Eurogroup: Η Γερμανία εξευτέλισε τους “9”. Διασυρμός Τ.Κόντε. “Εξέδρα” η Ελλάδα!

5012
eurogroup

Με θρίαμβο της Γερμανίας και των Συμμάχων της του σκληρού πυρήνα της Ε.Ε έληξαν, ως συνήθως, οι μαραθώνιες θεατρικές διαπραγματεύσεις του Eurogroup.

Οι ηγεσίες των “9“, ο ορισμός της μετριότητας και της γονυκλισίας, υποχρεώθηκαν στην ουσία να εγκαταλείψουν κακήν-κακώς τα ευρωομόλογα και προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λαών τους και να εμφανίσουν ως δήθεν συμβιβασμό την παραπομπή των ευρωομολόγων στις καλένδες και τη δημιουργία σε μια επόμενη, χωρίς χρονικό προσδιορισμό, φάση( ζήσε μαύρε μου…), ενός “Ταμείου Ανάπτυξης“, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τον πολυετή κοινοτικό πρϋπολογισμό και με “πρωτότυπα χρηματοοικονομικά εργαλεία“, πράγματα που την παραμικρή σχέση δεν έχουν με ευρωομόλογα.

Όσο αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας (ESM) αυτό μπορεί να ανοίγει γραμμή πίστωσης για τα κράτη-μέλη μέχρι 2% του ΑΕΠ.

Αν η χρηματοδότηση του ESM κατευθύνεται αποκλειστικά για υγειονομικούς σκοπούς τότε αυτή θα δίνεται χωρίς όρους και με μοναδικό έλεγχο ότι τα χρήματα διατίθενται πράγματι στον τομέα της Υγείας.

Αν τα κράτη-μέλη επιζητούν από τον ESM  χρηματοδότηση για στήριξη της οικονομίας τους, πράγμα που είναι το ζητούμενο και το πλέον σημαντικό μέσα στην κρίση, τότε αυτή, εφόσον θα αποφασίζεται από το ευρωιερατείο, θα συνοδεύεται οπωσδήποτε από Μνημόνιο αλά Ελληνικά.

Και οι άλλες δυο παράμετροι χρηματοδότησης που αποφασίστηκαν στο Eurogroup τόσο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων(ΕΤΕπ) υποτιθέμενου ύψους 200 δις ευρώ όσο και από τη δράση της Κομισιόν ύψους 100 δις μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση της ανεργίας, βρίσκονται και αυτές στον αέρα και δεν αντέχουν σοβαρής κριτικής.

Το Ταμείο Εγγυήσεων της ΕΤΕπ, γιατί περί εγγυήσεων μέρους των δανείων πρόκειται και όχι απευθείας δάνεια, περιορίζεται σε 25 δις ευρώ και μόνο μετά τη μόχλευση αυτού του ποσού οι εγγυήσεις των δανείων υποτίθεται θα φτάσουν τα 200 δις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αλλά και αυτό το Ταμείο δεν έχει καν στηθεί ακόμα, συνεπώς “ζεστό” χρήμα εδώ και τώρα για ρευστότητα δεν υπάρχει.

Από την άλλη, η φιλόδοξη δράση “SURE” της Κομισιόν, για 100 δις χρηματοδότησης μειωμένων ωραρίων εργαζομένων, για να ανακοπεί κατά τι το τσουνάμι απολύσεων στην Ευρώπη, προϋποθέτει εγγυήσεις 25 δις ευρώ από τα κράτη-μέλη, οι οποίες πρόκειται να αναζητηθούν…

Το συμπέρασμα είναι ότι τα 540 δις ευρώ( 240 από ESM, 200 δις από ΕΤΕπ και 100 δις από Κοινοτικό Προϋπολογισμό), που υποτίθεται αποφάσισε το Eurogroup, πέρα από το ότι και αυτά είναι ψίχουλα, χρειάζονται και χρόνο για να γίνουν , αν γίνουν, πράξη.

Και όμως τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ στην Ευρώπη και την Ελλάδα (πλην κάποιων εξαιρέσεων είναι αλήθεια…) θριαμβολογούν.

Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έτρωγε πασατέμπο στη συνεδρίαση του Eurogroup και λοξοκοίταζε την γερμανική αντιπροσωπεία αν ήταν ευχαριστημένη με τη δουλοπρεπή αφωνία της, εξέφραζε, σχεδόν, τον ενθουσιασμό της μετά την ταπεινωτική απόφαση του Eurogroup.

Η πονηρά διπλοπρόσωπη Γαλλία έπαιξε ξανά στην κρίσιμη στιγμή τον φιλογερμανικό ρόλο της, ως “κανίς” του Βερολίνου.

Ο δε πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε με την θεαματική κωλοτούμπα του έχασε πλέον κάθε αξιοπιστία και μπορεί να αποδειχθούν λίγα τα ψωμιά του στην κυβέρνηση.

Η Ευρωζώνη και η Ε.Ε δεν έχουν κανένα μέλλον. Το ευρώ και η Ε.Ε δεν μπορεί να συνεχίζουν να υπάρχουν για να ενισχύουν και να ισχυροποιούν αποκλειστικά τη θέση της Γερμανίας, βυθίζοντας όλο και περισσότερα στα τάρταρα τους λαούς του Νότου, με την οικονομική και όχι απλά γεωγραφική σημασία του όρου.

Ζητούνται δημοκρατικές ηγεσίες και αποφασισμένοι λαοί για να δώσουν την χαριστική βολή στο “ζωντανό πτώμα” του ευρώ και των Βρυξελλών, πριν το κάνει η Ακροδεξιά.

 

Ν.Ζ

Υ.Γ: Να επαναλάβουμε ότι τα όποια ποσά θα δοθούν στα κράτη-μέλη από την απόφαση του Eurogroup δεν είναι “δωρεάνχρήμα, όπως για παράδειγμα δίνουν, απεριόριστα μάλιστα, οι κεντρικές τράπεζες της Βρετανίας και των ΗΠΑ, χώρες που διαθέτουν εθνικό νόμισμα, στα κράτη τους αλλά δάνεια.

Αυτό  σημαίνει ότι κράτη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία κ.α θα οδηγηθούν σε ακόμα μεγαλύτερη υπερχρέωση. Έτσι, αν αποφύγουν το Μνημόνιο την ώρα της χορήγησης δανείων από τον ESΜ, που δεν θα το αποφύγουν, θα περιπέσουν σε μνημονιακή κηδεμονία στη συνέχεια!

Αυτό σημαίνει ευρώ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας