Εni σχεδιάζει να αγοράσει ρούβλια για μη διακοπή ροής αερίου

731
αγοράσει ρούβλια για μη διακοπή ροής αερίου

H Eni ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια για την πληρωμή των ποσοτήτων αερίου που προμηθεύεται από τη ρωσική Gazprom.

Όταν λέμε όμως Eni δεν μιλάμε απλώς για εταιρεία αλλά επί της ουσίας για την ίδια την Ιταλία. Η Eni από το ιταλικό κράτος παίρνει εντολές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Eni ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλι στην Gazprombank και να προχωρήσει σε πληρωμή του φυσικού αερίου στο εθνικό νόμισμα της Ρωσίας.

Η ιταλική αγορά είναι πολύ μεγάλη και στην ουσία θα καταστήσει το ρούβλι σε αποθεματικό νόμισμα.

Πηγές που επικαλείται το Bloomberg σημειώνουν ότι πρόκειται για προληπτική ενέργεια, καθώς ακόμα δεν έχει αποφασίσει η ιταλική κυβέρνηση πως θα κινηθεί αλλά επί της ουσίας δεν έχει άλλη επιλογή και αυτό το γνωρίζει.

Άλλωστε στην Ιταλία κατάλαβαν ότι η Ρωσία δεν «μπλοφάρει» αφού έκοψε την ροή του φυσικού αερίου ήδη στην Πολωνία και στην Βουλγαρία.

Εκπρόσωπος της Eni αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε την Τετάρτη τις εταιρείες να μην υποκύψουν «στις απαιτήσεις της Ρωσίας να πληρώσουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια,» λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις κυρώσεις αλλά δεν εξήγησε πως θα ανταπεξέλθουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες όταν θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η ενότητα κατά της Ρωσίας ενδέχεται ήδη να ξεφτίζει.

Σύμφωνα με πρόσωπο κοντά στη διοίκηση του ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom, τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν πληρώσει σε ρούβλια και 10 έχουν ανοίξει τους λογαριασμούς στη Gazprombank που απαιτούνται για την κάλυψη των νέων αιτημάτων πληρωμής.

Η Eni δεν έχει χρησιμοποιήσει τον νέο μηχανισμό και μέχρι στιγμής έχει πληρώσει μόνο σε ευρώ, ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο.

Ο επόμενος γύρος πληρωμών αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου. Η ιταλική εταιρεία ενέργειας ζητά από την Κομισιόν σαφέστερες οδηγίες για τη στάση που πρέπει να κρατήσει ώστε να μην παραβιάσει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Η γερμανική Uniper ανέφερε επίσης ότι θεωρεί πως μπορεί να συνεχίσει να πραγματοποιεί αγορές χωρίς να παραβιάζει τις κυρώσεις.

Η Ιταλία προμηθεύεται περίπου το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας