Έντονες υποψίες πως το Κατάρ «πλημμύρισε» με δολάρια “δωροδοκίας” το Ευρωκοινοβούλιο

862

Η βέλγικη εφημερίδα Le Soir, σε συνέχεια των αποκαλύψεων μετά το θέμα των προσαγωγών των ευρωβουλευτών για φερόμενο χρηματισμό τους από το Κατάρ, υποστηρίζει σε νεότερο δημοσίευμά του «Υποψίες ότι το Κατάρ πλημμύρισε με πετροδόλαρα το Ευρωκοινοβούλιο», συνοδεύοντας το με φωτογραφία της Εύας Καϊλή από πρόσφατο ταξίδι της στο Κατάρ.
«Πραγματοποιείται έρευνα των Αρχών, εδώ και τέσσερις μήνες από την Κεντρική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Βελγίου (OCRC), η οποία καθοδηγείται από τον εισαγγελέα Michel Claise, ειδικό σε θέματα οικονομικών δοσοληψιών, καθώς υπήρχαν υποψίες από τους ερευνητές κατά της διαφθοράς ότι «μια χώρα του Κόλπου προσπαθεί να επηρεάσει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου», γράφει η εφημερίδα.

Πώς;

«Διαθέτοντας μεγάλα χρηματικά ποσά και προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτα πρόσωπα που κατέχουν σημαντικές ή στρατηγικές πολιτικές θέσεις εντός του Ευρωκοινοβουλίου.
Η εισαγγελία του Βελγίου δεν αναφέρει το Κατάρ.
Ωστόσο, πηγές διέρρευσαν στη βελγική εφημερίδα Le Soir και στην ιστοσελίδα Knack ότι πρόκειται για το Κατάρ, το οποίο διεξάγει επί του παρόντος το Μουντιάλ».
Ο λόγος για τον οποίο το Κατάρ επεδίωκε να αποκτήσει επιρροή στην ΕΕ είναι για να υπερασπιστεί την διοργάνωση του Μουντιάλ, και να αποκρούσει τη βροχή επιθέσεων εναντίον του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών και για τους θανάτους των εργατών.
Η πρεσβεία του Κατάρ στο Βέλγιο δεν απάντησε στο αίτημά μας για δηλώσεις, αναφέρει σήμερα η Le Soir.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα 600.000 ευρώ σε μετρητά βρέθηκαν το σπίτι του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Pier Antonio Panzeri, στις Βρυξέλλες, μάλιστα δύο μέλη της οικογένειάς του προσήχθησαν από την αστυνομία, στην Ιταλία.
Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Panzeri φέρεται να ηγείται του δικτύου καθώς είναι και πρόεδρος της ΜΚΟ «Fight impunity», η οποία προωθεί τη μάχη εναντίον της ατιμωρησίας σε περιπτώσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η έδρα της ΜΚΟ Fight impunity βρίσκεται στο κέντρο των Βρυξελλών και έγινε αντικείμενο έρευνας το πρωί της Παρασκευής από τις Αρχές.
Η ίδια η ΜΚΟ δεν έχει αντιδράσει επισήμως ως αυτή τη στιγμή.
Ανάμεσα στα πέντε άτομα που προσήχθησαν για ανάκριση στις Βρυξέλλες είναι και η Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή.
Όλοι οι υπόλοιποι ύποπτοι είναι ιταλικής καταγωγής ή Ιταλοί.

Δεν είναι απλό λόμπινγκ

Μετά από πολλές οχλήσεις, αναφέρει η Le Soir, το γραφείο Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι δεν σχολιάζει δικαστικές διαδικασίες εν εξελίξει.
Όσο για τους Ευρωσοσιαλιστές δήλωσαν ότι τάσσονται υπέρ «της πλήρους διαφάνειας» και ότι είναι σοκαρισμένοι από τις υποψίες διαφθοράς.
«Οι Βρυξέλλες βρίθουν από κατασκόπους, αλλά και λομπίστες, εξαιτίας της παρουσίας του ΝΑΤΟ και των ευρωπαϊκών θεσμών.
Στην περίπτωση του Κατάρ οι βελγικές Αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν αν υπήρξε κάτι πέραν του απλού λόμπινγκ.
Μιλούν για φερόμενη διαφθορά στο εσωτερικό του μοναδικού ευρωπαϊκού οργάνου, το οποίο εκλέγεται από τα κράτη μέλη.
Και μάλιστα για όφελος μιας ξένης χώρας, η οποία κατηγορείται ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταπατά τα δικαιώματα των πολιτικών αντιπάλων και των ατόμων LGBTQ+ καθώς και των 2 εκατομμυρίων εργατών μεταναστών που βρίσκονται στο έδαφός της», γράφει χαρακτηριστικά η Le Soir.

Οι αποκαλύψεις της Le Soir

Αξίζει να σημειωθεί πως η εφημερίδα Le Soir ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που είχε δημοσιεύσει σχετικά με τους χιλιάδες θανάτους από «εργατικά» ατυχήματα – δυστυχήματα, κατά την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Κατάρ, ενώ μίλησε και για την κατάληξη που είχαν όσοι διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες δουλειάς: συνελήφθησαν, βασανίστηκαν ή φυλακίστηκαν.
Το 2021 επίσης, ήταν η πρώτη που «αναρωτήθηκε» για τις στενές σχέσεις Ευρωβουλευτών με Μουσουλμάνους πανίσχυρους επιχειρηματίες, και αν αυτό έπαιξε ρόλο στην χαλάρωση των μέτρων επί της εισόδου των «προσφυγικών» ροών στην Κεντρική Ευρώπη, αφήνοντας υπονοούμενα, ό,τι οι βίζες και οι άδειες παραμονής είναι προϊόντα συναλλαγής μεταξύ επίορκων του Ευρωκοινοβουλίου και του πλούσιου Ισλαμικού άξονα.
Υπονόησε επίσης πως ο ισλαμικός επεκτατισμός στην ΕΕ συντηρείται από τα πλούσια ταμεία του τόξου μέσα από περίπλοκες και υπόγειες διαδρομές (ΜΚΟ, υπεράκτιες), και από εκεί στις βαθιές τσέπες ευρωβουλευτών, που χρησιμοποιούν «βιτρίνες» για να τα κρύβουν.
Η διεύθυνση της εφημερίδας έδωσε εξηγήσεις στα υπουργεία Δικαιοσύνης Βελγίου και Γαλλίας, και στην EUROPOL, έκτοτε όμως ξεκίνησαν οι διακριτικές παρακολουθήσεις ευρωβουλευτών και επιχειρηματικών παραγόντων με μεγάλες συναλλαγές με Ευρωπαϊκές Τράπεζες.

Κουλτούρα ατιμωρησίας στο Ευρωκοινοβούλιο

Η επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπόθεση διαφθοράς σε σχέση με το Κατάρ προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, όπου ευρωβουλευτές και μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν επείγουσα συζήτηση για την βελτίωση της λειτουργίας των κανόνων της ηθικής σε αυτόν το μεγάλο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International).
«Εδώ και πολλές δεκαετίες, το Κοινοβούλιο επέτρεψε την ανάπτυξη μίας κουλτούρα ατιμωρησίας (…) και μία απόλυτη απουσία ανεξάρτητου ηθικού ελέγχου».
Ο έλεγχος αυτός είναι «ελαττωματικός» στον θεσμό (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), έγραψε στο Twitter ο Alberto Alemanno, καθηγητής του Δικαίου στο College de l’ Europe της Μπρυζ.
Η γαλλίδα ευρωβουλευτής Manon Aubrie (ριζοσπαστική αριστερά) κατήγγειλε «το επιθετικό lobbying του Κατάρ» και ζήτησε την διεξαγωγή συζήτησης για το θέμα την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπου συνέρχεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεργασθούμε με την δικαιοσύνη», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola.
Capture_227.JPG

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας