβαση με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε F-16V».
Η αναβάθμιση εγκρίθηκε το Σάββατο από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπου έγινε γνωστό ότι η αμερικανική πλευρά αποδέχθηκε την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη.
Για μία μεγάλη μέρα για την Πολεμική Αεροπορία, είχε κάνει λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν δόθηκε στην δημοσιότητα το ακριβές κόστος της σύμβασης για την αναβάθμιση των F-16, πράγμα που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, αφού επ’ αυτού έχει προηγηθεί σφοδρή δημόσια αντιπαράθεση.
Πολλοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πέσει στα ”μαλακά” και να αφήσει για το τέλος το πικρό ποτήρι.
Πολιτικοί κύκλοι, επίσης, τόνιζαν ότι η απόφαση για την αναβάθμιση των F-16 προσδένει ακόμα πιο στενά την χώρα στο πολιτικοστρατιωτικό άρμα των ΗΠΑ, μετατρέποντας την Ελλάδα σε άβουλο πιόνι στα χέρια της Ουάσιγκτον.
Οι ΗΠΑ, έτσι, κρατούν τα νήματα της άμυνας της χώρας και μπορεί να την αφήσουν μετέωρη σε μια κρίσιμη στιγμή, πολύ περισσότερο που οι ΗΠΑ ρίχνουν ειδικό βάρος για τα συμφέροντα τους στον ρόλο της Τουρκίας.
Η Ελλάδα όσο ποτέ χρειάζεται διαφοροποίηση στους εξοπλισμούς της και δική της προηγμένη αμυντική βιομηχανία, πράγματα που υλοποιεί η Τουρκία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας