Δυσκολεύει η κατάσταση για Ουκρανία-«Όχι» από Βουλή Ρουμανίας σε ομιλία Β.Ζελένσκι

1255

Η σύγκρουση Ισραηλινών-Παλαιστινίων στην Γάζα φέρνει ραγδαίες εξελίξεις και στο ουκρανικό καθώς μετά την αμερικανική “ψυχρολουσία” προς τον Β.Ζελένσκι όπου δεν τον είχαν δεχτεί να μιλήσει στο Κογκρέσο και την αποστολή μόνο μικρής οικονομικής βοήθειας σε όπλα (χωρις βαρύ υλικό παρά τις τρομακτικές απώλειες της αποτυχημένης αντεπίθεσης) τώρα το Κίεβο βλέπει έναν από τους ποιο πιστούς συμμάχους του ΝΑΤΟ να λέει όχι στην ομιλία του Ουκρανού προέδρου στο ρουμανικό Κοινοβούλιο.

Έτσι την στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις δείχνουν να περνούν στην αντεπίθεση μετά την διπλή επίθεση σε Κουπιάνσκ και Μακίβκα (Λίμαν) έρχεται το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας να ακυρώσει την ομιλία του Β.Ζελένσκι που είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βουκουρέστι.

Στις 10 Οκτωβρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Ιωάννης και να μιλήσει ενώπιον του Kοινοβουλίου.

Σύμφωνα όμως με τη Libertatea, η ομιλία του Zelensky ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας!

Η εφημερίδα απέδωσε την ακύρωση της ομιλίας Zelensky στην Diana Sosoaca, μια «φιλορώσο γερουσιαστή», η οποία ζήτησε να μην εμφανιστεί ο Ουκρανός πρόεδρος στο Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, γιατί η παρουσία του θα αμαυρώσει την εικόνα της χώρας.

Βέβαια για τους τύπους, «ο Ρουμάνος πρόεδρος επισήμως επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Βουκουρεστίου στην άνευ όρων υποστήριξη της Ουκρανίας, καθώς και «την ιδιαίτερη φύση και τις δυνατότητες των διμερών σχέσεων και την ανάγκη για συζήτηση στο υψηλότερο επίπεδο», έγραψε η Libertatea.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ Ιohannis και Zelensky περιλάμβανε την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας.

Η απόφαση των ρουμανικών αρχών αποτελεί ένα πολύ κακό μήνυμα για τον Zelensky, καθώς το ρουμανικό κοινοβούλιο είναι αυτό που λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την προαναφερθείσα ατζέντα με πιο σημαντική την διόδο που παρέχουν οι Ρουμάνοι από νότο και κρατά την χώρα ζωντανή.

Η πλειονότητα των Ρουμάνων πολιτών δεν υποστηρίζει τη βοήθεια που παρείχε η κυβέρνηση της χώρας στην Ουκρανία. Άρθρο στην εφημερίδα Libertatea, επισημαίνει ότι τα φιλοουκρανικά κόμματα της Ρουμανίας αναμένεται να καταποντιστούν στις εκλογές του 2024.

Μάλιστα άρθρο στην ίδια εφημερίδα εγκαλεί τον Ρουμάνο πρόεδρο, ο οποίος «ξέχασε» πώς στην Ουκρανία ζουν περισσότεροι από 300.000 Ρουμάνοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ακύρωση της ομιλίας Zelensky στο ρουμανικό Κοινοβούλιο προκάλεσε αίσθηση και στην Ουκρανία. Ο Ουκρανός πολιτικός Oleg Tsarev έγραψε στο Telegram ότι η ακύρωση της προγραμματισμένης ομιλίας στο ρουμανικό Κοινοβούλιο είναι εξωφρενική.

«Ήταν ένα χαστούκι στο πρόσωπο δημοσίως. Συνήθως δεν γίνονται τα πράγματα έτσι. Συζητούν και αποφασίζουν τα πάντα εκ των προτέρων, εκτός εάν ο Zelensky έχει υποβιβαστεί στο καθεστώς του σκουπιδιού για τον οποίο δεν μετρούν οι κανόνες ευπρέπειας» έγραψε ο Tsarev.

Μήνυμα ΗΠΑ σε Ουκρανία: «Μπορούμε να στηρίξουμε Ουκρανία και Ισραήλ βραχυπρόθεσμα»

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Ρουμανίας έρχεται σχεδόν έναν μήνα μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να μη μιλήσει ο Zelensky στο Κογκρέσο τον Σεπτέμβριο.

Για να δικαιολογήσει την απόφασή του το αμερικανικό νομοθετικό σώμα επικαλέστηκε φόρτο εργασίας.

Ωστόσο στις ΗΠΑ υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και κόπωση για την τεράστια οικονομική στήριξη που παρείχε η Ουάσινγκτον στο Κίεβο, κυρίως στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων καθώς φτάνει τα 62 δισ.δολάρια μόνο σε στρατιωτικά μέσα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία επ’ αόριστον, δήλωσε ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Λευκού Οίκου John Kirby.

«Aνακοινώσαμε τη διάθεση 200 εκατομμυρίων και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε όσο μπορούμε, αλλά η βοήθεια δεν θα είναι ατελείωτη», σημείωσε.

Όπως διευκρίνισε ο Kirby, βραχυπρόθεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ευκαιρία να υποστηρίξουν τόσο την Ουκρανία όσο και το Ισραήλ.

Ωστόσο, αρνήθηκε να πει συγκεκριμένα τι σημαίνει «βραχυπρόθεσμα».

Πολλά εξαρτώνται από το πόσο εντατικά ξοδεύει πυρομαχικά ο Ισραηλινός Στρατός και πόσο μπορεί το ισραηλινό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα να προμηθεύσει τον στρατό του με οβίδες, είπε ο αξιωματούχος.

Εν μέσω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, οι Ουκρανοί ανησυχούν ότι η στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να μειωθεί… εξέλιξη που θα οδηγήσει σε κατάρρευση του Ουκρανικού στρατού την στιγμή που η Ρωσία περνά στην δική της αντεπίθεση όπως φαίνεται.

H Mακίβκα είναι το μόνο εμπόδιο ανάμεσα στους Ρώσους και στην Λίμαν.

Οι Ρώσοι επέλεξαν να επιτεθούν σε τρία μέτωπα μαζί με αυτό της Αβντίιβκα, επειδή οι ουκρανικές εφεδρείες έχουν αναλωθεί και πλέον το Κίεβο για να προστατέψει οποιοδήποτε μέτωπο θα πρέπει να μεταφέρει δυνάμεις από κάποιο άλλο.

Αυτό σημαίνει πως οι Ρώσοι θα βγουν κερδισμένοι έτσι κι αλλιώς.

Η Ρωσία υπέγραψε ως επαγγελματίες στρατιώτες περίπου 50.000 άνδρες μόνο τον Σεπτέμβριο και όπως φαίνεται όλοι έχουν μεταφερθεί στα τρία αυτά μέτωπα.

Η Μόσχα θέλει να εκμεταλλευθεί τον καιρό του Οκτωβρίου που είναι ακόμα ζεστός και στεγνός καθώς ο Νοέμβριος θα μπει με βροχές. Οι Ρώσοι πιστεύουν πως μπορούν να έχουν σημαντικά εδαφικά κέρδη πριν σταματήσουν οι ελιγμοί λόγω λάσπης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας