Ενρία(ΕΚΤ): Να μην υπολογίζουν οι Τράπεζες σε άλλη κρατική βοήθεια-Έρχονται χρεοκοπίες

434

Νέο καμπανάκι για τις τράπεζες από την ΕΚΤ, με τον Αντρέα Ενρία να προειδοποιεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν παίρνουν αρκετά σοβαρά τους διαφαινόμενους οικονομικούς κινδύνους, καθώς απολαμβάνουν τα οφέλη για την τόνωση των εσόδων από τα υψηλότερα επιτόκια.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να ποντάρουν ότι οι κυβερνήσεις θα σταθεροποιήσουν την οικονομία για άλλη μια φορά και αντ’ αυτού πρέπει να προσέχουν για δάνεια που δεν πληρώνονται, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής της ανώτατης εποπτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM).

Υπάρχει «ορισμένη απροθυμία από την πλευρά των τραπεζών να συμμετάσχουν σοβαρά σε εποπτικές συζητήσεις» σχετικά με τους οικονομικούς κινδύνους, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στη Βιέννη. Αυτή η στάση είναι απαράδεκτη επειδή «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξελίσσεται σε ένα επίμονο και πλήρως μακροοικονομικό σοκ», το οποίο απαιτεί από τις εποπτικές αρχές «να είναι εξαιρετικά προσεκτικές», είπε.

Ο Ενρία προέτρεψε τις τράπεζες «να μην προβάλλουν τυφλά τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά αθέτησης πληρωμών που βιώσαμε τα τελευταία δύο χρόνια».

Ορισμένες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των UniCredit και Commerzbank , έχουν παρουσιάσει αισιόδοξες προβλέψεις για τα κέρδη φέτος, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ αυξάνουν τα έσοδα. Πολλοί διατήρησαν επίσης σταθερές τις προβλέψεις για απώλειες δανείων, παρόλο που ο αχαλίνωτος πληθωρισμός και η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης απειλεί να θέσει εκτός λειτουργίας τις επιχειρήσεις και καθιστά όλο και πιο δύσκολο για τους καταναλωτές να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι επομένως αρκετά διαφορετική από αυτή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι προσδοκίες για τις επικείμενες κυβερνητικές ενέργειες δεν πρέπει να αντικατοπτρίζονται στις στρατηγικές διαχείρισης του ισολογισμού», είπε ο Ενρία σε εκδήλωση στη Βιέννη.

Τόνισε ότι τα αποκαλούμενα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» συνεχίζουν να συσσωρεύονται, ιδιαίτερα σε τομείς όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ήταν 10% πάνω από το σημείο που ήταν στα τέλη του 2020.

Αυτοί οι ευάλωτοι τομείς αντιπροσώπευαν τουλάχιστον το 18% των τραπεζικών δανείων σε εταιρείες εκτός χρηματοπιστωτικών τομέων, πρόσθεσε ο Ενρία.

Επανέλαβε τις προειδοποιήσεις για μοχλευμένα δάνεια, τα οποία δεν έχουν μειωθεί, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της ΕΚΤ, τα στεγαστικά δάνεια και για την αστάθεια στο εμπόριο ενέργειας.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος, νωρίτερα την Τρίτη χρησιμοποίησε επίσης τη φράση «εξαιρετική προσοχή» όσον αφορά τις προβλέψεις και τον κεφαλαιακό σχεδιασμό, σηματοδοτώντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να δυσκολέψει τις πληρωμές των επενδυτών υπό το τρέχον κλίμα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας