Διαταγή στον IDF για στρατηγική νίκη επί της Χεζμπολάχ

598

Εγκρίθηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια επίθεσης στον Λίβανο – Σφοδρή επίθεση σε ΗΠΑ

Ναυάγησαν οι αμερικανικές προσπάθειες αποτροπής ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή. Πριν λίγο, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι ενέκριναν τα επιχειρησιακά σχέδια για την επίθεση στον Λίβανο.

Το Ισραήλ αυτή τη φορά δεν έχει περιθώρια ισοπαλίας στον Λίβανο. Θέλει επειγόντως στρατηγική νίκη επί της Χεζμπολάχ. Οποιαδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα είναι ήττα για το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου, εκτός ελέγχου, επιτέθηκε δημόσια στην επιτίθεται στην κυβέρνηση Μπάιντεν λέγοντας «Είπα στον υπουργό Μπλίνκεν ότι είναι αδιανόητο τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση να να μην παραδίδει όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ».

 

“Εγκρίθηκαν και επικυρώθηκαν επιχειρησιακά σχέδια για επίθεση στον Λίβανο”

Στο πλαίσιο της “αξιολόγησης της κατάστασης”, που έγινε σήμερα παρουσία του υποστράτηγου ‘Ορι Γκορντίν, διοικητή της Βόρειας στρατιωτικής περιοχής και του επικεφαλής της διεύθυνσης επιχειρήσεων, υποστράτηγου ‘Οντεντ Μπασιούκ, “εγκρίθηκαν και επικυρώθηκαν επιχειρησιακά σχέδια για επίθεση στον Λίβανο και ελήφθησαν αποφάσεις για τη συνέχιση της αύξησης ετοιμότητας των στρατευμάτων στο πεδίο”, ανακοίνωσαν οι IDF.

Στην Ουάσινγκτον, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να δουν έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

“Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε υποθέσεις και να κάνω εικασίες για το τι μπορεί να συμβεί, μόνο να πω ότι κανείς δεν θέλει να δει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο”, απάντησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού εκδίδεται εν μέσω της επίσκεψης στην περιοχή του ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του Άμος Χόχσταϊν, με σκοπό να μειωθεί η ένταση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου οι σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ μετά την 7η Οκτωβρίου έχουν γίνει σφοδρότερες εδώ και μια εβδομάδα.

“Είμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα αποφασίσουμε να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού κατά της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου. Σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, η Χεζμπολάχ θα καταστραφεί και ο Λίβανος θα χτυπηθεί άγρια. Με ένα ισχυρό και ενωμένο έθνος, και με την πλήρη δύναμη του IDF, θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στους κατοίκους του βορρά”, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς.

Ο Ισραηλινός αμυντικός αναλυτής Ρον Μπεν-Γισάι τόνισε ότι ο Ισραηλινός Στρατός πρέπει να επιτύχει σαφή στρατηγική νίκη επί της Χεζμπολάχ σε αυτόν τον πόλεμο, διαφορετικά, ο άξονας του Ιράν θα συνεχίσει να εξαπολύει επιθέσεις τα επόμενα χρόνια για να εξουθενώσει το Ισραήλ στρατιωτικά και ψυχικά.

Η κορυφαία προτεραιότητα του Ισραήλ πρέπει να μετατοπιστεί από τη Γάζα στο μέτωπο Λιβάνου-Ιράν. Ο Ισραηλινός Στρατός θα πρέπει να εξαπολύσει ολική επίθεση σε όλο τον Λίβανο εάν ο στρατός πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να ηττηθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα

Διαφορετικά, το Ισραήλ θα πρέπει να επιδιώξει διπλωματική συμφωνία για τον τερματισμό της τρέχουσας σύγκρουσης, να προετοιμαστεί για πόλεμο εναντίον του άξονα του Ιράν μέσα σε λίγα χρόνια.

Ο πόλεμος πλήρους κλίμακας εναντίον της Χεζμπολάχ θα απαιτήσει χερσαία εισβολή των IDF βαθιά στον Λίβανο, για να χτυπήσει τα πιο ευαίσθητα στοιχεία του σιιτικού άξονα καταλήγει ο Ben-Yishai.

 

 

Ο Αμερικανός απεσταλμένος ζητούσε «άμεση» αποκλιμάκωση αλλά…

Νωρίτερα σήμερα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Άμος Χόκστιν ζήτησε να υπάρξει «άμεσα» αποκλιμάκωση στη σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων στη μεθόριο του Λιβάνου με το Ισραήλ.

«Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ διήρκεσε αρκετά», τόνισε ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στη Βηρυτό, όπου έφτασε έπειτα από σύντομη στάση στην Ιερουσαλήμ.

«Είναι προς το συμφέρον όλων η σύγκρουση να επιλυθεί γρήγορα και διπλωματικά. Είναι εφικτό και επείγον», τόνισε ο Χόκστιν.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος χαρακτήρισε την κατάσταση κατά μήκος των συνόρων «σοβαρή» και πρόσθεσε ότι αυτός ήταν ο λόγος που ο Μπάιντεν του ζήτησε να μεταβεί στον Λίβανο. Τόνισε εξάλλου ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποφύγει «έναν μεγάλης κλίμακας πόλεμο».

Η Χεζμπολάχ, που αναφέρει ότι έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.100 στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ, έχει εντείνει από την προηγούμενη εβδομάδα και μετά τον θάνατο ενός υψηλόβαθμού διοικητή της από ισραηλινό πλήγμα τις επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στο βόρειο Ισραήλ.

Ωστόσο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία επίθεση από το απόγευμα του Σαββάτου και παρά τα ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο, ένα από τα οποία κόστισε τη ζωή σε μαχητή της Χεζμπολάχ.

Στις 31 Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα σχέδιο εκεχειρίας για τον πόλεμο στη Γάζα, το οποίο δήλωσε ότι προέρχεται από το Ισραήλ.

«Μια εκεχειρία στη Γάζα ή μια εναλλακτική διπλωματική λύση θα μπορούσαν επίσης να τερματίσουν τη σύγκρουση στην άλλη πλευρά της Μπλε Γραμμής», εκτίμησε ο Χόκστιν αναφερόμενος στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου την οποία όρισε ο ΟΗΕ.

Επίσης θα επιτρέψει «την επιστροφή των εκτοπισμένων αμάχων» και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Από τις 7 Οκτωβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 473 άνθρωποι στον Λίβανο, στην πλειονότητά τους μαχητές της Χεζμπολάχ αλλά και 92 πολίτες, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

Στην ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 15 στρατιώτες και 11 πολίτες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας