Ενεργοποιήθηκε η Α/Α ομπρέλα Σερβίας-Χιλιάδες Σέρβοι με άρματα έτοιμοι για Κόσοβο

2487
Ενεργοποιήθηκε η Α/Α ομπρέλα Σερβίας

Συγκλονιστικές σκηνές εκτυλίσσονται στα σύνορα Σερβίας-Κοσόβου καθώς εκπνέει την 1η Σεπτεμβρίου το τελεσίγραφο του Βελιγραδίου και δεν υπάρχει συμφωνία με τις αλβανικές αρχές.

Σε έξι ημέρες, οι Αλβανικές Αρχές του Κοσσυφοπεδίου σκοπεύουν να επιβάλουν περιορισμούς στον σερβικό πληθυσμό.

Στα σύνορα έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες Σέρβοι στρατιώτες με ΤΟΜΑ και άρματα μάχης ενώ έχουν μεταφερθεί ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir-S1 μόλις 10 χλμ από την γραμμή επαφής!

Σέρβοι στρατιώτες αναφέρουν πως είναι έτοιμοι για μια ιστορική εκδίκηση: Αυτή τη φορά υπάρχει διαταγή εισβολής στην Μιτροβίτσα και προστασίας του σερβικού πληθυσμού.

Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ενεργοποιηθεί όλη η σερβική αντιαεροπορική ομπρέλα. Το αντιαεροπορικό σύστημα FK-3, εξαγωγική έκδοση του HQ-22, που παραδόθηκε τον Απρίλιο από την Κίνα  όπως είχε ενημερώσει τότε το WarNews247,  είναι πλέον επιχειρησιακό και έχει ενεργοποιηθεί.

Η Σερβία παρέλαβε τέσσερα αντιαεροπορικά συστήματα FK-3 και θεωρείται πως έχει ικανότητα εμπλοκής και καταστροφής εναέριων στόχων σε απόσταση 100km.

Οι σερβικές αρχές συνεχίζουν να μεταφέρουν στρατεύματα στη διοικητική γραμμή με το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Στην περιοχή πετούν εκσυγχρονισμένα μαχητικά MiG-29SM με πυραύλους αέρος-αέρος μέσης εμβέλειας R-77 (κατά NATO AA-12) και R-27ER1 (κατά NATO AA-10 Alamo C), καθώς και πυραύλους αέρος-εδάφους Kh-29 (κατά NATO AS-14) – και Kh-29TE. Η Σερβική Αεροπορία έχει 14 MiG-29.

Παράλληλα, αντιαεροπορικά  Pantsir-S1 του σερβικού στρατού εντοπίστηκαν 10 χλμ. από το Κόσοβο στην πόλη Ράσκα.

Στο έδαφος της σερβικής κοινότητας Zubin Potok, εντοπίστηκαν περισσότεροι από 30 ένοπλοι των αλβανικών δυνάμεων ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου.

Σερβικά τεθωρακισμένα οχήματα Lazar3 και άρματα μάχης T-72 κατευθύνονται προς τη νότια Σερβία και την διοικητική γραμμή με το Κοσσυφοπέδιο.

Επίσης εντοπίστηκαν τεθωρακισμένα RCV Survivor i 4×4, οχήματα εκτός δρόμου Pinzgauer 710M, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BOV M11 και φορτηγά TAM-150 με στρατιωτικό προσωπικό κατά μήκος της εθνικής οδού Ibar.

Tελεσίγραφο Σέρβων στις αλβανικές Αρχές

Σύμβουλοι από τέσσερις δήμους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια, σε δήλωση που εγκρίθηκε σε κοινή συνεδρίαση στο Zvecan, υποστήριξαν τον πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic στην εξεύρεση μιας συμβιβαστικής, βιώσιμης και μακροπρόθεσμης λύσης στο πρόβλημα της εισαγωγής νέων πινακίδων και δελτίων ταυτότητας στην επαρχία.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το θέμα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου μέσα στις επόμενες επτά ημέρες, διατηρώντας παράλληλα την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Στο έγγραφο, οι σύμβουλοι των δήμων Severna Mitrovica, Zvecan, Leposavić και Zubin Potok απαιτούν τη συγκρότηση της Κοινοπολιτείας Σερβικών Δήμων το συντομότερο και χωρίς καμία καθυστέρηση, όπως ορίζεται από τις συμφωνίες των Βρυξελλών, καθώς αυτή είναι η ανάγκη του σερβικού λαού για την προστασία των συλλογικών του δικαιωμάτων .

Μέλη των δήμων υπενθύμισαν επίσης ότι έχουν περάσει σχεδόν 10 χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Βρυξελλών και ότι ο σερβικός λαός δεν θα δεχτεί καμία άλλη καθυστέρηση σε αυτή τη διαδικασία, την οποία εγγυάται η ΕΕ.

Οι σύμβουλοι ανακοίνωσαν ότι εάν δεν επιτευχθεί συμβιβαστική λύση, τότε οι Σέρβοι πολιτικοί εκπρόσωποι, μαζί με όλους τους συμπατριώτες, θα ξεκινήσουν τη διαδικασία αποχώρησης από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου σε όλα τα επίπεδα, από κεντρικούς και τοπικούς θεσμούς, μέχρι το δικαστήριο, την εισαγγελία. , την αστυνομία κ.ο.κ., που διαλύει πλήρως τη διαδικασία των Βρυξελλών.

Σε μια δήλωση που διάβασε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Συνέλευσης του Zvecan, Srdjan Milosavljevic, η KFOR και άλλοι διεθνείς οργανισμοί ζητούν ειρήνη και ασφάλεια για όλους τους πολίτες σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Στρατιωτική-Τεχνική Συμφωνία Kumanov.

Οι σύμβουλοι σημείωσαν ότι δεν «θα γίνουν εργαλείο στα χέρια της Πρίστινα, η οποία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη βία ως μέσο πολιτικού αγώνα για την επίλυση ανοιχτών ζητημάτων».

Τονίζεται ότι «η κύρια πηγή αστάθειας στο βορρά προέρχεται από την Πρίστινα και μία από αυτές είναι η άφιξη των ειδικών αστυνομικών μονάδων, τις οποίες ο σερβικός λαός δεν εμπιστεύεται».

«Καλούμε τη διοίκηση της αποστολής της KFOR να αποτρέψει την άφιξη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου σε ειρηνικούς σερβικούς δήμους. Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να συζητήσει με την Πρίστινα προκειμένου να αρθούν τα μονομερή και αντισερβικά μέτρα», ανέφεραν οι σύμβουλοι σε ανακοίνωσή τους.

Κάλεσαν τους πολίτες να «μην πέσουν στην παγίδα των μονομερών αποφάσεων και των δελεαστικών προσφορών του Albin Kurti σχετικά με πινακίδες και προσωπικά έγγραφα», καθώς αυτό δεν συνάδει με τη συμφωνία των Βρυξελλών και δήλωσαν ότι «η Πρίστινα θα το χρησιμοποιήσει ως αρχή οριστική διευθέτηση με τον σερβικό λαό και τη Σερβία σε αυτές τις περιοχές».

Σ.Λαβρόφ: Συνολική υποστήριξη της Ρωσίας στους Σέρβους

Για «συνολική υποστήριξη στους Σέρβους φίλους μας» στην προσπάθεια να υπάρξει «μια βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση» στο Κόσοβο έκανε λόγο δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Δήλωσε ότι «όσον αφορά το Κόσοβο, η θέση της Ρωσίας είναι αμετάβλητη. Έχει επαναληφθεί επανειλημμένα από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ζητούμε μια βιώσιμη, αμοιβαία αποδεκτή λύση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα με βάση την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Φυσικά, πρέπει πρώτα από όλα, να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Πρόσθεσε πως «θα αποδεχτούμε μια τέτοια λύση που θα είναι αποδεκτή για τους Σέρβους. Θα παράσχουμε τη συνολική υποστήριξη στους Σέρβους φίλους μας για να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα.»

«Γνωρίζουμε για τα αποτελέσματα του τελευταίου γύρου συνομιλιών μεταξύ του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι, ο οποίος διεξήχθη στις Βρυξέλλες με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν επιτεύχθηκαν αποτελέσματα. Αντιθέτως, βλέπουμε μια οπισθοδρόμηση στις υπάρχουσες συμφωνίες, με την ένταση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου να είναι ακόμα σε ισχύ», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Σ. Λαβρόφ, αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της Δύσης, «η οποία έχει ως στόχο να υπονομεύσει όλες τις αρχές της ευρωπαϊκής ασφάλειας που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ». Αυτές οι αρχές προβλέπουν αδιαίρετη και ισότιμη ασφάλεια και η Ρωσία και η Σερβία έχουν δεσμευτεί σε αυτές, ανέφερε.

Σημείωσε πως «θα επιμείνουμε σε αυτές τις προσεγγίσεις. Η πολιτική της Δύσης για την κατάρριψη των υποχρεώσεών της συνεχίζεται, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων και της κατάστασης που προκαλείται από τη Δύση στην Ουκρανία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας