Εθνική Άμυνα-Αμείλικτα ερωτήματα για πιθανές επιπτώσεις από ρωσικές κυρώσεις

1924
πάρχει σχέδιο για να απαντηθούν τυχόν ελλείψεις σε ρωσικά ανταλλακτικά κομβικών οπλικών συστημάτων;
Τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστό ότι η Μόσχα αναστέλλει την προμήθεια ανταλλακτικών για ρωσικά (η σοβιετικά) συστήματα που διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους «μη φιλικές» χώρες, όσες δηλαδή , μέσω του ΝΑΤΟ, βοηθούν την Ουκρανία.
«Θύμα» των εν λόγω ρωσικών αντι-μέτρων με ακυρώσεις στρατιωτικών προμηθειών έπεσε χθες (15/8) η Βουλγαρία, το υπουργείο άμυνας της οποίας εξέδωσε επίσημη απάντηση στην Μόσχα.
Αδιαμφισβήτητα ως τέτοια («εχθρική χώρα») μπορεί να κηρυχθεί ανά πάσα στιγμή και η χώρα μας, αρχής γενομένης λόγω της γνωστής επιλογής στρατοπέδου υπέρ του ΝΑΤΟ, στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας» και, εν συνεχεία, λόγω των τελευταίων δεσμεύσεων Μητσοτάκη – Γεραπετρίτη για παροχή επιπρόσθετης βοήθειας στο Κίεβο.
Σημειώνεται, δε πως στόχος των ρωσικών αντι-μέτρων έγινε και η Κύπρος, καθώς η Μόσχα ανέστειλε συμφωνίες φορολογικού χαρακτήρα με την Λευκωσία.
Ωστόσο, στην περίπτωση της χώρας μας εγείρεται μείζον ζήτημα από τυχόν ακύρωση των ρωσικών στρατιωτικών προμηθειών ανταλλακτικών, καθώς διαθέτουμε ουκ ολίγα ρωσικά ή παλιότερα σοβιετικά συστήματα που χρήζουν συντήρησης.
Ως εκ τούτου, τα ερωτήματα που εγείρονται προς την διπλωματική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας είναι αμείλικτα και γεννούν προβληματισμό.
Κατ’ αρχάς ποιές κινήσεις έχουν γίνει ως τώρα στο διπλωματικό πεδίο για να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις της Μόσχας;
Υπάρχει σχέδιο για να απαντηθούν τυχόν ελλείψεις σε ρωσικά ανταλλακτικά κομβικών οπλικών συστημάτων;
Ωστόσο, το βασικό ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει η πολιτική ηγεσία της χώρας είναι το κατά πόσο τελικά αυτή η εθελόδουλη επιλογή στρατοπέδου υπερ του ΝΑΤΟ, ευνόησε ή τελικά έβλαψε την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας.

δσασδδσσδσαδ.JPG

Τι συνέβη με την περίπτωση των ρωσικών ανταλλακτικών που προμηθευόταν η Βουλγαρία

Υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις στις οποίες βουλγαρικές εταιρίες εργάζονται με άδειες για την κατασκευή ή την επισκευή ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού, δήλωσε χθες (15/8) ο υπουργός Άμυνας Τόντορ Ταγκάρεφ στους δημοσιογράφους.
Σε αυτές τις μεμονωμένες περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις αναζητούν εναλλακτικές πηγές τεχνογνωσίας, σημείωσε.
Δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία έχει πολύ μεγαλύτερες αξιώσεις που δεν αναγνωρίζονται και δεν πρόκειται να αναγνωριστούν από το βουλγαρικό κράτος.
Νωρίτερα σήμερα, ο Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, ο διευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι η Ρωσία αναστέλλει την προμήθεια ανταλλακτικών και ανακαλεί τις άδειες επισκευής για “μη φιλικές χώρες” που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία.
“Συγκεκριμένα, ανακαλούνται οι άδειες που διαθέτουν εταιρίες για το δικαίωμα επισκευής στρατιωτικού εξοπλισμού ρωσικής/σοβιετικής κατασκευής.
Για παράδειγμα, σε ορισμένες επιχειρήσεις που βρίσκονται στη Βουλγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία έχουν ανακληθεί οι άδειες τους για την επισκευή ελικοπτέρων Mi”, δήλωσε ο Σουγκάγιεφ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Army-2023.
“Οι προμήθειες ανταλλακτικών και εξαρτημάτων για αεροσκάφη και άλλον εξοπλισμό ρωσικής/σοβιετικής κατασκευής που βρίσκονται σε μη φιλικές χώρες έχουν επίσης σταματήσει”, πρόσθεσε ο Σουγκάγιεφ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας