ΔΝΤ: «Απόφαση Πούτιν για πληρωμή αερίου με ρούβλια καθοριστικό πλήγμα δολαρίου»

1313
Απόφαση Πούτιν για πληρωμή αερίου

Η τελική απόφαση του Β.Πούτιν για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια από αύριο (αλλιώς θα κοπεί η παροχή) φέρνει ραγδαίες εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά νομισμάτων με το δολάριο πλέον να έχει τριγμούς και να βρίσκεται ακόμα και να χάσει την πρωτοκαθεδρία ως παγκόσμιο νόμισμα, κάτι που για πρώτη φορά παραδέχθηκε με σχετική ανακοίνωση το ΔΝΤ σήμερα.

«Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να απειλήσουν την κυριαρχία του δολαρίου», είπε η Τζίτα Γκόπιναθ, πρώτη αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, για να συμπληρώσει ότι «πολλές χώρες επαναδιαπραγματεύονται το νόμισμα το οποίο θα πληρώνονται στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις τους».

Όπως είναι γνωστό, με τις κυρώσεις των Δυτικών έχουν παγώσει πάνω από 300 δισ. δολάρια συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ρωσίας, όπως και η δυνατότητά της να μετέχει στο διεθνές εμπόριο, πλην του τομέα της ενέργειας.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας που κατήργησε το ευρώ και το δολάριο στις συναλλαγές της με την ΕΕ και πλέον ζητά την πληρωμή του φυσικού αερίου με το εθνικό της νόμοσμα

Η κίνηση αυτή λειτούργησε σαν «ξυπνητήρι» για πολλές χώρες – ότι εξαρτώνται «πάρα πολύ» από το αμερικανικό νόμισμα.

Το δολάριο ήταν αποθεματικό νόμισμα στον πλανήτη σε ποσοστό 70% πριν λίγα χρόνια και τώρα έχει πέσει στο 59%.

Στις 18.30 ώρα Ελλάδας, το φυσικό αέριο με παράδοση Μαΐου είχε φτάσει στα 124,5 ευρώ η ΜWh, με άνοδο 4%.

Την ίδια στιγμή η δημοσιοποίηση του σχεδίου Μπάιντεν να «ρίξει» στην αγορά 1.000.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ έριξε αρχικά κατά 5,9% τις τιμές του αμερικανικού αργού, κοντά στα 100 δολλάρια το βαρέλι ωστόσο στις 18.30 ώρα Ελλάδας η πτώση είχε περιοριστεί το 4% κάτι που σημαίνει ότι δεν έπεισε τις αγορές.

Αντίστοιχα, στην ευρωπαϊκή αγορά, το πετρέλαιο τύπου Brent έχανε μόλις 2,9%, μένοντας στα πολύ υψηλά επίπεδα των 108 ευρώ ανά βαρέλι.

Οι ευρωαγορές εμφανίζουν απώλειες στο τέλος του πρώτου τριμήνου, με το ελληνικό χρηματιστήριο να «κατεβάζει» τις απώλειες για αυτό το διάστημα στο 1,55%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας