Την ίδια ώρα, η οικονομία της χώρας έχει πληγεί ιδιαίτερα από το κόστος της ενεργειακής κρίσης το οποίο απειλεί την ίδια την παραγωγική της βάση όπως έχουν επισημάνει εκπρόσωποι του βιομηχανικού κόσμου, ενώ ετοιμάζεται να επεκτείνει το δανεισμό τους με διάφορους οικονομολόγους να επισημαίνουν τον κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αλλά και για την ευστάθεια της οικονομίας, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Christan Lindner σε δηλώσεις του το Σάββατο 23 Απριλίου 2022 αναφέρθηκε ανοικτά στο κίνδυνο του αποπληθωρισμού.
H παραγγελία
Πρόκειται για μέρος της δαπάνης 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς που ανήγγειλε ο καγκελάριος Olaf Scholz μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τα ελικόπτερα θα αρχίσουν να παραδίδονται το 2025 και το 2026 και θα αντικαταστήσουν τα πεπαλαιωμένα –είχαν τεθεί σε υπηρεσία πριν από κάπου πενήντα χρόνια– CH-53G της Sikorsky, βιομηχανίας που είναι σήμερα μέρος του ομίλου της Lockheed Martin, διευκρινίζεται στο δημοσίευμα.
Το υποργείο Άμυνας θα ενημερώσει το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο για την προμήθεια μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, πάντα κατά τις πηγές της Bild.
To σχέδιο του επανεξοπλισμού
Εξεταζόταν επίσης η εναλλακτική αγορά ελικοπτέρων CH-53K King Stallion της Lockheed Martin, όμως τελικά βάρυνε το ότι το μοντέλο της Boeing είναι φθηνότερο και το ότι πολλά κράτη μέλη του NATO προτιμούν το Chinook, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε πάντως ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη επισήμως κάποια απόφαση για την αγορά ελικοπτέρων.
Αύξηση του χρέους κατά 40 δισ. το 2022 για να αντιμετωπισθεί το κόστος
Την Γερμανία θα οδηγηθεί σε διεύρυνση του δανειακού της προγράμματος κατά σχεδόν 40 δισεκατομμύρια ευρώ (43 δισεκατομμύρια δολάρια) φέτος προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ανεβάζοντας το συνολικό καθαρό νέο χρέος σε σχεδόν 140 δισεκατομμύρια ευρώ όπως μεταδίδει το Bloomberg την Κυριακή 24 Απριλίου 2022.
Το ενεργειακό κόστος
Η εν λόγω δημοσιονομική επέκταση είναι απαραίτητη για χρηματοδότηση μιας σειράς κυβερνητικών μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για προκειμένου αντισταθμίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου και την αύξηση των τιμών της ενέργειας στις επιχειρήσεις και καταναλωτές, ενώ το δημοσιονομικό σχέδιο θα υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη 27 Απριλίου 2022.
Η πρόταση του υπουργού Οικονομικών Christian Lindner θα σταλεί στη συνέχεια στο κοινοβούλιο προς έγκριση.
Το τεράστιο νέο χρέος και οι συνταγματικοί κανόνες
Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, η γερμανική κυβέρνηση έσπασε μακροχρόνια… δημοσιονομικά ταμπού και δημιούργησε νέο καθαρό χρέος 130 δισ. ευρώ το 2020 και ρεκόρ 215 δισ. ευρώ το 2021.
Ο κυβερνών συνασπισμός έχει αναστείλει τους συνταγματικούς κανόνες που περιορίζουν το νέο χρέος για τρία συνεχόμενα χρόνια για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, αλλά δεσμεύεται να τους επαναφερει το 2023 — τουλάχιστον προς το παρόν.
Οι έκτακτες στρατιωτικές δαπάνες κσι το ειδικό ταμείο
Ο καγκελάριος Olaf Scholz, ανακοίνωσε επίσης ένα ειδικό ταμείο εκτός προϋπολογισμού αξίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να πληρώσει για μια τεράστια αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες και να εκπληρώσει τον στόχο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ για 2% της οικονομικής παραγωγής ετησίως.
Ο Lindner δήλωσε ότι ο δανεισμός για τη χρηματοδότηση του ταμείου θα κατανεμηθεί σε αρκετά χρόνια ώστε να μην αποκαλέσει αιτία για δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός καθαρός νέος δανεισμός είναι πιθανό να υπερβεί τα 140 δισ. ευρώ στο τέλος του τρέχοντος έτους, ανάλογα με το πόσο χρέος από τα 100 δισ. ευρώ του ειδικού ταμείου θα δεσμευτεί το 2022.
www.bankingnews.gr