Δύο δημοσκοπήσεις: Ο Μακρόν μπορεί να μην έχει πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση

540

Ο αριστερός συνασπισμός του Ζαν-Λυκ Μελανσόν έρχεται στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις

Το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και οι κεντρώοι σύμμαχοί του ενδέχεται να μην εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο Μακρόν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, όμως χρειάζεται και την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 και 19 Ιουνίου, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά του.

Για να εξασφαλίσει ένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση (Κάτω Βουλή) χρειάζεται 289 έδρες. Το κόμμα Αναγέννηση του Μακρόν και οι σύμμαχοί του ενδέχεται να καταλάβουν μόνο 250-290 έδρες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού LCI. Την περασμένη εβδομάδα το Ifop έδινε στο κόμμα του Μακρόν και τα συνεργαζόμενα με αυτό 275-310 έδρες.

Μια πιο αισιόδοξη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris Interactive-Toluna για το περιοδικό Challenges προβλέπει νίκη του στρατοπέδου του Μακρόν με 285-335 έδρες – και σε αυτήν την περίπτωση όμως υπάρχει η πιθανότητα να μην εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Μια κυβέρνηση μειοψηφίας ή συνασπισμού θα ήταν ένα ασυνήθιστο σενάριο για τη σύγχρονη Γαλλία.

Ο αριστερός συνασπισμός του βετεράνου πολιτικού Ζαν-Λυκ Μελανσόν έρχεται στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις. Καθοριστικό ρόλο για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενδέχεται να παίξουν οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι, στην περίπτωση που η συμμαχία «Μαζί» του Μακρόν δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Στις εκλογές του 2017 το κόμμα LREM του Μακρόν κέρδισε με άνεση 314 έδρες αλλά σταδιακά έχανε βουλευτές, για να μείνει τελικά μόνο με 270. Διατήρησε ωστόσο τον έλεγχο του κοινοβουλίου χάρη στους συμμάχους του, τα μικρότερα κόμματα, που έχουν περίπου 80 βουλευτές όλα μαζί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας