Ισχυρή σύσταση να κλείσουν τις θέσεις που έχουν ανοιχτές και να εγκαταλείψουν τις αγορές απηύθυνε ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής Allianz, Mohamed El-Erian.
Πιο συγκεκριμένα, λόγω του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, η διατήρηση μετρητών μπορεί να μην είναι σοφή κίνηση.
Τα υψηλότερα επίπεδα τιμών διαβρώνουν τη δύναμή τους…
Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλοί επενδυτές κατέχουν μετοχές και ομόλογα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Mohamed El-Erian, πρόεδρο του Queens’ College, του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και επικεφαλής οικονομικού συμβούλου στην Allianz SE, ίσως είναι καιρός να αλλάξουμε ταχύτητα.
«Πρέπει να βγούμε από αυτές τις στρεβλές αγορές που έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά», δήλωσε στο CNBC.
Επισημαίνεται πως τόσο η χρηματιστηριακή αγορά όσο και η αγορά ομολόγων πέφτουν τον τελευταίο καιρό, με τον El Erian να δηλώνει πως οι επενδυτές θα πρέπει να κινηθούν σε περιουσιακά στοιχεία «αποκοπής κινδύνου».
«Αυτό που μάθαμε –ξανά- από τα μέσα Αυγούστου είναι ότι μετοχές και ομόλογα μπορούν, και τα δύο, να υποχωρούν ταυτόχρονα.
Σε έναν κόσμο σαν αυτόν, πρέπει να εξετάσετε το βραχυπρόθεσμο σταθερό εισόδημα και να εξετάσετε τα μετρητά ως εναλλακτική λύση», λέει, συμπληρώνοντας:
«Μπορείτε να κρύψετε τα μετρητά σας κάτω από ένα στρώμα ή να τα βάλετε σε λογαριασμό ταμιευτηρίου. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ETF για να αξιοποιήσετε το λεγόμενο σταθερό εισόδημα βραχείας ημερομηνίας».
Ενεργειακή κρίση
«Ένα πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου καθώς οι κυβερνήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρη την Ευρώπη σπεύδουν να εφαρμόσουν μέτρα για να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από την άνοδο των τιμών της ενέργειας:
Αφορά τόσο το p όσο και το q — δηλαδή την τιμή (price) και την ποσότητα (quantity).
Για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα τις επόμενες εβδομάδες για να επηρεάσουν την ποσότητα της ενέργειας που καταναλώνεται.
Διαφορετικά, θα αποδειχθεί δύσκολο να περιοριστούν οι ανεπιθύμητες επιπτώσεις των ελέγχων των τιμών τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μεγάλες καταναλώτριες χώρες της ΕΕ, όπου είναι δύσκολο να δούμε μια εξομάλυνση χωρίς ένα σχέδιο κατανομής ενέργειας…
Ωστόσο, ένα σαφές και διαφανές αλλά σιωπηρό σχέδιο θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει.
Μακροπρόθεσμα, το q αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού — ένα ζήτημα του οποίου η λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σημαντική πολυμερή διάσταση» καταλήγει ο El Erian.