Ερντογάν: Είχα προειδοποιήσει Γαλλία για συνεργασία Lafarge-Ισλαμικού Κράτους

427
Ερντογάν: Είχα προειδοποιήσει Γαλλία

Ο Τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε ότι είχε ενημερώσει τον Γάλλο ομόλογό του.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι είχε προειδοποιήσει τη Γαλλία για τη συνεργασία της Lafarge με την «τρομοκρατική» οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

«Όταν εξήγησα πώς ο κολοσσός του σκυροδέματος Lafarge υποστήριξε τρομοκρατικές οργανώσεις στη βόρεια Συρία (…) οι Γάλλοι δεν κατάλαβαν», είπε ο Ερντογάν, ο οποίος διευκρινίζει ότι ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

«Σημαντικό θέμα στην ατζέντα»

«Το είπα και στον Μακρόν. Έχει γίνει το πιο σημαντικό θέμα στην ατζέντα της Γαλλίας αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

«Η Lafarge εμφανίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς που υποστήριζαν την τρομοκρατία», δήλωσε ο Ερντογάν.

Η Lafarge ομολόγησε την ενοχή της ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου την Τρίτη και θα πληρώσει 778 εκατομμύρια δολάρια γιατί έκανε «την αδιανόητη επιλογή» το 2013 και το 2014 να συνεργαστεί με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Ο γαλλικός όμιλος που συγχωνεύτηκε με την ελβετική εταιρία Holcim το 2015, δέχθηκε να φέρει την ευθύνη ορισμένων πρώην διευθυντικών στελεχών της προκειμένου να διευθετηθούν οι διώξεις των αμερικανικών αρχών.

Σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη, η Lafarge πλήρωσε σχεδόν έξι εκατ. δολάρια στην οργάνωση ΙΚ και στο Μέτωπο Αλ-Νόσρα μεταξύ Αυγούστου 2013 και Οκτωβρίου 2014, με τη μορφή άμεσων πληρωμών, παραγγελιών από προμηθευτές που ελέγχονταν από το ΙΚ ή πληρωμών ενός ποσοστού επί των πωλήσεων, όπως και 1,1 εκατ. δολάρια σε μεσάζοντες.

Σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη, στελέχη της εταιρίας, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Μπρουνό Λαφόντ, γνώριζαν τους διακανονισμούς με τους τζιχαντιστές.

Η Lafarge αναφέρει ότι συνεχίζει να συνεργάζεται πλήρως με την έρευνα των γαλλικών αρχών για το ίδιο θέμα, αλλά δηλώνει επίσης έτοιμη να «αμυνθεί έναντι οποιασδήποτε νομικής ενέργειας που θα θεωρήσει αδικαιολόγητη».

Η εταιρία κατηγορείται στη Γαλλία για «συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» όσον αφορά τις δραστηριότητές της στη Συρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας