Ολική επαναφορά Νετανιάχου – Σχηματισμός κυβέρνησης
Ο ηγέτης του Likud Μπένζαμιν Νετανιάχου θα είναι με σχεδόν βεβαιότητα ο επόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ μετά την καταμέτρηση του 90% περίπου των ψήφων των εκλογών της 2ας Νοεμβρίου 2022, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.
Μετά τις βουλευτικές εκλογές της Τρίτης τα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα έδιναν στο Λικούντ του Νετανιάχου και τους συμμάχους του –τα υπερορθόδοξα κόμματα και το ακροδεξιό «Θρησκευτικός Σιωνισμός»– 62 έδρες, μία περισσότερη από όσες χρειάζονται για να έχουν την πλειοψηφία στην Κνεσέτ.
Στη συνέχεια η Εκλογική Επιτροπή άρχισε να ανακοινώνει σιγά σιγά τα πρώτα αποτελέσματα, επιβεβαιώνοντας την τάση αυτή.
Σήμερα το πρωί, με το 93,3% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, «ο συνασπισμός της δεξιάς» του Νετανιάχου συγκεντρώνει 65 έδρες –32 το Λικούντ, 19 τα υπερορθόδοξα κόμματα και 14 η ακροδεξιά— και οδεύει να σχηματίσει την πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Kαι πλέον η εξωτερική πολιτική του Ισραήλ αλλάζει δραματικά.
Η μεγάλη πλειοψηφία της νέας ισραηλινής κυβέρνησης διάκειται αρνητικά απέναντι στον Ρ.Τ.Ερντογάν και την Τουρκία. Σταδιακά η πρόσφατη προσπάθεια επαναπροσέγγισης που επιχείρησε η κυβέρνηση Λαπίντ-Γκαντζ με την Άγκυρα θα τεθεί στο περιθώριο.
Ένα νέο επεισόδιο με την Τουρκία λόγω των Παλαιστινίων είναι πλέον πολύ πιθανό. Αυτό μαρτυρούν και οι δηλώσεις του Παλαιστινίου πρωθυπουργού.
Προβλήματα αναμένονται και με την διακυβέρνηση Μπάιντεν. Ο Μ.Νετανιάχου διαφωνεί ριζικά με πολλές αμερικανικές πολιτικές.
Ο Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να ακυρώσει τη συμφωνία θαλασσίων οριοθετήσεων που υπέγραψαν πρόσφατα Ισραήλ και Λίβανος έπειτα από αμερικανική διαμεσολάβηση. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές οι εξαγγελίες του Νετανιάχου είχαν κυρίως προεκλογικό χαρακτήρα και ότι εκείνος δεν πρόκειται μετεκλογικά να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.
Στο μέτωπο της στάσης που θα κρατήσει μια μελλοντική κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου έναντι του Ιράν και της Ρωσίας δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές.
Οι έδρες
Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Netanyahu θα αποτελείται από 65 έδρες ενώ το μπλοκ του Lapid από 50 και οι Hadash-Ta’al από πέντε.
Τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 90% των ψήφων είναι: Likud 32, Yesh Atid 24, Religious Sionism Party (RZP) 14, National Unity 12, Shas 11, United Torah Judaism (UTJ) οκτώ, Yisrael Beytenu πέντε, Ra’am πέντε, οι Hadash -Ταάλ πέντε και οι Εργατικοί τέσσερις.
Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς η επίδοση της παράταξης «Θρησκευτικός Σιωνισμός» η οποία οδεύει να διπλασιάσει την ισχύ της, εκλέγοντας 14 βουλευτές.
Το αριστερό κόμμα Meretz απέχει προς το παρόν από το ελάχιστο ποσοστό του 3,25% που απαιτείται για να κερδίσει την εκπροσώπηση στην Κνεσέτ, με 3,2%.
Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Arab Balad πλησιάζει επίσης στο όριο με 3,04% των συνολικών ψήφων.
Το ισλαμιστικό κόμμα Ra’am, το οποίο προβλέπεται να κερδίσει τέσσερις έδρες σύμφωνα με τα exit polls, βρίσκεται αυτή τη στιγμή πολύ πάνω από το εκλογικό όριο με 4,33%, σύμφωνα με την τρέχουσα καταμέτρηση, όπως και το Hadash-Ta’al με 3,91%
Η κυβέρνηση του Γιαΐρ Λαπίντ «έφτασε στο τέλος της», τόνισε ο ηγέτης της ακροδεξιάς Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ. «Έχει έρθει η ώρα να επιστρέψει η ασφάλεια στους δρόμους, να αποκατασταθεί η τάξη, να δείξουμε ποιος είναι το αφεντικό, έχει έρθει η ώρα να σκοτώνουμε έναν τρομοκράτη που εξαπολύει μια επίθεση», τόνισε, μετά και την ανακοίνωση της αστυνομίας ότι σκότωσε έναν Παλαιστίνιο ο οποίος επιτέθηκε και τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.
Διαπραγματεύσεις
Ο Λαπίντ, που γιορτάζει τα 59 χρόνια του το Σαββατοκύριακο, σχημάτισε πέρυσι έναν ετερόκλιτο συνασπισμό στον οποίο συμμετείχαν κόμματα της δεξιάς, της αριστεράς, του κέντρου όπως και ένα αραβικό, με στόχο να εκδιώξουν από την εξουσία τον Νετανιάχου, τον μακροβιότερο πρωθυπουργό του Ισραήλ.
Ο «Μπίμπι» δεν εγκατέλειψε την πολιτική όπως θα ήθελαν οι αντίπαλοί του, αλλά παρέμεινε επικεφαλής του Λικούντ με στόχο να επιστρέψει στην εξουσία ώστε οι βουλευτές του να του δώσουν και πάλι ασυλία και να ακυρωθεί η δίκη του για διαφθορά. Μόλις γίνουν γνωστά τα οριστικά αποτελέσματα, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ θα ζητήσει από τον επικεφαλής του κόμματος που έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους να σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτός θα έχει διορία 42 ημέρες.
Ωστόσο σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, το στρατόπεδο Νετανιάχου δεν αναμένει το επίσημο πράσινο φως, με τον πρώην πρωθυπουργό να έχει ήδη ζητήσει από τον Γιαρίβ Λεβίν, στενό του συνεργάτη, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις κυρίως με τον «Θρησκευτικό Σιωνισμό».
Ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, επικεφαλής του κόμματος, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί το υπουργείο Άμυνας και ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, δύο θέσεις κλειδιά στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, την ώρα μάλιστα που η ένταση είναι ιδιαίτερα οξυμένη.
Ο διορισμός τους σε αυτά τα κρίσιμα υπουργεία ενδέχεται «να φέρει σε δύσκολη θέση στη διεθνή σκηνή» τον Νετανιάχου, εκτίμησε ο Παλαιστίνιος αναλυτής Χαλντούν Μπαργούτι.
Χωρίς να θέλει «να κάνει εικασίες για την κυβέρνηση» το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ελπίδα «όλοι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι να εξακολουθήσουν να μοιράζονται τις αξίες μιας ανοικτής, δημοκρατική και ανεκτικής κοινωνίας που σέβεται όλη την κοινωνία των πολιτών και κυρίως τις μειονότητες».
Παλαιστίνιος πρωθυπουργός: Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν «άνοδο του εξτρεμισμού»
Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στο Ισραήλ μαρτυρούν την «άνοδο του εξτρεμισμού και του ρατσισμού» στην ισραηλινή κοινωνία, σχολίασε σήμερα ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ.
«Η αύξηση των ποσοστών θρησκευτικών κομμάτων της άκρας δεξιάς στις ισραηλινές εκλογές μαρτυρά την άνοδο του εξτρεμισμού και του ρατσισμού στην ισραηλινή κοινωνία, από την οποία υποφέρει ο λαός μας εδώ και χρόνια», τόνισε ο κ. Στάγεχ σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα στη Ραμάλα, έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.
«Δεν είχαμε καμιά ψευδαίσθηση πως οι ισραηλινές εκλογές θα αναδείκνυαν εταίρο για την ειρήνη», πρόσθεσε ο κ. Στάγεχ.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Νετανιάχου έχει περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση, έχοντας φασίστες στο πλευρό του. Κι αυτό μας ανησυχεί πολύ καθώς δείχνει την κατεύθυνση που παίρνει αυτή η χώρα και τι περιμένει τους Παλαιστίνιους που ζουν σε αυτή τη χώρα», επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άιντα Τούμα-Σουλεϊμάν, βουλεύτρια της παράταξης των ισραηλινών αράβων Χαντάς-Τάαλ («Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα»).