Χ.Νασράλα-“Έχουμε ήδη μπει στον πόλεμο”-“Πράσινο” στην Ιρακινή Χεζμπολάχ και Σιϊτες να πολεμήσουν

1706

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα έστειλε τελεσίγραφο σε ΗΠΑ και Ισραήλ ζητώντας να τερματιστεί άμεσα η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Γάζα αλλιώς η Χεζμπολάχ θα εμπλακεί στον πόλεμο με όλες τις δυνάμεις της.

Σημείωσε επίσης ότι έχει δώσει εντολή να αναπτυχθούν αντιπλοικοί πύραυλοι για τα αμερικανικά και ισραηλινά πολεμικά πλοία ενώ προειδοποίησε τους Αμερικανούς να μην εμπλακούν στον πόλεμο.

“Προειδοποιώ το Ισραήλ ότι όλες οι επιλογές του Λιβάνου παραμένουν στο τραπέζι. Είμαστε όλοι έτοιμοι και προετοιμασμένοι για όλες τις επιλογές. Τους προειδοποιώ ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να διαλέξουμε μια επιλογή από το τραπέζι.

Αυτός ο πόλεμος δεν είναι όπως οι προηγούμενοι. Τα πάντα θα αλλάξουν μετά από αυτόν τον πόλεμο. Όλα τα Αραβικά κράτη πρέπει να εργαστούν για την νίκη της Παλαιστινιακής αντίστασης.

Χαιρετώ και δίνω την ευλογία μου στα όπλα της Ισλαμικής Αντίστασης [σιιτες] του Ιράκ, που αποφάσισαν να μπουν στον πόλεμο, και σε όλους τους άλλους που θα αποφασίσουν να πολεμήσουν για την Παλαιστίνη είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με ισραηλινούς αναλυτές, τις επόμενες ώρες ή και μέρες θα ανοίξουν νέα μέτωπα στην περιοχή.

Τί είπε νωρίτερα ο Νασράλα

Ο Νασράλα έδωσε το πράσινο φως στο ιρακινό παρακλάδι της Χεζμπολάχ και στις φιλοιρανικές σιιτικές πολιτοφυλακές να εισέλθουν στον πόλεμο ενώ έκανε λόγο για μια αποφασιστική και ιστορική μάχη στην Γάζα που δεν έχει προηγούμενο.

Σημείωσε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να του επιτραπεί να κερδίσει στην Γάζα καθώς αυτό θα έχει επιπτώσεις και στον Λίβανο.

Είναι η πρώτη φορά που ο ηγέτης της οργάνωσης με έδρα τον Λίβανο εκφράζεται δημόσια για τις εξελίξεις στην περιοχή μετά το ξέσπασμα του πολέμου εταξύ ΙΣραήλ και Χαμάς.

Ο Χασάν Νασράλα ξεκίνησε την ομιλία του επαινώντας «τους πεσόντες μάρτυρες» της Χεζμπολάχ και των άλλων ομάδων που πολεμούν το Ισραήλ, καθώς και τους αμάχους που σκοτώθηκαν.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του

Ο Νασράλα είπε ότι η Χεζμπολάχ μπήκε στη μάχη στις 8 Οκτωβρίου, την επομένη της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Τόνισε ότι η καθημερινή ανταλλαγή πυρών με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος των λιβανικών συνόρων μπορεί να φαίνεται μέτρια, αλλά είναι πολύ σημαντική, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή ανταλλαγή πυρών από το 1948.

Ο Νασράλα επιβεβαίωσε επίσης ότι 57 μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

-Αν δεν πολεμούσαμε εμείς, τότε το Ισραήλ θα είχε στείλει όλες τις δυνάμεις που έχει στον βορρά στην Γάζα και η εξέλιξη του πολέμου θα ήταν διαφορετική. Το μέτωπο του Λιβάνου έχει αποσυντονίσει το Ισραήλ. Κάνουμε αυτό που πρέπει, με θυσίες.

-Πολεμάμε με τετοια ένταση τις κατοχικές δυνάμεις από τις 8/10, που δεν έχει προηγούμενο και γι’ αυτό έχουμε τόσους μάρτυρες ανάμεσα στους συντρόφους μας.

-Κάποιοι θέλουν να κηρύξει η Χεσμπολάχ τον πόλεμο στο Ισραήλ. Δεν έχουν καταλάβει ότι εμείς πολεμούμε τις κατοχικές δυνάμεις στα σύνορα με την κατεχόμενη Παλαιστίνη καθημερινά από τις 8/10 και αυτό έχει ήδη μεγάλο impact στον πόλεμο

-Ευχαριστώ όλους όσους στέκονται στο πλευρό των Παλαιστινίων αλλά ιδιαίτερα την Υεμένη και τους Ιρακινούς [εννοεί τους Σιιτες] που μπήκαν στον πόλεμο.

-Ακούγαμε για χρόνια ότι ο λεγόμενος Ισραηλινός στρατός είναι ο καλύτερος του κόσμου. Πλέον αποδείχτηκε και όλοι κατάλαβαν ότι είναι πιο αδύναμος από τον ιστό μιας αράχνης. Οι Αμερικανοί στέλνουν τα αεροπλανοφόρα τους και τον στόλο τους για να τους σώσουν.

-Το Ισραήλ δεν μαθαίνει από τα λάθη του. Δεν διορθώνεται. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά μόνο η αντίσταση στους εισβολείς που κατέχουν την γη της Παλαιστίνης. Η αντίσταση απαιτεί θυσίες από όλους μας.

-Το Ισραήλ φοβάται. Όπως φοβόταν και το 2006 και γι’ αυτό ηττήθηκε στον Λίβανο. Τους βλέπαμε να μπαίνουν στα χωριά μας και να τρέμουν από τον φόβο. Φοβούνται για την ζωή τους. Δεν είναι έτοιμοι να πεθάνουν για τα ιδανικά τους.

Οι στόχοι στον πόλεμο

Ο Νασράλα προειδοποίησε τον κόσμο “να μη χάσει από τα μάτια του” δύο βραχυπρόθεσμους στόχους: να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα και να δοθεί η δυνατότητα στην “αντίσταση” στη Γάζα – συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς – “να θριαμβεύσει”.

Ένας τέτοιος θρίαμβος, είπε, θα ήταν μια νίκη για όλους τους λαούς της περιοχής – για τους λαούς της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Συρίας, και “πριν από όλα αυτά, είναι ένα εθνικό πατριωτικό συμφέρον για τον Λίβανο”.

Συνεχίζει ο Νασράλα, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ κλιμακώνει τις επιχειρήσεις της μέρα με τη μέρα και αναγκάζει το Ισραήλ να κρατήσει τις δυνάμεις του κοντά στα σύνορα του Λιβάνου αντί της Γάζας ή της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Επίθεση στον Λίβανο θα ήταν το “πιο ανόητο” λάθος, λέει ο Νασράλα, καθώς προειδοποιεί ότι “όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές

Μια επίθεση στον Λίβανο θα ήταν το “πιο ανόητο λάθος” που θα μπορούσε να κάνει το Ισραήλ, προειδοποιεί ο ηγέτης της Χεζμπολάχ. Η λιβανέζικη μαχητική ομάδα εμπλέκεται σχεδόν καθημερινά σε μάχες κατά μήκος των συνόρων της με το Ισραήλ από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση με τη Χαμάς και ο Χασάν Νασράλα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι αυτό θα μπορούσε να κλιμακωθεί.

“Αν ο εχθρός αρχίσει να επιτίθεται σε οποιαδήποτε περιοχή του Λιβάνου θα κάνει το πιο τεράστιο, το πιο ανόητο λάθος”, λέει. Προσθέτει ότι μια κλιμάκωση της επιχείρησης του μαχητικού του θα εξαρτηθεί από “το τι συμβαίνει στη Γάζα” και την “ηθική του εχθρού μας απέναντι στον Λίβανο”.

“Θα το πω με όλη τη διαφάνεια, στο μέτωπό μας, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά”, λέει.

«Η μάχη συνεχίζεται»

Ο Χασάν Νασράλα λέει ότι εξηγεί τη θέση της Χεζμπολάχ και το περιβάλλον στο Λίβανο. Εκφράζει την “ευγνωμοσύνη” του σε όσους στην Υεμένη και το Ιράκ “συμμετείχαν σε αυτή τη μάχη”. Λέει ότι η “μάχη του Αλ Άκσα Φλουτ”, όπως ονομάζει η Χαμάς τις επιθέσεις της κατά του Ισραήλ, έχει επεκταθεί σε περισσότερα από ένα μέτωπα. Η μάχη συνεχίζεται, λέει ο Νασράλα.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ εξέφρασε επίσης «συλλυπητήρια και συγχαρητήρια» στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων όσων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της Χαμάς «πλημμύρα αλ Άκσα» στο εσωτερικό του Ισραήλ, οι οποίες, όπως λέει, «επεκτάθηκαν σε πολλά μέτωπα μάχης».

«Πρόκειται για μια αδιάλειπτη μάχη σε ανθρώπινο, ηθικό και θρησκευτικό επίπεδο. Είναι η πιο προφανής, η πιο ειλικρινής και η πιο ευγενής», είπε και συμπλήρωσε:

«Η αληθινή μας δύναμη έγκειται στην ακλόνητη πίστη μας, στην ακλόνητη πεποίθησή μας, στην αφοσίωση και τη δέσμευσή μας στον σκοπό».

100% παλαιστινιακή η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ περιγράφει την επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε τη σύγκρουση ως “μεγάλη” και “ιερή”, λέγοντας ότι πραγματοποιήθηκε “100% από Παλαιστίνιους”.

Στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι και οι μαχητές της οργάνωσης πήραν τουλάχιστον 200 ομήρους στη Γάζα. “Αυτή η επιχείρηση είναι μεγάλη, αυτή η ιερή επιχείρηση ήταν 100% παλαιστινιακή και υλοποιήθηκε από Παλαιστίνιους”, λέει.

“Δεν υπήρχε καμία αρνητική πλευρά αυτής της επιχείρησης και δεν θα μπορούσαν να το κάνουν με άλλο τρόπο”.

Αναφερόμενος στη ζωή στη Γάζα, λέει ότι υπάρχουν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε μια “μικρή περιοχή” και έχουν μια “πολύ δύσκολη ζωή”.

“Έπρεπε να υπάρξει ένα σημαντικό γεγονός που θα ταρακούνησε τη σφετεριστική οντότητα και τους υποστηρικτές της στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο και τότε έλαβε χώρα η ευλογημένη επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου” είπε.

Σεισμός στο Ισραήλ, μυστική η επιχείρηση της Χαμάς

«Η απόλυτη μυστικότητα είναι αυτό που εξασφάλισε την επιτυχία της επιχείρησης «Πλημμύρα της Ταξιαρχίας Αλ Ακσά » (Al Aqsa Flood) στις 7 Οκτωβρίου». «Δεν μας ενόχλησε η απόκρυψη του σχεδίου της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς», είπε.

“Έπρεπε να υπάρξει ένα σημαντικό γεγονός που θα ταρακούνησε τη σφετεριστική οντότητα και τους υποστηρικτές της στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο και τότε έλαβε χώρα η ευλογημένη επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου” είπε.

Συνεχίζοντας είπε:

Η επιχείρηση Al-Aqsa Flood οδήγησε σε σεισμό στο Ισραήλ. Έχει στρατηγικές και υπαρξιακές επιπτώσεις και θα αφήσει τα αποτελέσματά της στο παρόν και το μέλλον του Ισραήλ.

Αυτό που συνέβη επιβεβαιώνει ότι το Ιράν δεν ασκεί καμία απολύτως κηδεμονία επί των φατριών της αντίστασης και οι πραγματικοί υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων είναι οι ηγέτες της αντίστασης.

Τίποτα δεν ξεκίνησε καν και βλέπουμε τις χώρες σε όλο τον κόσμο να στέλνουν τους προέδρους τους, τους υπουργούς τους, τους στρατηγούς τους, τα οπλοστάσιά τους, τα δισεκατομμύριά τους για να υποστηρίξουν αυτή την παράνομη οντότητα».

Ο Νασράλα λέει ότι η επιχείρηση της Χαμάς καθιέρωσε μια νέα ιστορική φάση στη μάχη με το Ισραήλ.

Χαρακτηρίζει σωστή, σοφή και θαρραλέα την απόφαση της παλαιστινιακής ομάδας να εξαπολύσει την πλημμύρα της Al-Aqsa, προσθέτοντας ότι ήρθε στη σωστή χρονική στιγμή. Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ λέει ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του Ισραήλ τώρα είναι ότι θέτει στόχους που δεν μπορεί να επιτύχει.

Το Ισραήλ δεν έχει επιτύχει τίποτα στο στρατιωτικό επίπεδο

Ο Νασράλα είπε ότι το Ισραήλ μπορεί να πάρει πίσω τους αιχμαλώτους που κρατούνται στη Γάζα μέσω διαπραγματεύσεων. Προσθέτει ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δείχνει την ανοησία και την ανικανότητα του Ισραήλ γιατί αυτό που κάνουν είναι να σκοτώνουν παιδιά και γυναίκες. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ αποκαλεί το Ισραήλ “εύθραυστο”, είπε ότι για έναν ολόκληρο μήνα δεν μπόρεσε να προσφέρει ούτε ένα στρατιωτικό επίτευγμα.

Ο Νασράλα είπε ότι η επιχείρηση της Χαμάς καθιέρωσε μια νέα ιστορική φάση στη μάχη με το Ισραήλ. Χαρακτηρίζει σωστή, σοφή και θαρραλέα την απόφαση της παλαιστινιακής ομάδας να εξαπολύσει την πλημμύρα της Al-Aqsa, προσθέτοντας ότι ήρθε στη σωστή χρονική στιγμή. Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ είπε ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του Ισραήλ τώρα είναι ότι θέτει στόχους που δεν μπορεί να επιτύχει.

Το κράτος των ΗΠΑ «ευθύνεται για ό,τι συμβαίνει στη Γάζα» και στους λαούς της περιοχής, είπε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ. Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Χασάν Νασράλα είπε ότι το Ισραήλ είναι “μόνο ένα εργαλείο” και οι ΗΠΑ “το χρησιμοποιούν”.

Ο Νασράλα είπε ότι οι αραβικές και μουσουλμανικές χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να σταματήσουν τον πόλεμο στη Γάζα. Προσθέτει ότι “ο εχθρός” απειλεί τον Λίβανο και τους Λιβανέζους, ενώ βυθίζεται στην άμμο της Λωρίδας της Γάζας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας