ΕΕ: «Συμφωνία επί της αρχής» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Ουκρανία-Μολδαβία!

662

Τα φερέφωνα των ΗΠΑ, δηλαδή οι κυβερνήσεις της ΕΕ, λένε ναι στην ένταξη δυο χωρών που δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση , αλλά φυσικά οι διαταγές των Αμερικανών επικυρίαρχων δεν αμφισβητούνται. ”Φαιό νταμάρι και πεδίο βολής φτηνό”….ολάκερη η Ευρώπη 

  Π.Δ.

H βελγική προεδρία του ευρωπαϊκού συμβουλίου ανακοίνωσε ότι οι πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε «συμφωνία επί της αρχής» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, οι οποίες θα ξεκινήσουν την 25η Ιουνίου!

«Οι πρεσβευτές συμφώνησαν επί της αρχής στο πλαίσιο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Η βελγική προεδρία θα συγκαλέσει τις πρώτες διακυβερνητικές διασκέψεις την 25η Ιουνίου», ανέφερε η πηγή αυτή.

 

Η απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί επίσημα σε υπουργικό συμβούλιο την 21η Ιουνίου. Στην Ολλανδία, θα χρειαστεί το πράσινο φως του κοινοβουλίου.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ άνοιξαν τον δρόμο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία στα μέσα Δεκεμβρίου.

Όμως η Ουγγαρία φρέναρε ως τώρα την επίσημη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, επιχειρηματολογώντας πως δεν εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις γι’ αυτό.

Η Κομισιόν από την πλευρά της έκρινε την 7η Ιουνίου πως η Ουκρανία και η Μολδαβία εκπλήρωσαν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από το Κίεβο ιδίως μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της κυριαρχίας ολιγαρχών στην οικονομία. Ζητούσε επίσης μέτρα ώστε να αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα οι μειονότητες, κάτι που απαιτούσε επίμονα η Βουδαπέστη, εξαιτίας της παρουσίας ουγγρικής κοινότητας στην Ουκρανία.

Η ΕΕ έδωσε τον Ιούνιο του 2022 στην Ουκρανία καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη, χειρονομία με μεγάλη συμβολική αξία για το Κίεβο, μερικούς μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη Ρωσία· ταυτόχρονα, παραχώρησε το ίδιο καθεστώς στη γειτονική Μολδαβία.

Η έναρξη διαπραγματεύσεων είναι απλά το πρώτο στάδιο στη μακρά και επίπονη ενταξιακή διαδικασία.

Η ενδεχόμενη εισδοχή στην ΕΕ της Ουκρανίας, θα αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα για τις Βρυξέλλες καθώς είναι μία χώρα κατεστραμμένη από τον πόλεμο, το 50% του ορυκτού της πλούτου έχει περάσει υπό ρωσικό έλεγχο, ο πληθυσμός της έχει μειωθεί στα 25 με 30 εκατομμύρια από τα 45 που ήταν πριν την έναρξη πολέμου και πρόκειται για το πιο διεφθαρμένο ευρωπαϊκό κράτος.

 

Στην πραγματικότητα η Ουκρανία δεν τηρούσε καμιά προϋπόθεση για να ξεκινήσουνε οι διαδικασίες αυτές αλλά εννοείται πως έγινε παράκαμψη όλων των κανόνων για να ικανοποιηθεί κυρίως η γεωπολιτική απαίτηση των ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας