Χάος στη Βρετανία: Κήρυξη κατάστασης ξηρασίας σε 8 περιοχές-Νερό με δελτίο

522
Χάος στη Βρετανία: Κήρυξη κατάστασης

Οκτώ περιοχές της Αγγλίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση ξηρασίας, και ήδη τα σούπερ μάρκετ δίνουν με το… δελτίο το εμφιαλωμένο νερό.

Εκατομμύρια νοικοκυριά αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις μετά και την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι τμήματα της νότιας, της κεντρικής και της ανατολικής Αγγλίας έχουν τεθεί επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο ζεστού και ξηρού καιρού.

Μέχρι τρία μπουκάλια νερό

Τα σουπερ μάρκετ σπεύδουν να περιορίσουν το προληπτικό «στοκάρισμα» εμφιαλωμένου νερού με όρια στις αγορές, καθώς φαινόμενα με άδεια ράφια σε μεγάλες αλυσίδες όπως της Tesco κάνουν την εμφάνισή τους αναφέρει η Daily Mail.

Υποκατάστημα της αλυσίδας Aldi στο Λονδίνο έβαλε αφίσες που περιορίζουν τους πελάτες σε τρία έως πέντε μπουκάλια πόσιμο νερό για τον κάθε πελάτη εν μέσω πανικού. Αργότερα ωστόσο τις απέσυρε.

«Όλες οι εταιρείες ύδρευσης μας έχουν διαβεβαιώσει ότι οι βασικές προμήθειες είναι ακόμα ασφαλείς», δήλωσε πάντως υπουργός Υδάτων Στιβς Ντάμπλ, προσθέτοντας: «Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από ποτέ για περιόδους ξηρασίας, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων στους αγρότες και το περιβάλλον, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα όπως απαιτείται».

Η πηγή του ποταμού Τάμεση έχει στερέψει περισσότερο από ποτέ άλλοτε, καθώς η Αγγλία φαίνεται πως θα εισέλθει σε περίοδο ξηρασίας, για την οποία ορισμένοι ειδικοί λένε πως η χώρα είναι απροετοίμαστη.

Αγγλία: Οι περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση ξηρασίας

Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος αποφάσισε να κηρύξει ξηρασία σε 8 από τις 14 περιοχές του:

Ντέβον και Κορνουάλη
Σόλεντ και Νότια Ντονς
Κεντ και Νότιο Λονδίνο
Χαρτς και Βόρειο Λονδίνο
Ανατολική Αγγλία
Τάμεσης
Λινκολνσάιρ και Νορθαμπτονσάιρ, και
Ανατολικά Μίντλαντς.

Τι σημαίνει η «κατάσταση ξηρασίας»

Η επίσημη κήρυξη ξηρασίας δεν ενεργοποιεί αυτόματα νομικά όρια στη χρήση του νερού στις οκτώ προαναφερθείσες περιοχές της Αγγλίας.

Ωστόσο, θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση σε περισσότερες εταιρείες ύδρευσης για να απαγορεύσουν στους πελάτες τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων νερού. Το πλύσιμο των αυτοκινήτων με κουβάδες νερό από τη βρύση θα μπορούσε επίσης σύντομα να απαγορευτεί, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Και αν δεν σημειωθούν βροχές τις επόμενες εβδομάδες, θα μπορούσε επίσης να απαγορευτεί σε εκατομμύρια ανθρώπους να πλένουν οχήματα, κτίρια και παράθυρα. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει μείωση της ποσότητας νερού για τα νοικοκυριά.

«Όλες οι εταιρίες ύδρευσης μας διαβεβαίωσαν πως οι απαραίτητες προμήθειες είναι ακόμη ασφαλείς», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υπουργός Υδάτινων Πόρων Στιβ Νταμπλ. «Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από ποτέ άλλοτε για περιόδους ξηρού καιρού, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς, περιλαμβανομένων των επιπτώσεων για τους αγρότες και το περιβάλλον, και να λαμβάνουμε περαιτέρω δράση όπως απαιτηθεί».

Την τελευταία φορά που είχε κηρυχθεί κατάσταση ξηρασίας στη Βρετανία ήταν το 2018 -παρότι ήρθη πολύ γρήγορα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που ακολούθησαν-, ωστόσο αυτή τη φορά δεν αναμένονται βροχές το επόμενο διάστημα -μόνο, ενδεχομένως, κάποιες καταιγίδες μικρής έντασης και διάρκειας την ερχόμενη Δευτέρα.

Στέρεψε η πηγή του Τάμεση

Την ίδια στιγμή, η πηγή του ποταμού Τάμεση έχει στερέψει περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Ο Τάμεσης εκτείνεται σε μήκος 356 χιλιομέτρων σε όλη τη νότια Αγγλία, περνώντας από το Γκλόστερσαϊρ στα δυτικά και μέσα από το κέντρο του Λονδίνου, προτού χυθεί στη θάλασσα του Έσεξ στα ανατολικά.

Η φυσική πηγή που τροφοδοτεί τον ποταμό, γνωστή ως «η πηγή», στερεύει τα περισσότερα καλοκαίρια. Όμως φέτος η έκταση της ξερής κοίτης του ποταμού έχει αυξηθεί σημαντικά περισσότερο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, σύμφωνα με παρατηρήσεις ειδικών για την προστασία της φύσης.

«Ο Τάμεσης θα ήταν κανονικά στην πηγή του –και υπάρχει μια ωραία παμπ δίπλα– περίπου 15 χλμ. προς τα πίσω, δήλωσε στο Reuters ο Άλισντερ Νολ, αξιωματούχος του Rivers Trust, ενώ στέκεται σε ένα μικρό τμήμα του Τάμεση στο Κρίκλεϊντ, περίπου 80 χλμ. δυτικά του Λονδίνου.

«Είναι πολύ, πολύ ρηχά εδώ… αλλά δεν χρειάζεται να πάτε πολύ πιο πέρα από αυτό το κομμάτι του Τάμεση προς την πηγή για να βρεθείτε σε ξερό έδαφος. Και, πραγματικά, αυτό το σημείο θα έπρεπε να είναι ακόμη υγρό και θα έπρεπε να είναι πάντοτε υγρό.»

Το οξυγόνο του νερού δεν επαρκεί για πολλά είδη της πανίδας

Η Νολ είπε πως το ρηχό, πιο ζεστό νερό περιέχει λιγότερο οξυγόνο, το οποίο χρειάζονται τα ψάρια και άλλα είδη άγριας ζωής για να ευδοκιμήσουν.

Η παμπ Thames Head Inn βρίσκεται στην πλευρά της πηγής, μερικά βήματα από έναν βράχο που σημαδεύει την πηγή του ποταμού στο Γκλόστερσαϊρ. Ο διευθυντής της, ο 31χρονος Ντέιβιντ Μακμίκινγκ, είπε πως ανησυχεί για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον φερώνυμο της παμπ ποταμό.

«Εξακολουθεί να είναι η επίσημη πηγή του Τάμεση, άρα ο βράχος θα είναι πάντα εκεί, όμως το αν θα έρθει ή όχι το νερό είναι άλλο ζήτημα», είπε ο Μακμίκινγκ, γεμίζοντας ένα ποτήρι μπίρα πίσω από το μπαρ.

Οι πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες και η απουσία βροχοπτώσεων έχουν οδηγήσει δύο εταιρίες ύδρευσης στο νότιο τμήμα της χώρας να ανακοινώσουν προσωρινές απαγορεύσεις για το πότισμα. Η Thames Water, που υδροδοτεί 15 εκατ. πελάτες στο Λονδίνο και στη νοτιοανατολική Αγγλία, δήλωσε πως σχεδιάζει να εισαγάγει παρόμοιες περικοπές.

Μια τετραήμερη προειδοποίηση για «ακραία ζέστη» τέθηκε σε ισχύ σε τμήματα της Αγγλίας και της Ουαλίας χθες, Πέμπτη. Η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε την πρώτη στην ιστορία της ανάλογη προειδοποίηση τον περασμένο μήνα, όταν η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά.

Η κλιματική ειδικός και υδρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ Χάνα Κλόουκ δήλωσε πως οι λιγοστές βροχοπτώσεις έχουν επιφέρει την πτώση της στάθμης των ποταμών και του υδροφόρου ορίζοντα, ενώ το νερό φεύγει από τα κανάλια για να αρδεύσει τις καλλιέργειες, να γεμίσει τις δεξαμενές πόσιμου νερού και για χρήση στη βιομηχανία.

«Αν δεν έχουμε βροχή τον Αύγουστο, πράγματι, αν έχουμε ξηρό χειμώνα, τότε μπορεί να έχουμε σοβαρό πρόβλημα την ερχόμενη άνοιξη και το καλοκαίρι, καθώς πραγματικά δεν θα μας έχουν μείνει καθόλου αποθέματα νερού», είπε ο Κλόουκ.

Ο ίδιος είπε πως οι περιορισμοί στο πότισμα από ιδιώτες είναι χρήσιμοι γιατί βοηθούν να αλλάξει η στάση των πολιτών απέναντι στη χρήση νερού, όμως η επένδυση στις υποδομές και μια πολιτική που αποτρέπει την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής είναι ακόμη πιο σημαντικές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας