Ελλάδα, Φθινόπωρο 2022: Αποτυχημένη κυβέρνηση – Ανάπηρη Αντιπολίτευση

Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο με κύρια χαρακτηριστικά:

α) Την αλαζονεία της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ψεύδεται για την οικονομία και κατηγορεί συνεχώς την αντιπολίτευση.

Τα περισσότερα ΜΜΠ (Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας) είναι στο πλευρό της.

Κυριαρχεί η εξύμνηση του ΝΑΤΟ και η έχθρα για Ρωσσία – Κίνα.

β) Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της προπαγάνδας Μητσοτάκη είναι ο φραστικός αντιτουρκισμός (Κυρίως χλευασμός προς τον Ερντογάν, αλλά όχι μόνο προς αυτόν).

Κάποιες φορές η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι “θέλει να πετάξει την Τουρκία έξω από την Δύση” για να επωφεληθεί από τις θωπείες του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι ένα σημείο που ίσως προξενεί δυσαρέσκεια στον Στολντενμπέργκ αλλά και σε νατόφρονες πολιτικούς της Ελλάδας (π.χ. ας θυμηθούμε τις κατά καιρούς δηλώσεις Αβραμόπουλου, Ευ. Βενιζέλου κλπ).

γ) Κατά τα άλλα ο Μητσοτάκης θέλει την νίκη του ΝΑΤΟ και το διακηρύσσει. Πιστεύει στον νεοφιλελευθερισμό – νέοσυντηρητισμό και θέλει να περιορίσει απεργίες και διαδηλώσεις.

Περιφρονεί την Αντιπολίτευση και ουσιαστικά θέλει το σύστημα του “μονοκομματικού πολυκομματισμού”. Δηλαδή θα υπάρχουν μερικά κόμματα, αλλά ένα θα κυβερνά. (Είναι η θέση που είχαν προωθήσει στην Ελλάδα οι ΗΠΑ το 1958, μετά την μεγάλη άνοδο της ΕΔΑ. Στόχος ήταν να κυβερνά μόνον η ΕΡΕ. Είναι γνωστό ότι ο αστός πολιτικός Γ. Παπανδρέου αντιτάχθηκε σ’ αυτό και κατήγγειλε τις «εκλογές βίας και νοθείας» του Οκτώβρη 1961. Στις εκλογές αυτές ασκήθηκε κυβερνητική βία όχι μόνον κατά της Αριστεράς, αλλά και εναντίον της Ένωσης Κέντρου, που ήταν Κόμμα του αστικού καθεστώτος και αποδεχόταν το ΝΑΤΟ).

Πριν δούμε πως αντιδρά η Αντιπολίτευση, μια σύντομη ματιά στην Διεθνή Κατάσταση:

ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Πρόσφατα (30 Σεπτέμβρη 2022) ενσωματώθηκαν στην Ρωσσία 4 περιοχές που ανήκαν στην Νότια και Ανατολική Ουκρανία με μεγάλο ρωσσικό πληθυσμό και σημαντικές πόλεις: Ντονιέτσκ, Λουγκάνσκ, Γκορλόφκα, Μακέγιεφκα, Γιαννακιγιεβο, Μαριούπολη, Μελιτόπολη, Χερσώνα, Ενεργοντάρ, Καχόφκα κλπ.

Το ΝΑΤΟ και ο Ζελένσκι ορκίστηκαν εκδίκηση και διέταξαν τα στρατεύματα τους να επιτεθούν. Η Δύση εντείνει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσσίας, ενώ Κίνα και Ινδία αρνήθηκαν (στον ΟΗΕ) να καταδικάσουν τις ρωσσικές προσαρτήσεις.

Πρόκειται για μια σύγκρουση Ανατολής – Δύσης.

          Πάντως τα οικονομικά στοιχεία του 8μήνου 2022 διαψεύδουν τις προσδοκίες της Δύσης.

Έτσι το 8μηνο 2022 η Ρωσσία είχε αύξηση βιομηχανίας 1,5% ενώ η Ιαπωνία είχε συρρίκνωση 1,2% και η Ευρωζώνη στασιμότητα  (αύξηση 0,1%).

Εξάλλου το α΄ 6μηνο 2022 η Κίνα (παρά τα εμμονικά «lock down» για τον κορωνοϊό) είχε αύξηση ΑΕΠ 2,5%, ενώ οι ΗΠΑ είχαν συρρίκνωση 1,25%.

Δηλαδή, το α’ 6μηνο 2022 η Λ.Δ. Κϊνας κέρδισε σε ανάπτυξη 3,75% περισσότερο σε σχέση με τις Η.Π.Α.

Οι ΗΠΑ και η Δύση κάνουν ότι μπορούν για να σταματήσουν την πρόοδο της Κίνας. Με βάση τα τελικά στοιχεία, όμως, το 2021 η Λ.Δ. Κίνας παρήξε 8.537.000 GWh ηλεκτρικής ενέργειας, και οι 7 χώρες του G7 της Δύσης (σαν σύνολο) μόνον  7.700.000 GWh.

Δηλαδή το 2021 η Λ.Δ. Κίνας είχε το 110% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είχε το άθροισμα των 7 Δυτικών Μεγάλων Δυνάμεων (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρεττανία, Καναδάς). Αυτό είναι μια ακόμη ήττα της Δύσης στον οικονομικό τομέα.

Εξ άλλου το 2021 η Ρωσσία έφτασε το σύνολο της ηλεκτροπαραγωγής που είχαν μαζί Γερμανία και Γαλλία.

Επίσης το Ιράν ξεπέρασε την Μ. Βρεττανία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2021.  Το Βιετνάμ έφτασε το 80% της βρεττανικής ηλεκτροπαραγωγής (και το 40% της γερμανικής).

Σε περίπτωση που παγιωθούν οι προσαρτήσεις της Ρωσσίας θα γίνει η 4η βιομηχανική Παγκόσμια Δύναμη ξεπερνώντας την Ιαπωνία, που θα πέσει στην 5η θέση.(1η Παγκόσμια βιομηχανική Δύναμη είναι ξεκάθαρα η Λ.Δ. Κίνας, 2η σε μεγάλη απόσταση είναι οι ΗΠΑ, ενώ 3η είναι η ανερχόμενη Ινδία).

Γι’ αυτό το ΝΑΤΟ και οι υποτακτικοί του, που μισούν τους ρωσσικούς πληθυσμούς του Ντονμπάς κλπ (είναι και αριστερών φρονημάτων και αυτό τους κάνει πιο μισητούς από την Δύση), θέλουν την νίκη του Ζελένσκι, όπως πολλοί δυτικοί ιθύνοντες ήθελαν το 1936-39 την νίκη του φασίστα Φράνκο «ενάντια στους ερυθρούς της Μαδρίτης».

ΕΛΛΑΔΑ – ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ;

Το χαρακτηριστικό της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) είναι ότι αρνείται να ξεσκεπάσει τις αποτυχίες του ευρωατλαντικού καθεστώτος της Ελλάδας. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν οπαδοί του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Το «νέο ΚΚΕ», μετά την επικράτηση της υπεραριστερής γραμμής εδώ και 20 χρόνια, λέει ότι θα φύγουμε από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. «όταν θα γίνει σοσιαλιστική επανάσταση».

Στο μεταξύ ο Κυρ. Μητσοτάκης και το κατεστημένο που τον στηρίζει προβάλλουν το Μεγάλο Ψέμμα: « Η Ελλάδα αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς». Όμως με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στα 3 χρόνια (1/7/2019 – 1/7/2022) το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε 3,3% δηλαδή 1,1% σε ετήσια βάση.

          Ο πολύ χαμηλός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στα 3 χρόνια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πλήγμα για το κατεστημένο και τους ευρωπαϊστές και γι’ αυτό αποσιωπάται και από την κυβέρνηση και από την (νομιμόφρονα) αντιπολίτευση.

Εξ άλλου η βιομηχανική παραγωγή της Ελλάδας το 2022 (με βάση τα αποτελέσματα 8μήνου) είναι 4% χαμηλότερη από εκείνη του 2000 ! (βλέπε αγγλική έκδοση Bικιπαίδεια – Greece instustrial  production).

Δηλαδή, μετά 22 χρόνια συμμετοχής στην Ευρωζώνη, η Ελληνική βιομηχανία παλεύει να πιάσει το ανώτατο επίπεδο της Ελλάδας της Δραχμής !

Όμως αυτό δεν το λένε στον λαό ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Δ. Κουτσούμπας.

Τσίπρας και Ν. Ανδρουλάκης είναι υπέρ της Ε.Ε., ενώ και ο Κουτσούμπας του «νέου ΚΚΕ» έχει δηλώσει το 2016 ότι «αν βγούμε από το Ευρώ πριν την σοσιαλιστική Επανάσταση, θα είναι ζημιά για την εργατική Τάξη».

Η εφημερίδα «Εστία», σε κύριο άρθρο της στα μέσα Μάη 2021, χειροκρότησε Τσίπρα και Κουτσούμπα γιατί είναι υπέρ της Ευρωζώνης, ενώ κατηγορούσε Λαφαζάνη γιατί είναι εναντίον.

Συνολικά, στα 42 χρόνια ένταξης της Ελλάδας σε ΕΟΚ – Ε.Ε. (1/1/1981 – 31/12/2022), η μέση ετήσια αύξηση ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι 1,15%.

          Αυτό δικαιώνει πλήρως το ΠΑΣΟΚ του 1977-81, και το ΚΚΕ του 1977-85 που έλεγαν: «η ΕΟΚ θα ζημιώσει πολύ την Ελλάδα». Έτσι ακριβώς έγινε !  Αλλά πόσοι το γνωρίζουν;

Μιλώντας ο Δ. Κουτσούμπας στα Ιωάννινα (Μάρτης 2022) έκανε μια γενική αντικαπιταλιστική αναφορά: «Εδώ και μια δεκαετία, οι κάτοικοι αυτής της χώρας, μια με την καπιταλιστική κρίση, μια με την καπιταλιστική ανάπτυξη, δεν έχουν πάρει ανάσα από τα βάρη που φορτώνονται για τα κέρδη των καπιταλιστών» («Ριζοσπάστης» 19-20/3/2022).

Αυτό είναι συσκότιση της πραγματικότητας.  Πέρα από τον γενικό αντικαπιταλιστικό λόγο, πρέπει να εκλαϊκεύεται η ήττα της εξαρτημένης καπιταλιστικής Ελλάδας στον Τομέα των παραγωγικών δυνάμεων τα τελευταία 42-43 χρόνια. Αυτό όμως, το «νέο ΚΚΕ» αποφεύγει συστηματικά να το κάνει.

Ο ραδιοσταθμός του ΣΥΡΙΖΑ «στο Κόκκινο» καταγγέλλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις υποκλοπές, για την αστυνομική βία, για την φιλία με παιδεραστές (Λιγνάδης κλπ) και άλλα παρόμοια.

Όμως για την αποτυχία της Ευρωπαϊστικής πολιτικής στην οικονομία δεν μιλάει. Πώς να μιλήσει, αφού είναι υπέρ της Ε.Ε.;

Η αντιπολίτευση έχει αποδεχτεί τον εξαρτημένο ελληνικό καπιταλισμό, που καταπιέζει τα λαϊκά στρώματα. Άλλοι το λένε πιο ανοιχτά (π.χ. ΠΑΣΟΚ), άλλοι λιγότερο (π.χ. ΣΥΡΙΖΑ), άλλοι δηλώνουν αντικαπιταλιστές, κρύβοντας όμως την ζημιά που κάνει ο ευρωατλαντισμός στην Ελλάδα (π.χ. το σημερινό υπεραριστερό ΚΚΕ).

Αυτό είναι το πρόβλημα της αντιπολίτευσης.

Αυτό είναι και το πλεονέκτημα της αποτυχημένης και θλιβερής κυβέρνησης Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση απέτυχε. Αναζητείται πατριωτική αντιπολίτευση ενάντια στην Ευρωατλαντική εξάρτηση της Χώρας.

 

17 Οκτώβρη 2022                                         Γιάννης Ηλ. Εμμανουηλίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας