Εύβοια: Σεισμός 4,3-Ρίχτερ με επίκεντρο τα Νέα-Στύρα-Έντονα αισθητός στην Αθήνα

682

Σεισμός 4,3 βαθμών της κλιμακας Ρίχτερ καταγράφηκε με επίκεντρο τα Νέα Στύρα, έγινε όμως ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος είναι στα 5 χλμ ενώ η τοποθεσία 7 χλμ βόρεια βορειοανατολικά των Νέων Στύρων Ευβοίας.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το εστιακό βάθος είναι στα 13,5 χλμ ενώ η τοποθεσία 8 χλμ νοτιοανατολικά του χωριού Ζάρακες στη Νότια Εύβοια.

Μετά τα 4,3 Ρίχτερ, στην ίδια περιοχή, 15 περίπου λεπτά αργότερα, σημειώθηκαν μικρότερης ισχύος μετασεισμοί κάτω των 3 Ρίχτερ.

Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο κάνει λόγο για δόνηση μεγέθους 4,2 Ρίχτερ.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, καταγράφηκαν μικρότερης κλίμακας δονήσεις στην ίδια περιοχή, μεγέθους 1,9 και 1,5 Ρίχτερ.

Ο καθηγητής Γεωολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας ανέφερε πως δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά για ζημιές από τη νέα σεισμική δόνηση, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το γεγονός ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα μειώνεται η πιθανότητα το εν λόγω ρήγμα να δώσει μεγαλύτερο σεισμό από τα 5 Ρίχτερ.

«Ο νέος σεισμός εντάσσεται στη μετασεισμική δραστηριότητα, γεγονός που είναι θετικό για την εξέλιξη του φαινομένου», ανέφερε.

Για ομαλά εξελισσόμενη μετασεισμική ακολουθία έκανε λόγο και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, που σημείωσε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν θα έχουμε και άλλους μετασεισμούς στην περιοχή αλλά μικρότερους των 5 Ρίχτερ, ενώ δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτεροι της νέας σεισμικής δόνησης, πράγμα ωστόσο που είναι σπάνιο, πρόσθεσε.

Αναστάτωση στους κατοίκους

Οι κάτοικοι της περιοχής όπως είναι φυσικό αναστατώθηκαν από τη νέα σεισμική δόνηση, καθώς μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ ζουν με τον φόβο του Εγκέλαδου.

«Πήγαμε και ήρθαμε ξανά είχε τόσο δυνατό θόρυβο που νομίζαμε πως ήταν πάνω από 5 Ρίχτερ, η βιβλιοθήκη του σπιτιού μου κουνιόταν τόσο δυνατά, νόμιζα πως θα πέσει», δήλωσε χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής στο evima.gr.

O πρόεδρος της κοινότητας Ζαράκων Χρήστος Τρανός τόνισε ότι, «ο νέος σεισμός ήταν πολύ δυνατός όλοι οι κάτοικοι του χωριού φοβήθηκαν και αυτή την ώρα είναι έξω από τα σπίτια τους ανησυχούν για νέα σεισμική δόνηση».

Ο κ. Τρανός επιβεβαιώνει στο evima.gr ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ζημιές ή κάποια άλλα γεγονότα που να ανησυχούν». Ο ίδιος υπογραμμίζει πως «όλοι οι αρμόδιοι βρίσκονται σε επιφυλακή και γίνονται περιπολίες σε διάφορα χωριά για να ελεγχθεί συνολικότερα η κατάσταση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας