Δώδεκα χώρες της ΕΕ συνιστούν παρακολουθήσεις με το Ισραηλινό Pegasus

660

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί μάταια να βρει τρόπο άμυνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών, οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις πληθαίνουν στο διεθνή Τύπο και όχι μόνο για την Ελλάδα.

Αυτά αποκαλύφθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη εκπροσώπων της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus στο Ισραήλ. Οι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με εκπροσώπους της NSO, αξιωματούχους του ισραηλινού Υπουργείου Ασφαλείας και τοπικούς εμπειρογνώμονες στον τομέα, προκειμένου να αποκτήσουν μια εις βάθος εικόνα της ισραηλινής βιομηχανίας κυβερνοπολέμου. Μεταξύ των μελών της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν και ένας Καταλανός νομοθέτης του οποίου το κινητό τηλέφωνο παραβιάστηκε από έναν πελάτη της NSO.

Το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus, καθώς και παρόμοια προγράμματα που έχουν αναπτυχθεί από άλλες εταιρείες, μπορούν να μολύνουν το κινητό τηλέφωνο του θύματος, καθιστώντας δυνατή την υποκλοπή συνομιλιών, την ανάγνωση κρυπτογραφημένων εφαρμογών και μηνυμάτων, την πλήρη πρόσβαση στις επαφές του τηλεφώνου και την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του τηλεφώνου, ενεργοποιώντας την κάμερα και το μικρόφωνο.

Κατά την επίσκεψή της στο Ισραήλ, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε να μάθει τα ονόματα των πελατών της NSO στην Ευρώπη. Διαπιστώθηκε ότι περίπου 14 χώρες έχουν υπογράψει συμβάσεις με την εταιρεία στο παρελθόν και 12 χώρες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Pegasus με νόμιμο τρόπο για να παραβιάζουν smartphones, σύμφωνα με την απάντηση της NSO σε ερωτήσεις της Ευρωπαϊκής Εξεταστικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πηγές στον τομέα του κυβερνοχώρου προβλέπουν ότι η NSO σταμάτησε να συνεργάζεται με την Πολωνία και την Ουγγαρία, αφού αυτές αφαιρέθηκαν, πέρυσι, από τον κατάλογο των χωρών στις οποίες το Ισραήλ επιτρέπει την εξαγωγή επιθετικών κυβερνοπρογραμμάτων.

Οι πηγές επιβεβαίωσαν ότι η NSO εξακολουθεί να συνεργάζεται με την Ισπανία, παρά την αποκάλυψη ότι κατασκοπεύει έναν από τους αυτονομιστές ηγέτες στην Καταλονία, επειδή η Ισπανία θεωρείται “νομοταγές κράτος”.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε το ολλανδικό μέλος της επιτροπής και νομοθέτη, Sophie in ‘t Veld, που δήλωσε «Εάν μία μόνο εταιρεία έχει 14 κράτη μέλη για πελάτες, μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλος είναι ο τομέας συνολικά. Φαίνεται ότι υπάρχει μια τεράστια αγορά για εμπορικό κατασκοπευτικό λογισμικό και οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι πολύ πρόθυμοι αγοραστές. Αλλά είναι πολύ σιωπηλές σχετικά με αυτό, κρατώντας το από τα μάτια του κοινού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας