Κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ελληνική κολύμβηση και δύσκολα το συναντά κανείς και σε παγκόσμιο επίπεδο κατάφεραν οι Ελληνες κολυμβητές στα 50μ ελεύθερο και 100μ ύπτιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Βελιγραδίου.
Οι Γκολομέεβ και Μπίλας έκαναν το 1-2 στα 50μ ελεύθερο και στην αμέσως επόμενη κούρσα τους μιμήθηκαν οι Χρήστου και Μακρυγιάννης στα 100μ. ύπτιο
Το χρυσό που του έλειπε
Στα 100μ. ύπτιο το περιμέναμε, στα 50μ. ελεύθερο ήρθε. Οι Κριστιάν Γκολομέεβ και Στέργιος Μπίλας πέτυχαν το ανεπανάληπτο «1-2» στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Βελιγραδίου, με τον 31χρονο κολυμβητή του Παναθηναϊκού να παίρνει τη νίκη με 21.72 και να ανεβαίνει επιτέλους στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, μετά από τρία συνεχόμενα μετάλλια, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα (συν ένα ασημένιο σε Παγκόσμιο), στις προηγούμενες διοργανώσεις. Μόλις ένα εκατοστό πιο πίσω (21.73), ο Στέργιος Μπίλας πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ νέων Κ23 και πρόσθεσε στη συλλογή του από τη σερβική πρωτεύουσα ένα ασημένιο μετάλλιο, μετά το χρυσό στα 50μ. πεταλούδα και το χάλκινο στα 4Χ100μ. ελεύθερο. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Ουκρανός Βλάντισλαβ Μπούκοφ (πρωταθλητής κόσμου στη Ντόχα, τον περασμένο Φεβρουάριο) με 21.85.
Απίθανοι Χρήστου και Μακρυγιάννης
Ηταν τα φαβορί, δικαίωσαν το χαρακτηρισμό και το έκαναν μάλιστα με εμφατικό τρόπο. Ο Απόστολος Χρήστου και ο Βαγγέλης Μακρυγιάννης κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις στον τελικό των 100μ. ύπτιο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου, βελτιώνοντας το «1-3» που είχαν κάνει πριν δύο ημέρες στα 50μ., το πιο βασικό όμως είναι ότι οι χρόνοι τους ήταν εκπληκτικοί. Ο Χρήστου, που κατέκτησε το τρίτο χρυσό της καριέρας του και πρώτο στο συγκεκριμένο αγώνισμα (όπου ως τώρα είχε ένα ασημένιο και τρία χάλκινα), τερμάτισε στο εκπληκτικό 52.23, τη δεύτερη καλύτερη επίδοσή του μετά το 52.09 που είχε κάνει το 2022, στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης. Ο Μακρυγιάννης είχε δείξει ότι μπορεί να «κατέβει» τα 53 δευτερόλεπτα και το επιβεβαίωσε, συντρίβοντας το ατομικό του ρεκόρ με 52.83.
Πρόκειται για χρόνους που μπορούν να δώσουν αντίστοιχα μετάλλιο και πρόκριση στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, που ακολουθούν σε ένα μήνα στο Παρίσι. Στο Τόκιο, το χάλκινο πήγε στο 52.19 του Ράιαν Μέρφι, με τους δύο πρώτους όμως να είναι οι Ρώσοι Εβγκένι Ρίλοφ και Κλιμέντ Κολεσνίκοφ, που δεν θα αγωνιστούν στο Παρίσι (φυσικά στο ενδιάμεσο έχει βελτιωθεί πολύ ο Τόμας Τσέκον, κάτοχος εδώ και δύο χρόνια του παγκοσμίου ρεκόρ). Ο τελικός στους Ολυμπιακούς του 2021 είχε «κλείσει» πάνω από τα 53 δευτερόλεπτα.
Μέσα σε λίγα λεπτά η ελληνική αποστολή έκανε το απόλυτο «1-2» σε δύο αγωνίσματα (είχαν προηγηθεί οι Γκολομέεβ-Μπίλας στα 50μ. ελεύθερο) και έφτασε τα 16 μετάλλια στη διοργάνωση, εκ των οποίων τα πέντε είχε χρυσά. Τόσα είχε κερδίσει συνολικά η χώρα μας στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλήματων μέχρι φέτος.
Ασημέρνιος και ο Δημήτρης Μάρκος
Εξαιρετικός και ο Δημήτρης Μάρκος, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος στα 400μ. ελεύθερο και πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου.
Ο Μάρκος με ένα συγκλονιστικό τελευταίο μισό στον αγώνα, κατάφερε να πάρει το ασημένιο μετάλλιο στα 400μ. ελεύθερο με χρόνο 3:47.44
Το χρυσό πήρε ο Αυστριακός, Φέλιξ Άουμπεκ με 3:43.23, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο Ελβετός, Αντόνιο Ντζάκοβιτς με 3:47.62.