Χαμάς:-Εκτιμούμε τη θέση Putin και ρωσικές προσπάθειες για ειρήνευση στη Γάζα

790

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε μάλιστα συνάντηση με τη Χαμάς, με σκοπό την απελευθέρωση ομήρων

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτιμά τη θέση του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin και τις προσπάθειες της Ρωσίας να διευθετήσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δήλωση της ομάδας που δημοσιεύτηκε στο κανάλι της στο Telegram.
«Η Χαμάς εκτιμά τη θέση του Ρώσου Προέδρου Vlamidir Putin για τη συνεχιζόμενη σιωνιστική επίθεση εναντίον του λαού μας και το γεγονός ότι δεν αποδέχεται τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, τη διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας και την επίθεση σε άοπλους αμάχους. Επιβεβαιώνουμε επίσης ότι καλωσορίζουμε τις άοκνες προσπάθειες της Ρωσίας να σταματήσει η συστηματική και βάρβαρη σιωνιστική επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Νωρίτερα, ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι το Ισραήλ έχει δεχθεί βάναυση επίθεση, αλλά η διευθέτηση της σύγκρουσης είναι δυνατή μόνο μέσω της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Σημείωσε επίσης ότι σε περίπτωση χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, οι απώλειες αμάχων θα ήταν απαράδεκτες.

ADVERTISEMENT

Bogdanov: Θα δούμε ενδεχομένως τη Χαμάς, και για το θέμα της απελευθέρωσης  των ομήρων

Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Mikhail Bogdanov επισήμανε από την πλευρά του, ότι η αναγκαστική εκκένωση των κατοίκων της Γάζας αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης πρέπει να σταματήσει.
Η JRussia λέει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ελπίζει να συναντήσει εκπροσώπους της Χαμάς στο κράτος του Κόλπου του Κατάρ την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti.
Η Μόσχα χαρακτηρίζεται ως ένας πιθανός ειρηνοποιός, λέει ο συντάκτης του BBC Ρωσία, Steeves Rosenberg, στην τελευταία του σύνοψη.
Αναφέρει επίσης ότι η Ρωσία έχει δεσμούς τόσο με τη Χαμάς όσο και με το Ιράν – το οποίο πιστεύεται ότι εμπλέκεται στη χρηματοδότηση των μαχητών.
Ο Mikhail Bogdanov είπε στη Ria-Novosti ότι «δεν απέκλεισε» τη συνάντηση με εκπροσώπους της Χαμάς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, προσθέτοντας: «Εάν είναι πρόθυμοι, είμαστε πάντα υπέρ των επαφών».
«Ειδικά σε αυτήν την κατάσταση η συνάντηση θα ήταν χρήσιμη για την επίλυση πρακτικών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης ομήρων».

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας ειρηνευτικό σχέδιο της Ρωσίας, με αιχμές κατά ΗΠΑ και ΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι τη νύχτα της Παρασκευής 13/10 η Ρωσία, κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως είναι υπεύθυνες για την κατάσταση στη Γάζα, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση, βάζοντας στο τραπέζι σχέδιο απόφασης που ζητεί «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».
«Είμαστε πεισμένοι πως το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να δράσει για να τερματιστεί αυτό το λουτρό αίματος και για να ξαναρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με σκοπό να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος, όπως προβλεπόταν εδώ και πάρα πολύ καιρό», δήλωσε ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Vassilly Nebenzia, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει υπό πολιορκία.
«Με αυτή την οπτική, διανείμαμε σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που προβλέπει ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, που γίνει πλήρως σεβαστή, και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ καταδικάζει τη βία και τις τρομοκρατικές ενέργειες», συνέχισε.
Το κείμενο καλεί να υπάρξει «άμεση, διαρκής και πλήρως σεβαστή ανθρωπιστική κατάπαυσης του πυρός».
Ακόμη, «καταδικάζει τη βία και τις εχθροπραξίες εναντίον αμάχων και όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες».
Όμως αρνείται να κατονομάσει τη Χαμάς ως «τρομοκράτη», ενώ οι ΗΠΑ είχαν αξιώσει πριν από τέσσερις ημέρες το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει ξεκάθαρα τις «ειδεχθείς τρομοκρατικές ενέργειες» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, που προχώρησε το περασμένο Σάββατο σε επίθεση εύρους χωρίς προηγούμενο στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον ρώσο πρεσβευτή κάποια κράτη αντιμετώπισαν «θετικά» το σχέδιο κειμένου, άλλα λιγότερο.
Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, καταφέρθηκε εναντίον δυτικών χωρών, ιδίως των ΗΠΑ, που κατ’ αυτόν «φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για τον άμεσα επαπειλούμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή», καθώς και προσωπικά εναντίον της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: διότι όπως είπε η Ursula von der Leyen «είπε πως η ΕΕ στέκει στο πλάι του Ισραήλ» αλλά «κλείνει τα μάτια μπροστά στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε πολιτικές υποδομές στη Λωρίδα της Γάζας».
Το ρωσικό σχέδιο απόφασης υποστηρίχτηκε από την Κίνα αλλά απορρίφθηκε έστω και ανεπίσημα από ΗΠΑ, Βρετανία και Ε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας