Εκδίκηση Γ.Πριγκόζιν:Μαζικές εκκαθαρίσεις “διεφθαρμένων φιλονατοϊκών” στο ρωσικό ΥΠΑΜ

1016

Ο φάκελος που είχε δόσει στον Πούτιν!

Eπιβεβαιώνονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με τον καταλυτικό ρόλο που έχει διαδραματίσει ο ιδρυτής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, Γ. Πριγκόζιν, στην αλλαγή φρουράς στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας αλλά και στο πρόσφατο κύμα συλλήψεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Μένει να δούμε αν θα ολοκληρωθεί η “συμφωνία” Πριγκόζιν-Πούτιν και ο “Στρατηγός Αρμαγεδδών” Σ.Σουροβίκιν θα γίνει ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ της Ρωσίας. O χρόνος του Β.Γκερασίμοφ τελειώνει μετά τις πρόσφατες εκκαθαρίσεις αξιωματικών του στενού πυρήνα του.

Θα έχει ενδιαφέρον αν βγει προ τα έξω η πληροφορία πως οι “συλληφθέντες σαμπόταραν την πολεμική προσπάθεια του ρωσικού Στρατού και είχαν φιλοΝΑΤΟϊκές προσεγγίσεις”.

Επισήμως, αυτή ήταν η κύρια κατηγορία του Γ.Πριγκόζιν και πολλών άλλων στη Μόσχα οι οποίοι τόνιζαν πως υπάρχει “φιλοΝΑΤΟϊκός κύκλος στο ρωσικό ΥΠΑΜ που δεν επιθυμεί ολοκληρωτική νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία για διαφόρους λόγους”.

Λέγονταν ότι οι κύκλοι αυτοί δεν επιθυμούσαν την ισχυροποίηση του Β.Πούτιν ενώ επεδίωκαν μια συμφωνία ΝΑΤΟ-Ρωσίας με συνθηκολόγηση της Μόσχας!

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι κατηγορίες ήταν πολύ βαριές.

Aν όλα αυτά επιβεβαιωθούν, τότε το συγκρουσιακό σκηνικό ΝΑΤΟ-Ρωσίας αλλάζει ριζικά. Το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να περιμένει οποιαδήποτε συμφωνία παρά μόνο κλιμάκωση…

Τsargrad: Ο Πριγκόζιν σχετίζεται με τις εκκαθαρίσεις!

Ο Πριγκόζιν, φαίνεται πως σχετίζεται με τις πρόσφατες συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αναφέρει η Tsargrad επικαλούμενη πηγή, που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. Το Tsargrad είναι γνωστό για τις θέσεις του υπέρ του Κρεμλίνου.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον B. Πούτιν, ο Πριγκόζιν φέρεται να είχε ενημερώσει τον Ρώσο πρόεδρο για την πραγματική κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Το ερώτημα σχετικά με την ανάγκη αλλαγής της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας προέκυψε τον Δεκέμβριο του 2022, όταν ο ιδρυτής της Wagner έκανε ορισμένες επιθετικές δηλώσεις εναντίον της.

Ο ιδρυτής της Wagner χρησιμοποίησε προκλητικές μεθόδους για να προσελκύσει την προσοχή του Ρώσου ηγέτη.

Μάλιστα είχε καταφερθεί με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις εναντίον του πρώην υπουργού Άμυνας, Σ. Σοιγκού.

Η συνάντηση με τον Πούτιν στις 29 Ιουνίου 2023 στο Κρεμλίνο

Μετά από εκείνη την εξέλιξη, ο ίδιος και οι διοικητές της Wagner είχαν συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο.

Η συνάντηση με τον Πούτιν πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου 2023 στο Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ν.Πεσκόφ, είχε δηλώσει ότι ο Πούτιν κάλεσε 35 άτομα από την ηγεσία της Wagner και εξήρε τις ενέργειες της εταιρείας στο μέτωπο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πριγκόζιν όχι μόνο παρουσίασε την εκδοχή του για την κατάσταση στον Πούτιν αλλά του έδωσε επίσης ένα αρχείο με έγγραφα σχετικά με την πραγματική κατάσταση στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Μεταξύ άλλων, ο Πριγκόζιν φέρεται να ενημερώθηκε όχι μόνο από τους διοικητές της Wagner αλλά και από εκπροσώπους άλλων μονάδων των ρωσικών δυνάμεων.

Το μπαράζ συλλήψεων στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Μια σειρά διώξεων υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργού Άμυνας ξεκίνησε τον Απρίλιο 2024 με τη σύλληψη του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Timur Ivanov για δωροδοκία.

Τον Μάιο 2024, ο Yury Kuznetsov επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης προσωπικού του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, συνελήφθη.

Δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη του Kuznetsov, ο Ivan Popov, πρώην διοικητής της 58ης Στρατιάς των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και ο Vadim Shamarin, επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης επικοινωνιών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, συνελήφθησαν επίσης.

Ωστόσο, δεν ήταν μόνο ο αντιστράτηγος, καθώς λίγες ώρες αργότερα ήρθε η είδηση ότι ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στον τομέα των προμηθειών, ο Βλαντιμίρ Βερτελέτσκι, έχει επίσης τεθεί υπό κράτηση.

Σύμφωνα με τη Ρωσική Επιτροπή Ερευνών, κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας κατά την εκτέλεση κρατικής εντολής.

Ωστόσο, αλλαγές υπήρξαν και στην κορυφή του υπουργείου. Σε έναν πρόσφατο ανασχηματισμό, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αντικατέστησε τον επί 12 χρόνια υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού με τον τεχνοκράτη οικονομολόγο, Αντρέι Μπελούσοφ. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ευρέως ως μια προσπάθεια του Κρεμλίνου να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του ρωσικού στρατού και να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

«Στον Σοϊγκού δόθηκε μια νέα θέση εργασίας, αυτή του γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Όσο για τον ανώτερο του Βαντίμ Σαμαρίν, τον Βαλερί Γκερασίμοφ, προς το παρόν παραμένει αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Αλλά οι υψηλού προφίλ συλλήψεις στο υπουργείο και το γενικό επιτελείο αντανακλούν άσχημα στη στρατιωτική ηγεσία που κατευθύνει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», προσθέτει ο Στηβ Ρόζενμπεργκ.

Όλοι κατηγορούνται για υπεξαίρεση και δωροδοκία αντίστοιχα.

Τί ανέφερε το BBC

Την προτροπή του άλλοτε ισχυρού άνδρα της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος ασκούσε δριμεία κριτική στη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και μάλιστα είχε οργανώσει και την αποτυχημένη ανταρσία με την πορεία προς τη Μόσχα, φαίνεται ότι ακολουθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Πριν από ένα χρόνο ο ηγέτης της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε επικρίνει δημοσίως τους στρατιωτικούς αρχηγούς. Είχε κατηγορήσει τα ανώτερα στελέχη για ανικανότητα και διαφθορά και τα κατηγόρησε για τις αποτυχίες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία»

Στην ανάλυσή του ο δημοσιογράφος του BBC, ειδικός σε ζητήματα της Ρωσίας, Στηβ Ρόζενμπεργκ, σημειώνει πως «όταν ένας κορυφαίος αξιωματούχος της άμυνας συλλαμβάνεται στη Ρωσία, αυτό είναι ενδιαφέρον», αλλά «όταν πέντε υψηλόβαθμα στελέχη από τον τομέα της άμυνας συλλαμβάνονται σε λιγότερο από ένα μήνα», τότε μιλάμε για «εκκαθάριση».

Η τεράστια ειρωνεία και ο Πριγκόζιν

Σύμφωνα με τον ίδιο σε όλο αυτό το σκηνικό με τις εκκαθαρίσεις υπάρχει «μια τεράστια ειρωνεία».

Ήταν πριν από ένα χρόνο όταν ο ηγέτης της μισθοφορικής ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν «είχε επικρίνει δημοσίως τους στρατιωτικούς αρχηγούς. Είχε κατηγορήσει τα ανώτερα στελέχη για ανικανότητα και διαφθορά και τα κατηγόρησε για τις αποτυχίες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Ο Πριγκόζιν είχε εστιάσει την οργή του ιδιαίτερα στον Σεργκέι Σοϊγκού και τον Βαλερί Γκερασίμοφ και είχε απαιτήσει την αντικατάστασή τους».

«Η δημόσια διαμάχη ξέφυγε από τον έλεγχο, οδηγώντας σε 24ωρη ανταρσία. Μαχητές της Wagner κατέλαβαν βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη νότια Ρωσία και άρχισαν να βαδίζουν προς τη Μόσχα. Ήταν μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για την εξουσία του Κρεμλίνου. Αλλά ο κύριος στόχος της ήταν να παραμερίσει τα ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια της χώρας. Απέτυχε. Ο πρόεδρος Πούτιν τάχθηκε στο πλευρό των στρατιωτικών αρχηγών του. Ο Πριγκόζιν έχασε τη μάχη για την εξουσία με τον Σοϊγκού και τον στρατηγό Γκερασίμοφ. Και, λίγο αργότερα, έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα», προσθέτει ο αναλυτής του BBC.

Εκκαθάριση στον στρατό ένα χρόνο μετά

Ωστόσο, ένα χρόνο μετά την ανταρσία του Πριγκόζιν, όπως επισημαίνει ο Ρόζενμπεργκ έχει ξεκινήσει μια εκκαθάριση του στρατού που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο.

«Αυτό μας λέει κάτι για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος δείχνει αποστροφή στο να ενεργεί υπό πίεση. Αν τον διατάξετε να απολύσει έναν υπουργό ή έναν στρατηγό του στρατού, είναι απίθανο να συμφωνήσει αμέσως. Δεν του λένε τι να κάνει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Πούτιν δεν θα ενεργήσει, αλλά ότι θα το κάνει σε μια στιγμή της επιλογής του», προσθέτει.

«Αυτό που δεν είναι σαφές είναι πόσο μακριά θα φτάσει αυτή η εκκαθάριση του ρωσικού στρατού. Πόσοι ακόμα ανώτεροι αξιωματούχοι θα καταλήξουν πίσω από τα κάγκελα. Ο πρώην διοικητής της 58ης στρατιάς της Ρωσίας, υποστράτηγος Ιβάν Ποπόφ, συνελήφθη αυτή την εβδομάδα ως ύποπτος για απάτη ευρείας κλίμακας. Πέρυσι είχε ανακοινώσει ότι είχε εκδιωχθεί αφού παραπονέθηκε στους στρατιωτικούς ηγέτες για τα προβλήματα στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία», καταλήγει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας