Ελληνοϊρανική κρίση για τάνκερ-Τεχεράνη υπέρ Τουρκίας στον πόλεμο κατά Κούρδων Συρίας

821

Τεχεράνη: «Ποτέ δεν θα είναι ίδιες πλέον οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ιράν μετά από αυτό που έκανε η Αθήνα»

Τα αποτελέσματα της κατάσχεσης του ιρανικού τάνκερ Lana στην Κάρυστο, έστω και αν μετά απελευθερώθηκε και αναμένεται και η επιστροφή του φορτίου που του αφαιρέθηκε κατά παράνομο τρόπο όπως αποφάνθηκε το Πρωτοδικείου Χαλκδίας, φαίνεται ότι θα το πληρώνει για καιρό η Ελλάδα.

Μετά την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ στο Ιράν, ο ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε στην Άγκυρα ότι «Αντιλαμβανεται την ανάγκη μιας νέας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία»!

«Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια» δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Καταλαβαίνουμε ότι μια ειδική επιχείρηση (στη Συρία) μπορεί να είναι αναγκαία».

Ποιο; Το Ιράν που είναι σύμμαχος της Συρίας και του Μπασάρ αλ Άσαντ και το διέσωσε πριν δέκα χρόνια όταν κατέρεε από τις ισλαμικές επιθέσεις!

Από το 2016, η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία θεωρεί τρομοκρατική αλλά η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ κυρίως για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σύμμαχος της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, το Ιράν είχε ζητήσει στα τέλη του 2019 η Άγκυρα να θέσει τέλος το συντομότερο δυνατό σε μια επίθεση που μόλις είχε ξεκινήσει στη βόρεια Συρία.

Πηγές στην Τεχεράνη αναφέρουν ότι «Ποτέ δεν θα είναι ίδιες πλέον οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ιράν μετά από αυτό που έκανε η Αθήνα. Σώσαμε από την ενεργειακή κατάρρευση το 2015 τη χώρα, όταν κανένας δεν της έδινε δανεικό πετρέλαιο και όλοι ήθελαν μετρητά γιατί φοβόντουσαν την πτώχευσή της. Και αυτό ήταν το ευχαριστώ»!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας