Μέρες δόξας γνώρισε το καφέ-Μαρσέιγ επί της οδού Μασσαλίας όπου σε μια εκδήλωση φίσκα από κόσμο, ο οποίος προεκτείνετο στο πεζοδρόμιο, μίλησαν οι Π. Λαφαζάνης και Λ. Χρυσανθόπουλος για το ταξίδι τους στην Αγία Πετρούπολη.
Εκδήλωση-Ενημέρωση για τις θέσεις της Ρωσίας στα Ελληνοτουρκικά, ύστερα και από τα όσα συμβαίνουν στον Πόλεμο της Ουκρανίας από τον π. Υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Πρέσβη ε.τ. Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο
Δυο άνδρες πολύ γνωστοί και έμπειροι, ο ένας από τον χώρο της πολιτικής και ο άλλος από τον χώρο της διπλωματίας προσπάθησαν προχθές σε μια εκδήλωση που έλαβε χώρα σε ένα κατάμεστο από κόσμο καφέ – στέκι διανοουμένων πίσω από τη Νομική Σχολή των Αθηνών να δώσουν μια διαφορετική οπτική γωνία των ελληνορωσικών σχέσεων με σημείο αναφοράς τον Πόλεμο στην Ουκρανία και τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στα ελληνοτουρκικά. Αναφερόμαστε στον π. Υπουργό κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και στον Πρέσβη επί τιμή κ. Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο.
Προσφάτως και ύστερα από επίσημη πρόσκληση της περιφερειακής κυβέρνησης της Ρωσίας, της Αγίας Πετρούπολης πραγματοποίησαν ταξίδι στην ιστορική πόλη όπου συμμετείχαν σε ανοικτή εκδήλωση στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου. Αναφορικά με αυτό το ταξίδι προγραμμάτισαν την ενημερωτική εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να δώσουν μια έτερη, διαφορετική από την κυρίαρχη εικόνα που προβάλλεται για τις σχέσεις Ελλάδος – Ρωσίας από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης. Περιγράφοντας τις εικόνες από την Αγία Πετρούπολη στο κοινό που τους παρακολουθούσε επεσήμαναν οτι οι Ρώσοι που συνάντησαν ήταν συγκινημένοι και τους μετέφεραν μήνυμα φιλίας.
Στο Diplomatic Point επιθυμούμε να εκφράζονται ελεύθερα όλες οι απόψεις, να διαβάζονται από τους αναγνώστες μας και να κρίνουν οι ίδιοι πρόσωπα και καταστάσεις. Παρακολουθήσαμε αυτήν την εκδήλωση, είδαμε και ακούσαμε μια διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων και παραθέτουμε τα πιο σημαντικά από όσα ειπώθηκαν εκεί.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης. Αφού έκανε μια σύντομη περιγραφή των όσων έλαβαν χώρα στις εκδηλώσεις της Αγίας Πετρούπολης, όπου ήταν προσκεκλημένοι με τον κ. Χρυσανθόπουλο εστίασε στο φλέγον για την Ελλάδα θέμα της στάσης της Ρωσίας σε σχέση με την χώρα μας, το Αιγαίο, την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα.
«Ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος λόγω των επεκτατικών επιδιώξεων της Τουρκίας» σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης για να συνεχίσει λέγοντας: «Η Ρωσία ήταν και παραμένει το πιο βασικό στήριγμα για τα Εθνικά μας συμφέροντα για το Αιγαίο και την Κύπρο και στην Ελλάδα δεν θέλαμε να τα αξιοποιήσουμε. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ έχει πει ότι στο Αιγαίο να εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Αλλά εδώ, δεν ήθελαν να ακούσουν ακόμα και αν ήταν ζωτικό για την υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας.»
Εν συνεχεία, τόνισε: «Εάν δεν υπήρχε η Ρωσία, η Κύπρος θα ήταν μια Τουρκική σατραπεία. Το Σχέδιο Ανάν εισήχθη από τις ΗΠΑ. Εάν το Σχέδιο ψηφιζόταν από το Συμβούλιο Ασφαλείας τότε ο Κυπριακός λαός και ο Παπαδόπουλος δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν ενάντια στο Συμβούλιο Ασφαλείας.» Επισημαίνοντας τον ρόλο της Ρωσίας επί του Σχεδίου υπογράμμισε: «Η Ρωσία έβαλε βέτο. Τρία βέτο είχε βάλει η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ένα για τη Σερβία και δυο για την Κύπρο.» Λίγο αργότερα συμπλήρωσε σχετικά με το δίλλημα που ήταν τότε: «Είτε ανεξάρτητο Κυπριακό κράτος ή θα φύγουν οι ειρηνευτικές δυνάμεις».
«Με τον Πόλεμο στην Ουκρανία έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι η Ρωσία θα έκανε αεροπορική σύνδεση με τα Κατεχόμενα. Δεν ήταν αληθές, έχει αποδειχθεί ότι ήταν ψέμα, όπως ψέμα ήταν ότι η Ρωσία θα αναγνώριζε το ψευδοκράτος» σχολίασε ο κ. Λαφαζάνης υπενθυμίζοντας μετά στους ακροατές το πιο σημαντικό ίσως στοιχείο υπέρ της Ελλάδος σε σχέση με τη στάση της Ρωσίας στο Αιγαίο: «Η Ρωσία δεν θέλει σε καμία περίπτωση το Αιγαίο στην Τουρκία που ήδη έχει τα Στενά». Παράλληλα συμπλήρωσε: «Η Ρωσία καταλαβαίνει ότι η Τουρκία θέλει να γίνει περιφερειακή δύναμη αλλά και για τα δικά της συμφέροντα, δεν θέλει την Τουρκία να ηγεμονεύει στην Ανατολική Μεσόγειο.» Επιπροσθέτως, αναφορά έγινε και στην πολιτική του επιτήδειου ουδέτερου που εξυπηρετούσε την Τουρκία.
Για τον Πόλεμο στην Ουκρανία, πρόσθεσε πως είναι πιο κρίσιμος και από τη μάχη που έδωσε η Ρωσία στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς τότε η Ρωσία είχε στηρίγματα (υπογράμμισε πως η νίκη στον Β΄ ΠΠ οφείλεται στην ηρωϊκή θυσία του Ρωσικού λαού), τώρα δεν έχει και αγωνίζεται με 42 χώρες της Δύσης λέγοντας: «Ζούμε τον υπό εξέλιξη 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο». Δίνοντας μια ακόμα διάσταση των τεκταινομένων στην Ουκρανία εκτίμησε πως: «Στόχος είναι να αποδυναμωθεί η Ρωσία, στην πορεία να ηττηθεί και να την τεμαχίσουν. Το διακύβευμα είναι η ηγεμονία του Αγγλοσαξωνικού μπλοκ. Δεν είναι η Κίνα ο στόχος που λένε. Η Ρωσία είναι ο μέγας στόχος.» Λίγο αργότερα και σχετικά με τον ΝΑΤΟ παρατήρησε ότι: «Κλιμακώνεται μέρα με την μέρα η εμπλοκή του ΝΑΤΟ».
Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Λαφαζάνη τον λόγο πήρε ο κ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Πρέσβης ε.τ. «Υποστηρίζουμε την Ελλάδα» είπε ξεκινώντας ο κ. Χρυσανθόπουλος και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα πρέπει να έχει μια ισορροπία σε σχέση με τη Ρωσία για τα Εθνικά μας συμφέροντα.»
Αφού μίλησε και αυτός για τις εμπειρίες που είχαν από τις εκδηλώσεις που συμμετείχαν στην Αγία Πετρούπολη και τις ανταλλαγές απόψεων με τους Ρώσους ακολούθως εστίασε στην Ελλάδα και στην έλλειψη προετοιμασίας του λαού για ένα ενδεχόμενο πυρηνικό πλήγμα. Ο Πρέσβης ε.τ. τονίζοντας πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει έναν πόλεμο που θα προκληθεί είτε από την Τουρκία είτε από την Ουκρανία, αναρωτήθηκε για το τι έχουν κάνει οι αρχές Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας ως προς τις ετοιμασίες αντιμετώπισης ενός πιθανού πυρηνικού χτυπήματος στην Ελλάδα. «Πρέπει να μας πουν που είναι τα καταφύγια, πως θα χρησιμοποιηθεί το μετρό. Όλες οι σήραγγες στην επαρχία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια.» Κλείνοντας την ομιλία του ευχήθηκε, αυτό που ευχόμαστε όλοι, να αποφύγουμε ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα που θα κατέστρεφε την ανθρωπότητα.
Αφού ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες, τον λόγο πήραν οι ακροατές εκφράζοντας θέσεις, απόψεις αλλά και συγχαίροντας τους δυο κυρίους για την ενημερωτική εκδήλωση.
Τα όσα ακούσαμε από τον κ. Λαφαζάνη αλλά και τον κ. Χρυσανθόπουλο μας έδωσαν την αφορμή να τους απευθύνουμε κάποιες προσωπικές ερωτήσεις αφού περιμέναμε πρώτα να αραιώσει ο κόσμος.
Συνομιλώντας με τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη για την στάση της Ρωσίας σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά του ζητήσαμε να μας δώσει την εκτίμησή του για το άμεσο μέλλον.
Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Είναι λάθος από την ελληνική πλευρά να χρεώνεται η Ρωσία ως σύμμαχος της Τουρκίας. Η Ρωσία και η Τουρκία δεν έχουν κοινά συμφέροντα τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμη βάση. Σε μακροπρόθεσμη οπωσδήποτε δεν έχουν. Συγκυριακά λόγω των διαφοροποιήσεων της Τουρκίας σε σχέση με το Δυτικό μπλοκ υπάρχει μια συνεργασία Τουρκίας και Ρωσίας και ένα καλύτερο κλίμα στις σχέσεις τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ρωσία συντάσσεται με τις θέσεις της Τουρκίας, τις επεκτατικές θέσεις της Τουρκίας για το Αιγαίο ούτε συντάσσεται με τις βλέψεις που έχει στην Κύπρο. Αντίθετα, η Ρωσία συνεχίζει να υποστηρίζει την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο και οπωσδήποτε αντιτάσσεται σε κάθε επεκτατική διάθεση της Τουρκίας είτε στην Αμμόχωστο είτε στην ελεύθερη Κύπρο. Η Ρωσία παραμένει ένα στήριγμα για τα εθνικά μας συμφέροντα και το κάνει αυτό φυσικά όχι μόνο λόγω των παραδοσιακών ιστορικών φιλικών σχέσεων που έχουμε αλλά το κάνει και για τα δικά της ιδιαίτερα συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Επομένως, αντί να ακολουθούμε μια πολιτική αντιρώσικη η οποία δεν βοηθάει καθόλου την Ελλάδα και δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση μας σε όφελος της Τουρκίας δυστυχώς, αντί να κάνουμε αυτήν την πολιτική οφείλουμε να κάνουμε μια μεγάλη στροφή φιλίας και συνεργασίας με την Ρωσία η οποία μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια κυριολεκτικά για τη βουλιμία της Τουρκίας ιδιαίτερα στο επόμενο διάστημα όπου φοβάμαι ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για πόλεμο και αναζητά την κατάλληλη αφορμή για αυτό.»
Ευχαριστώντας τον κ. Λαφαζάνη για τα όσα ενδιαφέροντα μας είπε απευθυνθήκαμε στον Πρέσβη επί τιμή κ. Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο. Αναφέρουμε πως το διπλωματικό του παρελθόν είναι πλούσιο εμπειριών καθώς διετέλεσε Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, στην Ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στην Πρεσβεία του Πεκίνου, ήταν ο Πρώτος Έλληνας πρέσβης στην Αρμενία (το 1993), πρέσβης στη Βαρσοβία και στην Οττάβα. Υπήρξε Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Διμερών Σχέσεων στο ΥΠΕΞ, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Παρευξείνιας Συνεργασίας με έδρα την Κωνσταντινούπολη (2006-2012).
–Κύριε Πρέσβη, πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει στόχος πυρηνικού πολέμου;
Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος: «Εάν γίνει πυρηνικός πόλεμος, ασφαλώς. Με τη βάση που έχουμε στην Αλεξανδρούπολη.»
-Λόγω των αμερικανικών βάσεων είμαστε στόχος για την Ρωσία;
Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος: «Ναι. Εάν δεν είχαμε τους Αμερικάνους, θα μπορούσαμε να την είχαμε γλυτώσει».
-Η Ρωσία όμως δεν είναι φίλη μας;
Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος: «Ο λαός είναι φίλοι μας αλλά μέχρι ενός σημείου. Από τη στιγμή που έχουμε βάσεις αμερικάνικες στην Αλεξανδρούπολη που στέλνουν όπλα στην Ουκρανία, η κυβέρνηση στη Ρωσία θα κοιτάξει τα συμφέροντά της.»
-Άρα, όχι μόνο η βάση της Αλεξανδρούπολης αλλά οπουδήποτε υπάρχει βάση στην Ελλάδα, όπως και στη Σούδα, είναι ένας πιθανός στόχος;
Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος: «Ναι και στη Σούδα.»
-Συνεπώς, ο ελληνικός λαός να αρχίσει να ενημερώνεται ως προς τους τρόπους προστασίας από όπλα μαζικής καταστροφής σε μια ενδεχόμενη επίθεση;
Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος: «Το κράτος θα πρέπει να το κάνει αυτό. Η Πολιτική Προστασία. Για παράδειγμα, το μετρό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταφύγιο αλλά θα πρέπει να γίνουν εγκαταστάσεις στο μετρό. Θα έπρεπε να τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες και ο κόσμος σε περίπτωση που χρειαζόταν να ετοίμαζε σακούλες με φαγητό δυο ημερών.»
-Από αυτά που είδατε με το ταξίδι σας στην Ρωσία, τι αντιληφθήκατε; Επίκειται άμεσα πυρηνική εξέλιξη;
Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος: «Όχι. Αλλά εάν προχωρήσει η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, θα είναι αναπόφευκτο. Αλλά παρατηρείται ότι η Αμερική κάνει λιγάκι πίσω και λένε ότι δεν είναι η στιγμή τώρα κατάλληλη. Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο. Πριν από μερικές μέρες, έλεγαν ότι μπήκε η ταχεία διαδικασία για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και αυτό θα ήταν θάνατος για την Ευρώπη και την ανθρωπότητα.»
-Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, πότε θα έχουμε το μεγάλο γεγονός;
Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος: «Είναι χάλια τα πράγματα. Θα γίνει κάποια σύγκρουση. Οι Τούρκοι θα θέλουν να εκμεταλλευτούν μια αναστάτωση που θα γινόταν στην Ουκρανία οπότε όλος ο κόσμος, η παγκόσμια κοινή γνώμη θα είναι στραμμένη στην Ουκρανία και έτσι, ένα πιθανό επεισόδιο στην Ελλάδα με ένα ή δυο νησιά, θα είναι ψιλοπράγματα για την ανθρωπότητα. Αυτό περιμένουν.»
-Δηλαδή μόλις η διεθνής κοινή γνώμη είναι απασχολημένη αλλού και δεν θα προσέχει εδώ, τότε να περιμένουμε το συμβάν και η Τουρκία να το παρουσιάσει ως ευθύνη της Ελλάδος;
Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος: «Δεν θα το παρουσιάσει έτσι η Τουρκία, γιατί δεν τους νοιάζει. Θα λένε, εμείς πήραμε τα νησιά. Έτσι έκαναν και με την εισβολή στην Κύπρο το ΄74. Όταν έγινε η εισβολή στην Κύπρο, δεν υπήρχε κυβέρνηση στην Αμερική, με την παραίτηση του Νίξον με το Watergate. Ουσιαστικά ο Κίσινγκερ ήταν που χειρίστηκε το Κυπριακό τότε. Το εκμεταλλεύτηκαν αυτό οι Τούρκοι.»
-Η Ελλάδα είναι έτοιμη για ένα πολύ σοβαρό συμβάν με την Τουρκία;
Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος: «Θέλω να ελπίζω πως είναι.»
-Ελπίζουμε αλλά δεν είμαστε σίγουροι;
Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος: «Η δουλειά της Ελλάδος είναι να είναι έτοιμη. Αλλά δεν είμαι Στρατηγός για να πω. Σίγουρα όμως θα χρειαζόταν και μια λαϊκή υποστήριξη.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω κάτι. Το καλοκαίρι στις 24 Ιουλίου προσπάθησα να οργανώσω μια διαδήλωση με ευκαιρία την 58η επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, εναντίον της Τουρκικής επιθετικότητας και ήταν αδύνατον. Έλεγαν ότι είναι καλοκαίρι, κάνει ζέστη και ο κόσμος πάει για μπάνια στη θάλασσα.»
-Ποιοι δεν ήθελαν να γίνει;
Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος: «Όλοι. Έλεγαν ότι επειδή ήταν καλοκαίρι θα αποτύχει. Τους είπα ότι οι Τούρκοι καλοκαίρι εισέβαλλαν στην Κύπρο. Εάν είχαν εισβάλλει χειμώνα τότε θα το προτείναμε να γινόταν χειμώνα.
Για αυτό θεωρώ πως τα μέτρα Πολιτικής Προστασίας θα ξυπνήσουν τον κόσμο λιγάκι. Να αρχίσουν να συνειδητοποιούν πως κάτι γίνεται, αυτό θα ήθελα να τονίσω. Όσο καλοπερνάνε, και βλέπουν τηλεόραση, δεν συμμετέχει κανείς. Το ΄40 ο κόσμος ήξερε που ήταν τα καταφύγια στην Αθήνα γιατί είχε ειδοποιηθεί ο πληθυσμός ότι υπάρχει ενδεχόμενο πολέμου και δεν έγινε πανικός καθώς η κυβέρνηση τότε το έκανε ήσυχα και σταδιακά.»
-Όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και τις εξελίξεις με το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο, ποια είναι η εκτίμησή σας;
Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος: «Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό. Οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται για το τι θα πουν οι Αμερικάνοι και η Ευρωπαϊκή Ένωση το δήλωσαν ήδη ότι εμείς θα κάνουμε την δουλειά μας. Είναι πολύ κρίσιμο θέμα εάν αρχίσουν οι γεωτρήσεις στα δικά μας τα χωρικά ύδατα, έξω από την Κρήτη, εκεί η Ελλάδα οφείλει να χτυπήσει. Τώρα εάν η κυβέρνηση θα χτυπήσει αυτό είναι ένα άλλο θέμα.»
– Πως σας φαίνεται η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος: «Καλή είναι στις δηλώσεις, κακή είναι στις κυρώσεις και εκεί φταίνε οι ελληνικές κυβερνήσεις και η κυπριακή κυβέρνηση, θα έπρεπε να είχαν επιμείνει στις κυρώσεις από την αρχή. Υπάρχει τελωνειακή ένωση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, και η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο. Από τη στιγμή που δεν αναγνωρίζει ένα κράτος μέλος δεν καταλαβαίνω πως προχωράει. Εκεί θα έπρεπε να είχαμε επιμείνει εμείς.»
-Εάν έχουμε επεισόδιο με την Τουρκία, θα έρθει η Ευρωπαϊκή Άμυνα να βοηθήσει; Αυτοί που δηλώνουν σύμμαχοι; Ή μόνοι μας θα είμαστε;
Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος: «Δεν νομίζω. Πρέπει όμως να είμαστε μόνοι μας γιατί εάν πολεμήσουμε μόνοι μας τότε θα έρθουν οι άλλοι. Να μην βασιζόμαστε στους άλλους.»
Αφού χαιρετήσαμε και ευχαριστήσαμε τον κ.Χρυσανθόπουλο για τις εκτιμήσεις που μοιράστηκε μαζί μας, αποχωρήσαμε.
Αποχωρήσαμε προβληματισμένοι από τα όσα ακούσαμε, με έκδηλη την ανησυχία μας για το ενδεχόμενο να είμαστε ένας πυρηνικός στόχος. Στη σκέψη μας φέραμε την γεωγραφική θέση της Ελλάδος στον παγκόσμιο χάρτη. Είναι το σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών και αυτή η θέση της στο χάρτη είναι που την έκανε να είναι τόσο ξεχωριστή και να διαπρέψει δια μέσου των αιώνων. Αυτή η θέση της ήταν η ευλογία της και η κατάρα της ταυτόχρονα, για να μην έχει ποτέ ησυχία αυτός ο πονεμένος ελληνικός λαός και να χύνει το αίμα του ποτίζοντας τα ιερά τούτα χώματα…
Ευχόμαστε να πρυτανεύσει η λογική στα μυαλά όχι αυτών που έχουν το χέρι στο “κουμπί” αλλά στα μυαλά αυτών που δίνουν τις εντολές σε αυτούς που έχουν το χέρι στο “κουμπί” για το καλό της ανθρωπότητας…
φωτ. Από δεξιά ο π. Υπουργός κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Πρέσβης επί τιμή κ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος
Επιμέλεια: Συντακτική ομάδα Diplomatic Point