Διάγγελμα Β.Πούτιν: Ξεκίνησε η επιστράτευση-Προς κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου στην Ουκρανία

4043
Διάγγελμα Β.Πούτιν: Ξεκίνησε η επιστράτευση

O πρόεδρος της Ρωσίας, Β.Πούτιν, θα απευθύνει διάγγελμα στον ρωσικό λαό σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία ενώ πληροφορίες από τη Μόσχα αναφέρουν ότι θα μιλήσει και ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία έθεσε τις βάσεις για γενική επιστράτευση. Είναι θέμα χρόνου ο Β.Πούτιν να κηρύξει “ολοκληρωτικό πόλεμο” στην Ουκρανία βάζοντας τέλος στην “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.

Πλέον, υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις πως ο κύβος ερρίφθη και ο Πούτιν πήρε τη μεγάλη απόφαση. «Κλειδί» στις εξελίξεις θα αποτελέσουν τα δημοψηφίσματα στο Ντονμπάς, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζιε.

Η ανακοίνωση δημοψηφισμάτων, το διάγγελμα Πούτιν και οι αλλαγές στον ποινικό Κώδικα στον οποίο εισήχθησαν οι έννοιες “επιστράτευση” “περίοδος πολέμου” και “στρατιωτικός νόμος” δείχνουν ότι η απόφαση έχει ληφθεί στο Κρεμλίνο.

O Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας που επί του παρόντος είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, τόνισε πριν από τις παραπάνω ανακοινώσεις ότι τα αποτελέσματα των εν λόγω ψηφοφοριών θα είναι μη αναστρέψιμα και θα δίνουν στη Ρωσία -η οποία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων σε ολόκληρο τον πλανήτη- το νόμιμο δικαίωμα να θεωρεί δικές της τις τέσσερις αυτές περιφέρειες.

«Η καταπάτηση ρωσικού εδάφους θα αποτελούσε έγκλημα που μας επέτρεπε να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα αυτοάμυνας», δήλωσε με νόημα ο Μεντβέντεφ. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον αυτά τα δημοψηφίσματα είναι τόσο τρομακτικά για το Κίεβο και τη Δύση», προσέθεσε ο ίδιος.

«Επιπλέον, κανένας μελλοντικός ηγέτης της Ρωσίας δεν θα μπορούσε να ανατρέψει συνταγματικά το αποτέλεσμά τους», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Διάγγελμα Β.Πούτιν – Θα μιλήσει και ο Σ.Σοιγκού;

Πιο αναλυτικά, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, με πληροφορίες από τη Μόσχα να αναφέρουν πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σχεδιάζει να απευθύνει διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ρωσίας αναμένεται να προβεί σε δήλωση αναφορικά με τα δημοψηφίσματα που θα πραγματοποιηθούν σε Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, αλλά θα αναφερθεί και στις πολεμικές εξελίξεις σε Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Αναλυτικά, πηγές στο Κρεμλίνο που επικαλείται το πρακτορείο RBC, αναφέρουν ότι ο Β.Πούτιν θα προβεί στο εν λόγω διάγγελμα ακόμη και σήμερα Τρίτη (20/9) βράδυ.

Μάλιστα, άλλες πληροφορίες θέλουν να μιλά στο διάγγελμα και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Εισάγονται στον Ποινικό Κώδικα οι όροι «επιστράτευση» , «στρατιωτικός νόμος» και «περίοδος πολέμου»

Η Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) στη Ρωσία ενέκρινε σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση νομοσχέδιο, το οποίο εισάγει στον Ποινικό Κώδικα τις έννοιες «επιστράτευση», «στρατιωτικός νόμος» και «περίοδος πολέμου».

Οι τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα κατατέθηκαν νωρίτερα σήμερα. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν κατά την δεύτερη ανάγνωση 381 βουλευτές, ενώ κατά την τρίτη ανάγνωση 389 βουλευτές. Την συνεδρία της ολομέλειας μετέδιδε ο ιστότοπος της κάτω βουλής. Αύριο, 21 Σεπτεμβρίου, το νομοσχέδιο θα τεθεί υπό την έγκριση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή).

Το νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από την Κρατική Δούμα, προσθέτει στον Ποινικό Κώδικα δύο νέα άρθρα. «Εθελοντική παράδοση» (άρθρο 352.1) και «Λεηλασία» (άρθρο 356.1).

Η εθελοντική παράδοση τιμωρείται με ποινές φυλάκισης από 3 έως 10 έτη, ενώ για λεηλασίες διαφορετικού βαθμού επιβάλλονται ποινές έως 15 έτη.

Εκτός των άλλων, στον κατάλογο των επιβαρυντικών καταστάσεων κατά την διάπραξη εγκλήματος αντί της διατύπωσης «σε συνθήκες ένοπλης σύγκρουσης είτε εχθροπραξιών» τώρα υπάρχει η διατύπωση «σε περίοδο επιστράτευσης είτε στρατιωτικού νόμου, σε περίοδο πολέμου».

Οι τροπολογίες εισάγουν επίσης αυστηρότερες ποινές βάσει του άρθρου 337 του Ποινικού Κώδικα, «Μη εξουσιοδοτημένη εγκατάλειψη μονάδας ή τόπου υπηρεσίας», και προσθέτουν ποινές για τη μη προσέλευση εφέδρων σε στρατόπεδα στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Η οικειοθελής παράδοση και η λεηλασία τιμωρούνται με 10 και 15 χρόνια φυλάκιση, αντίστοιχα, με την “επιστράτευση, το στρατιωτικό νόμο και καιρό πολέμου» να αναφέρονται ως επιβαρυντικές περιστάσεις.

Η λιποταξία κατά τη διάρκεια της επιστράτευσης ή του πολέμου θα τιμωρείται έως και 10 χρόνια, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που συντάχθηκε από μέλη όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ρωσικό κοινοβούλιο .

Οι αντιρρησίες συνείδησης τιμωρούνται με φυλάκιση έως και τριών ετών σε καιρό πολέμου.

Το άρθρο 332 του Ποινικού Κώδικα («Παράβαση διαταγής») θα συμπληρωθεί με σημείο στο οποίο θα αναφέρεται ότι η άρνηση σε συμμετοχή σε εχθροπραξίες θα μπορεί να τιμωρείται με ποινές φυλάκισης δυο με τρία έτη.

Συντάκτες των τροπολογιών είναι οι γερουσιαστές Αντρέι Κλίσας και Όλγκα Κοβιτίδι, οι βουλευτές Ντμίτρι Βιάτκιν, Ερνστ Βαλέγεφ, Βασίλι Πισκαριόφ, Αντρέι Καρταπόλοφ (από το κυβερνητικό κόμμα «Ενιαία Ρωσία») Βίκτορ Σόμπολεφ , Νικολάι Κολομέιτσεφ (Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας) Λεονίντ Σλούτσκι ( Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα Ρωσίας), Όλεγκ Νίλοφ (κόμμα «Δίκαιη Ρωσία- για την αλήθεια»), Βλαντισλάβ Νταβανκόφ ( «Νέοι άνθρωποι»).

«Μέχρι σήμερα, ο ρωσικός Ποινικός Κώδικας δεν είχε τις έννοιες της ‘κινητοποίησης’ ή ‘των επιχειρήσεων μάχης’», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Πάβελ Τσίκοφ, επικεφαλής της νομικής εταιρίας Agora, η οποία έχει αναλάβει την εκπροσώπηση για σειρά προβεβλημένων νομικών υποθέσεων στη Ρωσία.

Προωθείται η λεγόμενη «κρυφή επιστράτευση»

Τις τελευταίες εβδομάδες, στην Ρωσία άρχισε να τίθεται το ζήτημα της γενικής επιστράτευσης. Το Κρεμλίνο επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να κηρύξει γενική επιστράτευση. Ο πρόεδρος της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι οι επικεφαλής των περιφερειών της Ρωσίας πρέπει να κηρύξουν «αυτοεπιστράτευση» και να προετοιμάσουν εθελοντές για να τους στείλουν στον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς να περιμένουν το Κρεμλίνο να κηρύξει στρατιωτικό νόμο.

Κατά την άποψη του προέδρου της Τσετσενίας, εάν κάθε περιφέρεια συγκεντρώσει έστω από 1000 εθελοντές, «το ζήτημα της επίτευξης των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης θα μπορούσε να κλείσει σε σύντομο χρονικό διάστημα». Την πρότασή του υποστήριξαν οι κυβερνήτες τεσσάρων περιφερειών της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την αναλυτική επισκόπηση του αμερικανικού ινστιτούτου μελέτης πολέμου (ISW), το Κρεμλίνο ενισχύει την κρυφή επιστράτευση. Στις περιφέρειες συγκροτούνται ονομαστικές ταξιαρχίες. Την συγκρότησή τους ανακοίνωσαν οι περιοχές του Πριμόριε, του Λένινγκραντ, Κουρσκ, Νιζνινόβγκοροντ, Τιουμέν, Όρενμπουργκ, Μπασκορτοστάν, Ταταρστάν, Περμ, Τσουβάσια.

Συνήθως στις ταξιαρχίες αυτές κατατάσσονται άνδρες ηλικίας έως 50 ετών και τους υπόσχονται αμοιβές από 200.000 ρούβλια και άνω μηνιαίως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας