Έρχεται μια άνευ προηγουμένου νομισματική καταστροφή-Έκρηξη στις αγορές χρυσού

1272

Το 2022, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν τη μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού στην πρόσφατη ιστορία.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες έχουν φτάσει σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από το 1967.
Ειδικότερα, οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου αγόρασαν 673 μετρικούς τόνους σε ένα μήνα και το τρίτο τρίμηνο, ο αριθμός έφτασε τους 400 μετρικούς τόνους.
Σύμφωνα με τον διακεκριμένο οικονομολόγο Daniel Lacalle, «αυτό είναι ενδιαφέρον γιατί η ροή από τις κεντρικές τράπεζες από το 2020 ήταν κατεξοχήν… καθαρές πωλήσεις.
Αλλά γιατί προσθέτουν χρυσό στα αποθέματά τους;
Μπορεί να συντρέχουν διάφοροι παράγοντες.
Το μεγαλύτερο ποσοστό αποθεματικών των περισσότερων κεντρικών τραπεζών είναι δολάρια ΗΠΑ, τα οποία συνήθως συρρέουν με τη μορφή ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.
Θα ήταν λογικό για ορισμένες από τις κεντρικές τράπεζες, ειδικά την Κίνα, να προσπαθήσουν να έχουν λιγότερη εξάρτηση από το δολάριο.
Τα υψηλά συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας αποτελούν βασική πηγή σταθερότητας για την PBOC.
Και παρότι το υψηλό ποσό των δολαρίων ΗΠΑ (3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια) ήταν σταθεροποιητικός παράγοντας το 2022, θα μπορούσε να είναι υπερβολικό εάν τα επόμενα δέκα χρόνια έφερναν ένα κύμα υποτίμησης.

Ψηφιακό χρήμα…

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν εκφράσει επανειλημμένως την ιδέα έκδοσης ενός ψηφιακού νομίσματος, το οποίο θα άλλαζε εντελώς τον τρόπο που λειτουργεί το χρήμα σήμερα.
Με την έκδοση ψηφιακού νομίσματος απευθείας στον λογαριασμό ενός πολίτη, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα έχει πρόσβαση στις πληροφορίες των αποταμιευτών και, το πιο σημαντικό, θα είναι σε θέση να επιταχύνει τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής εξαλείφοντας τα κανάλια που εμποδίζουν τον υψηλότερο πληθωρισμό από το να συμβεί: δηλαδή, θα λειτουργεί ως τραπεζικό κανάλι και backstop της πιστωτικής ζήτησης.
Αυτό που εμπόδισε τον πληθωρισμό να αυξηθεί είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδεται η νομισματική πολιτική επιβραδύνεται πάντα από τη ζήτηση για πίστωση στο τραπεζικό σύστημα.
Αυτό προφανώς οδήγησε σε τεράστια άνοδο των τιμών των χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων όταν η αύξηση της προσφοράς χρήματος χρησιμοποιήθηκε για να πληρωθούν οι κρατικές δαπάνες και οι επιδοτήσεις.
Εάν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να εκδίδουν ψηφιακά νομίσματα, το επίπεδο καταστροφής της αγοραστικής δύναμης των νομισμάτων που παρατηρήθηκε τα τελευταία πενήντα χρόνια θα είναι εξαιρετικά μικρό σε σύγκριση με αυτό που μπορεί να συμβεί με τον αχαλίνωτο έλεγχο της κεντρικής τράπεζας.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η θέση του χρυσού ως αποθεματικού αξίας θα ήταν απαράμιλλη.
Υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για να αγοράσετε χρυσό.

Γιατί όχι κρυπτονομίσματα… και γιατί χρυσός

Η ρευστότητα ήταν η αχίλλειος πτέρνα των κρυπτονομισμάτων.
Μερικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed διέψευσαν γρήγορα τις προσδοκίες ότι τα ψηφιακά νομίσματα θα μπορούσαν μόνο
να αυξηθούν σε αξία.
Τα κρυπτονομίσματα δεν ήταν αντίδοτο στη νομισματική επέκταση, άλλα ένα από τα αποτελέσματά της.
Ο χρυσός ήταν πλέον ένα από τα λίγα εναπομείναντα αληθινά αποθέματα αξίας.
Η απόδοση του χρυσού σε δολάρια ΗΠΑ μπορεί να απογοήτευσε τους επενδυτές το 2022, παρόλο που ήταν σταθερή, αλλά σε μια χρονιά ευρείας πτώσης των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, ο χρυσός αυξήθηκε σε ευρώ, λίρα, γιεν και στην πλειοψηφία των αναδυόμενων νομισμάτων.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι κεντρικές τράπεζες χρειάζονται χρυσό γιατί μπορεί να προετοιμάζονται για μια άνευ προηγουμένου περίοδο νομισματικής καταστροφής.
Οι Financial Times υποστηρίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες υφίστανται ήδη σημαντικές απώλειες ως αποτέλεσμα της πτώσης της αξίας των ομολόγων που κατέχουν στους ισολογισμούς τους.
Μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2022, η Federal Reserve είχε χάσει 720 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας είχε χάσει 200 δισεκατομμύρια λίρες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει επί του παρόντος τα οικονομικά της και προβλέπεται ότι θα υποστεί σημαντικές ζημίες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αντιμετωπίζουν «πιθανές απώλειες άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων συνολικά, καθώς τα κάποτε κερδοφόρα ομόλογα μεταμορφώνονται σε υποχρεώσεις», σύμφωνα με το Reuters.
Εάν μια κεντρική τράπεζα εγγράψει ζημίες, μπορεί να καλύψει το κενό χρησιμοποιώντας διαθέσιμα αποθεματικά προηγούμενων ετών ή ζητώντας βοήθεια από άλλες κεντρικές τράπεζες.
Παρομοίως με μια εμπορική τράπεζα, μπορεί να έλθει αντιμέτωπη με σημαντικές δυσκολίες.
Ωστόσο, μια κεντρική τράπεζα έχει την επιλογή να στραφεί στις κυβερνήσεις ως έσχατη λύση.
Αυτό σημαίνει ότι η τρύπα θα πληρωθεί από τους φορολογούμενους – και το κόστος θα είναι αστρονομικό.
Το κύμα νομισματικής καταστροφής που θα μπορούσε να προκύψει από μια αύξηση ρεκόρ στο παγκόσμιο χρέος, τις τεράστιες απώλειες στα περιουσιακά στοιχεία μιας κεντρικής τράπεζας και την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων βρίσκει μόνο ένα αληθινό ασφαλές καταφύγιο με αιώνες αποδεδειγμένης θέσης ως αποθεματικό αξίας: τον χρυσό.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις δεν μειώνουν τις δαπάνες, δεν μειώνουν τα ελλείμματα.
Στο μεταξύ, οι αριθμοί υπογραμμίζουν το τεράστιο πρόβλημα που προκάλεσε η πρόσφατη υπερβολική ποσοτική χαλάρωση.
Επειδή δεν γνώριζαν την πραγματικότητα της φερεγγυότητας του εκδότη, οι κεντρικές τράπεζες μετέβαλαν την πολιτική τους: μεταπήδησαν από την αγορά περιουσιακών στοιχείων χαμηλού κινδύνου σε ελκυστικές τιμές στην αγορά οποιουδήποτε κρατικού ομολόγου με οποιαδήποτε τιμή.

Ζημίες

Γιατί οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τις αγορές χρυσού τους όπως ακριβώς εμφανίζονται οι ζημίες στους ισολογισμούς τους;
Για να αυξήσουν το επίπεδο των αποθεματικών τους, να μειώσουν τις απώλειες και να προβλέψουν πώς τα ψηφιακά νομίσματα που δημιουργήθηκαν πρόσφατα μπορούν να επηρεάσουν τον πληθωρισμό.
Δεδομένου ότι η αγορά ευρωπαϊκών ή βορειοαμερικανικών κρατικών ομολόγων δεν μειώνει τον κίνδυνο απώλειας χρημάτων εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός, είναι πολύ πιθανό ότι η μόνη πραγματική επιλογή είναι να αγοράσετε περισσότερο χρυσό.
Οι κεντρικές τράπεζες των βιομηχανικών χωρών θα κάνουν μια προσπάθεια να συρρικνώσουν τους ισολογισμούς τους για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, αλλά θα ανακαλύψουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν συνεχίζουν να υποτιμώνται.
Μια κεντρική τράπεζα που χάνει χρήματα δεν μπορεί να επεκτείνει αμέσως τον ισολογισμό της ή να αγοράσει περισσότερα κρατικά ομόλογα.

Έχει στηθεί παγίδα ρευστότητας.

Η ποσοτική χαλάρωση και τα χαμηλά επιτόκια είναι απαραίτητα για υψηλότερες αξίες περιουσιακών στοιχείων, αλλά περαιτέρω ρευστότητα και η χρηματοοικονομική συγκράτηση μπορεί να παρατείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα αυξήσουν την πίεση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Η ιδέα ότι η εκτύπωση χρημάτων δεν θα οδηγούσε σε πληθωρισμό χρησίμευσε ως βάση για τον νομισματικό αντικατοπτρισμό.
Τα στοιχεία για το αντίθετο καταδεικνύουν τώρα ότι οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μια σοβαρή πρόκληση: δεν είναι σε θέση να διατηρήσουν την πολλαπλή επέκταση και τον πληθωρισμό των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, τις χαμηλότερες τιμές καταναλωτή και τη χρηματοδότηση των δαπανών για το δημόσιο έλλειμμα, ταυτόχρονα.
Λοιπόν, γιατί χρυσός;
Διότι αναπόφευκτα θα αναδυθεί ένα νέο παράδειγμα πολιτικής ως αποτέλεσμα των καταστροφικών οικονομικών και νομισματικών επιπτώσεων των ετών της υπερβολικής χαλάρωσης.
Όταν τους δίνεται η επιλογή μεταξύ «υγρού χρήματος» και «οικονομικής καταστολής», οι κυβερνήσεις ανάγκασαν τις κεντρικές τράπεζες να επιλέξουν τη «οικονομική καταστολή».
Ο μόνος λόγος που οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό είναι για να προστατεύσουν τους ισολογισμούς τους από τα δικά τους προγράμματα νομισματικής καταστροφής.
Δεν έχουν άλλη επιλογή από το να το κάνουν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας