EE: Γιατί προχωρεί σε επιδοτήσεις ύψους δισ.€ για την παραγωγή ημιαγωγών

538
για την παραγωγή ημιαγωγών

Στις 8 Φεβρουαρίου θα κατατεθεί την πρόταση της μέσω του νομοσχεδίου «Chips Act»

Προκειμένου να αντιμετωπίσει την έλλειψη σε ημιαγωγούς και τα προβλήματα που έφεραν στην παγκόσμια παραγωγή προϊόντων που είναι βασικά εξαρτήματα για την λειτουργία τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρτίζει σχέδια για να χορηγήσει μέσω κρατικής βοήθειας δισ. ευρώ, για την κατασκευή μονάδων παρασκευής τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2022.

Τετραπλασιασμός της παραγωγής

Πέρυσι, οι Βρυξέλλες έθεσαν έναν μεγαλόπνοο στόχο να κατασκευάζει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών έως το 2030, θέλοντας να καταστεί εκ των ηγέτιδων δυνάμεων στη συγκεκριμένη αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό και με τη ζήτηση να αυξάνεται διαρκώς, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von del Leyen, την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή πρέπει να τετραπλασιασθεί.

Επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής

Η Ε.Ε. στις 8 του ερχόμενου Φεβρουαρίου θα καταθέσει την πρόταση της μέσω του νομοσχεδίου «Chips Act», του οποίου βασικός στόχος αποτελεί η προσέλκυση επενδύσεων για τα επονομαζόμενα έργα, «mega fabs».
Μιλώντας  την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2022 σε δημοσιογράφους, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικών Αγορών, Thierry Breton, τόνισε ότι οι ενδιαφερόμενοι για να εξασφαλίσουν κάποια χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι κορυφαίοι στην Ευρώπη, να διασφαλίσουν την προμήθεια των ημιαγωγών και να δεσμευθούν για μελλοντικές επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής.

Όπως ο Biden στις ΗΠΑ

Δεν διευκρίνισε πόσα κεφάλαια θα διαθέσει η Ε.Ε. για να στηρίξει τα σχέδιά της, ωστόσο το συνολικό ύψος της επιχορήγησης θα είναι παρόμοιο με αυτό που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Biden, ύψους 52 δισ. δολαρίων.
Όπως ξεκαθάρισε, η κρατική βοήθεια δεν θα είναι δωρεάν και δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, πέρα ότι στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται «εργαλεία» που θα εξασφαλίζουν την προμήθεια των ημιαγωγών σε περιόδους κρίσης.
Πηγές με γνώση επί του θέματος, δήλωσαν ότι σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, η Ε.Ε. θα μπορούσε να απαιτήσει από μια εταιρεία να δώσει προτεραιότητα στην παραγωγή ορισμένων προϊόντων που σχετίζονται με την κρίση, ανεξάρτητα από το εάν αυτό θα προκαλούσε επιπλοκές σε άλλες παραγγελίες.

Η ροή της πληροφόρησης και η γεωπολιτική διάσταση

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να απαιτούν νομικά από τις εταιρείες να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα αποθέματα, τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης και την ικανότητα παραγωγής τους στην περίπτωση που έχουν λάβει δημόσια χρηματοδότηση.
Ο Breton υποστήριξε ότι οι επενδύσεις αυτές θα μειώσουν την εξάρτηση της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ και την Ασία για ημιαγωγούς.
«Εάν μπορούμε να επιτύχομε κάτι στην καινοτομία, την τιμή, την ταχύτητα, θα είμαστε σε καλύτερη θέση από πλευράς εξάρτηση στον σημερινό κόσμο», υπογράμμισε ο Breton
«Αυτή είναι η νέα γεωπολιτική διάσταση στις αλυσίδες εφοδιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας