Έπεσε μετά 8-χρόνια η Μαρίνκα στο Ντονιέτσκ-Ρώσοι μπήκαν στο κέντρο της

1727

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το κέντρο της την στρατηγικής σημασίας Marinka (ή Maryinka) στο Ντονμπάς, μια πόλη στα προάστεια της ρωσικής πόλης Ντονέτσκ με επάλληλες περιφερειακές οχυρώσεις μετά από 3,5 μήνες σκληρών μαχών.

Είναι η δεύτερη επιτυχία του ρωσικού Στρατού μετά από ένα σερί αποτυχημένων προσπαθειών να κρατήσουν άμυνες και έδαφος σε Ντονμπάς (Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ) και κυρίως Χερσώνα μετά την κατάληψη της Pavlovka.

Έχει και μια ιδιαίτερη συμβολική σημασία η κατάληψη της πόλης: Ήταν η μοναδική περιοχή που είχαν νικήσει οι δυνάμεις  των Ταγμάτων Azov και Shakhtar στις συγκρούσεις του 2014 τους ρωσόφωνους, ενώ είχε καταληφθεί από τους επαναστάτες ολόκληρη η πόλη του Ντονιέτσκ.

Οι μάχες πλέον συνεχίζονται στο συγκρότημα των διοικητικών κτιρίων (δικαστήριο, εκκλησία κ.λπ.) των οποίων η πτώση είναι προϋπόθεση για την ολοκληρωτική κατάληψη της Maryinka.

Την ρωσική επιτυχία την επιβεβαιώνουν και ουκρανικές πηγές:

Βέβαια, αντίθετα με τις σχετικά «άκοπες» ουκρανικές επιτυχίες των Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου σε Ντονμπάς και Χερσώνα που καταλάμβαναν την μία -ρωσικές, πλέον- πόλεις μετά την άλλη, οι Ρώσοι για άλλη μία φορά «μάτωσαν» και οι Ουκρανοί εξακολουθούν και αμύνονται ελέγχοντας ακόμα το 1/3 της πόλης, αλλά πλέον έχουν διασπαστεί όλες οι κύριες αμυντικές γραμμές τους.

Έχουν πάνω από 200 νεκρούς τις τελευταίες έξι ημέρες, αλλά και οι Ουκρανοί «γράφουν» 650 νεκρούς στις μάχες.

Ήδη οι ουκρανικές δυνάμεις να υποχωρούν προς την γειτονική πόλη Novomykhaylivka.

Οι Ουκρανοί έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ σε επίπεδο επιμελητείας, καθώς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στα ενεργειακά κέντρα έχουν καταστρέψει μέχρι και 40% των υποδομών της χώρας.

Ο βασικός λόγος της ρωσικής επιτυχίας είναι η χρήση εμπειροπόλεμων στον αστικό αγώνα μονάδων, κυρίως της τοπικής Εθνοφρουράς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας