Ένα μόνο δείγμα, χαρακτηριστικό του πως το Ισραήλ ορίζει τον όρο ”τρομοκρατία” συλλαμβάνοντας μικρά παιδιά και κρατώντας τα επί μακρόν στις φυλακές, σε συνθήκες Άουσβιτς!
Στην ανατολική Ιερουσαλήμ, κατεχόμενη από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967„το οικογενειακό σπίτι της στη συνοικία Μπέιτ Χανίνα, η Μάρα Μπακίρ, 24 ετών, που πέρασε οκτώ χρόνια στη φυλακή για ‑όπως αναληθώς την κατηγόρησαν οι ισραηλινοί- απόπειρα δολοφονίας ισραηλινού συνοριοφύλακα, έδινε χτες Παρασκευή 24/11 ‑ημέρα της απελευθέρωσής της- τη μια συνέντευξη πίσω από την άλλη.
«Είμαι ευτυχής, αλλά η απελευθέρωσή μου έγινε με τίμημα το αίμα των μαρτύρων», είπε, αναφερόμενη στους χιλιάδες Παλαιστίνιους που έχουν χάσει τη ζωή τους στους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. «Πέρασα το τέλος της παιδικής μου ηλικίας και την εφηβεία μου στη φυλακή, μακριά από τους γονείς μου (…) αλλά έτσι είναι τα πράγματα με το κράτος που μας καταπιέζει και δεν αφήνει κανέναν μας ήσυχο», πρόσθεσε.
Η Μάρα Μπακίρ, σε ηλικία 15 ετών, όταν στις 12 Οκτωβρίου, μετά από μια σχολική μέρα όπως κάθε άλλη, είχε διασχίσει τον δρόμο ταχείας κυκλοφορίας που διασχίζει τα παλιά σύνορα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ιερουσαλήμ με τη στολή του γυμνασίου της. Τα σύνορα βρίσκονται στη γειτονιά Sheikh Jarrah, όπου πέρασε για να φτάσει στα περίχωρα του αρχηγείου της Συνοριακής Αστυνομίας, της κύριας στρατιωτικής δύναμης κατοχής στο παλαιστινιακό μισό της Ιερής Πόλης. Ήταν οι μέρες γνωστές ως «ιντιφάντα των μαχαιριών» (μια περισσότερο σιωπηρή Ιντιφάντα μεμονωμένων δραστών που με μαχαίρια και κατσαβίδια στο χέρι τρυπούν τα κορμιά Ισραηλινών Ισραηλινών στρατιωτών ή αστυνομικών).
Ενώ επέστρεφε στο σπίτι της, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και τη συνέλαβαν για φερόμενη απόπειρα να μαχαιρώσει έναν Ισραηλινό αξιωματικό.
Όταν συνελήφθη, η Bakeer βρισκόταν ξαπλωμένη στο πεζοδρόμιο με 12 τραύματα από πυροβολισμούς στο πόδι και το χέρι της που την έχουν αφήσει με μόνιμη βλάβη. Παιδί όταν φυλακίστηκε, η Bakeer επρόκειτο να ολοκληρώσει την ποινή της και να επιστρέψει στο σπίτι σε τέσσερις μήνες.
Ο δικηγόρος της απέδειξε ότι δεν είχε κάνει τίποτα κακό, αλλά και πάλι αν και ανήλικη, καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση.
Με τα χρόνια της φυλάκισής της, η Bakeer έγινε κάτι σαν πολιτική προσωπικότητα, εκπροσωπώντας όλες τις γυναίκες κρατούμενες ενώπιον της διοίκησης στη φυλακή Damon στο βόρειο Ισραήλ, όπου κρατούνται Παλαιστίνιες κρατούμενες και ανήλικες.
Ο Μπακίρ λέει στο Al Jazeera ότι πολλοί από τους αποφυλακισμένους χρειάζονται ιατρική φροντίδα. «Όλοι οι κρατούμενοι υπέστησαν υψηλό επίπεδο ιατρικής παραμέλησης [κατά την κράτηση]», ανέφερε. Ο Μπακίρ πυροβολήθηκε στο χέρι κατά τη διάρκεια της σύλληψής της.
Ανέφερε ότι ανυπομονεί να περάσει χρόνο με την οικογένειά της και σκέφτεται να εγγραφεί σε ένα πανεπιστήμιο για να ακολουθήσει πτυχίο νομικής. Επίσης, σημειώνει ότι σήμερα το πρωί ενημερώθηκε ότι επρόκειτο να αποφυλακιστεί από τη φυλακή Οφέρ.
Υπογράμμισε ότι η αστυνομία πραγματοποίησε τεστ DNA, μεταξύ άλλων τεστ, προτού της πουν ότι δεν θα της επιτραπεί να πανηγυρίσει μόλις απελευθερωθεί. «Είμαι λίγο νευρική και σαστισμένη, δεν μπορώ να πιστέψω ότι είμαι έξω», ανέφερε.
Σύμφωνα με αυτήν, η αστυνομία ενημέρωσε επίσης τους άλλους συλληφθέντες που αφέθηκαν ελεύθεροι ότι εάν επρόκειτο να πραγματοποιηθούν εορτασμοί και εάν επρόκειτο να κυματίσουν σημαίες κατά την απελευθέρωσή τους, ότι θα «συλληφθούν ξανά».
«Τα χρόνια που πέρασα στη φυλακή ήταν δύσκολα… αλλά έχω ισχυρή προσωπικότητα… και πίστη στον Θεό», είπε η Μπακίρ. Η συνεχής υποστήριξη της οικογένειάς της ήταν επίσης ένας κύριος παράγοντας που τη βοήθησε να ξεπεράσει τις «δύσκολες στιγμές» όσο βρισκόταν υπό κράτηση.
Μιλώντας στο Al Jazeera, ο πατέρας της Μπακίρ είπε ότι κλήθηκε στο αστυνομικό τμήμα νωρίτερα σήμερα και «απειλήθηκε» να μην πραγματοποιήσει εορταστικές εκδηλώσεις ή να «δείξει σημάδια χαράς» μετά την απελευθέρωση της κόρης του.